2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

2020

2020.01.05   Felemelő és színvonalas ünneplésben lehetett részük tegnap a Város Napján mindazoknak, akiknek fontos volt az év első közösségi rendezvénye. A telt házas közönség előtt vehették át az elismeréseket az idei díjazottak:

 • Kisfaludy Emlékplakettet: BEBESI JÓZSEFNÉ
 • Ramassetter Emlékplakettet: DR: RÉDEI ZSOLT
 • Sümeg Városért Emlékplakettet:
  SZÁNTÓ FERENCNÉ
  SIPOS KLÁRA
  SZAKONYI TIBOR
  ÉLTETŐ BALATON-FELVIDÉKÉRT EGYESÜLET
  EGÉSZSÉGKÖR
 • Sümeg Közigazgatásáért Díjat: GŐGÖSNÉ CSIPSZER ILONA kapott.

Mi is nagy-nagy tisztelettel gratulálunk!

Képek :


2020.02.10 .   Tetőket bontott meg, fákat döntött ki és kéményeket rongált meg a Ciara nevű ciklon Magyarországon – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Hétfő este 7 óráig 397 helyszínen volt szükség tűzoltók beavatkozására a viharos szél miatt, összesen 120 épületben keletkezett kár: tetőket, bádoglemezeket, kéményeket rongált meg a szél.
A vihar áttolta a Balaton vizét a keleti medencébe : 81 centivel billent meg a tó..Sümegen sem volt eseménytelen ez a nap:

Nyírlakon vasútra dőlt fa. Zalagyömörőben az Óvoda udvarán fenyőfa megdőlt. Nemeshanyban 30-40 körbála és a környezete égett.  Lesencetomaj térségében fa dőlt a84-es főútra. Zalaerdődön fa villanyvezetékre dőlt leszakítva azt. Sümegprágán letört egy veszélyes faág. Csabrendeken egy tűzjelző tévesen jelzett. .


02.15. Összeütközött két személyautó szombat este a 84-es főúton, Sümeg térségében. Műszaki mentés céljából a sümegi önkormányzati tűzoltók érkeztek ki a baleset helyszínére. A munkálatok idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.
https://www.veol.hu/…/ket-auto-utkozott-a-84-es-uton-36090…/


02.28. A Metrical Kft. adománya a Sümegi Tűzoltóságnak

Ismét gyarapodhatott a helyi tűzoltóság:  a sümegi önkormányzati tűzoltóság is részesülhetett abból a támogatásból, amelyet egy sümegi vállalkozás adományozott a szervezetnek. A Metrical Kft. már harmadik éve támogatja a tűzoltókat, mentősöket, rendőrséget üzleteinek akciói által. Ezúttal a közel 100 000 Ft-nyi támogatásból a tűzoltóság védőeszközöket tud beszerezni. Marton Szilveszter parancsnok elmondta az átadási ünnepségen, hogy nagy segítséget jelent ez az adomány, hiszen szűkös költségvetésből gazdálkodnak.
Nagy köszönet innen is még egyszer a Metrical Kft.-nek az évek óta tartó önzetlen támogatásáért !


03.16. Hétfő délután két hektáron égett az aljnövényzet és a nádas Sümegprágán, a Szőlőhegyen. A helyszínre a keszthelyi hivatásos tűzoltókat és a sümegi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik a lángokat vízzel és kéziszerszámok segítségével eloltották./forrás:OKF/
Ma délután, Sümegprága…. Egyszerre 2 helyen lángolt a hegyoldal. Csak tájékoztatásul: Sümegről 1, Keszthelyről 3, Badacsonytomajról 1, Ajkáról 1, Pápáról 1, Veszprémből1 jármű lett riasztva. Ha lehet, ne gyufával kaszáljunk!


03.22. Hétvégére is jutott egy meglepetés: Kenyeres Melinda;a HUBER CUKRÁSZDA &  PRESSZÓ tulajdonosa lepte meg a Tűzoltóság szolgálatban lévő személyzetét süteményeivel.
Kenyeres Melindának nagy köszönet a felajánlásért !04. 18. A leendő harmadik garázsunk  tetőanyagát megkaptuk egy épület bontásából- csak érte kellett menni és leszedni…..


04. 22 . Elhunyt idős bajtársunk, Kocsis Ferenc


05.25.Összeütközött két személyautó Csabrendeken -két sérült

A sümegi mentőket és az önkormányzati tűzoltókat riasztották a balesethez, amelynek következtében olaj folyt az útra. A tűzoltók áramtalanították  a gépkocsikat. A helyszínre érkeztek a csabrendeki önkéntes tűzoltók is.Információnk szerint egy ittas autós lökött az árokba egy másikat, amikor utolérte azt Csabrendeken az Árpád utcában. Ketten könnyebben megsérültek.


 

Elismerések Szent Flórián napján

Május negyedike Szent Flórián, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők védőszentjének napja. Ebből az alkalomból évről-évre elismerést, előléptetést, ajándéktárgyat vehetnek át a katasztrófavédelem arra érdemes tagjai.

2020-ban a járvány miatt ugyan elmaradt a hagyományos állománygyűlés, azonban a miniszteri, főigazgatói, igazgatói elismerések kihirdetésre kerültek. A belügyminiszter még április végén adott ki díszparancsot a közelgő tűzoltónap alkalmából. Ebben Pintér Sándor úgy fogalmazott: „Az Önök elhivatott, nagy szakmai alázattal és tisztességgel, az esküjükben foglaltaknak megfelelően, kiemelkedő színvonalon ellátott, a közrend és a közbiztonság kiegyensúlyozottságának megőrzése, a nemzetgazdaság stabilitásának biztosítása érdekében, Magyarország szolgálatában végzett munkája elismerést érdemel… Magyarország büszke Önökre! …a hivatásos tűzoltóság megalakulásának 150. évfordulójának évében szolgálatuk teljesítése példaként szolgáljon a jövő rendvédelmi nemzedéke számára!”

Az Év Veszprém Megye Önkormányzati Tűzoltó-parancsnoksága elismerő címet érdemelte ki: A Sümegi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság.

Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

http://sumeg.hu/hirek/elismeresek-szent-florian-napjan/


06.14.  Gondatlan külterületi égetés: Ezen a csendes hétvégén egy helyi lakos úgy gondolta; hogy jó ötlet tüzet gyújtania-ezzel viszont a szomszédait veszélyeztette.


06.21. Fának ütközött egy személygépkocsi Sümegen, a Petőfi Sándor utcában. A balesethez a város önkormányzati tűzoltóit riasztották. Az egység egy embert kiemelt a járműből; akit a mentők. ellátás után kórházba szállították.


2020.07.15. Kisállat mentése Sümegen -Samu szorult helyzetben 😲

Ő itt Samu, a ma két hónapos amerikai staffordshire terrier keverék kiskutya, aki kíváncsisága miatt beragadt egy kerítésbe. A sümegi önkormányzati tűzoltók mentették ki szorult helyzetéből, feszítővágó segítségével.  Samu így karcolások nélkül megúszta a kalandot és reméljük, okult belőle. 😍

Fotók: SÜMEG ÖTP


08.08 .Jubileumot ünnepeltek a csabrendeki önkéntes tűzoltók
Csabrendek ÖTE 2020. augusztus 8-án ünnepelte megalakulásának 130. évfordulóját, amelyen részt vett Dobson Tibor tű. dandártábornok, a MTSZ elnöke is, aki a neves évforduló alkalmából zászlószalagot kötött Csabrendek ÖTE csapatzászlójára.

A Veszprém megyei Csabrendek Község Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesülete augusztus nyolcadikán ünnepelte megalakulásának százharmincadik évfordulóját. A rendezvényen az önkéntes szervezetet országos és megyei elöljárók is köszöntötték.

Az eseményen részt vettek a felvidéki Nagyfödémes Önkéntes Tűzoltó Szervezetének képviselői is, akikkel már húsz éve kiváló kapcsolatban áll az egyesület és akikkel 2017-ben a kapcsolat fejlesztésére együttműködési megállapodást is kötöttek.

Az ünnepségen a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a több évtizedes szakmai munkáért és a határontúli együttműködésért elismeréseket adott, illetve a a csapatzászlóra zászlószalagot kötött.

http://tuzoltoszovetseg.hu/hirek/1100-jubileumot-unnepeltek-a-csabrendeki-onkentes-tuzoltok


09-08.  Gyepűkaján; faapríték öngyulladása

 Gyepükaján külterület, fa-darálék izzikreggel fél hat óta.. A rakat több mint 1500 m2, kb 15 m magas.

Nagy területen ég egy farakat Gyepükaján külterületén. A rakat egy betonépület oldala mellett áll, amelyben gabonát tárolnak, tájékoztatott a Katasztrófavédelem honlapján

Az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett két vízsugárral oltják a lángokat, az épület védelmére is szerelnek egy vízsugarat. A helyszínre a keszthelyi hivatásos tűzoltók is kiérkeztek.

Ajkáról és Badacsonytomajról is elindult a tűzoltói segítség, a helyszínen tartózkodó egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett három vízsugárral oltják a lángokat, és az épület védelmére is szereltek egy vízsugarat. Információk szerint több rakodógép indult el a helyszínre.  Az izzó, parázsló részek miatt elhúzódó tűzoltási munkálatokra kell számítani. – írja a Veszprém Megyei Katasztrófavédelem oldala.
https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/farakat-eg-gyepukajanon-4023908/


Kedden hajnalban nagy területen kapott lángra egy aprítékrakat Gyepükaján külterületén. A tűz egy közeli gabonatárolót is veszélyeztetett. A helyszínen az ajkai, pápai, badacsonytomaji, keszthelyi hivatásos, a sümegi önkormányzati tűzoltók és a csabrendeki önkéntesek a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett végezte a tűzoltási munkálatokat mintegy tizenhét órán keresztül. Munkájukat öt munkagép segítette. A tűz nem terjedt át semmire. Személyi sérülés nem történt. (Fotók: Sümeg  Tűzoltság, KMSZ, Ajka HTP)


2020.09.18. Ezen a délelőttön ellenőrző gyakorlat zajlott Zalagyömörő ÖTE-vel közösen:


2020.11.07. Új garázs építése
A Ligny en Barroiseból adományként érkezett tűzoltóautónak szükséges egy garázs;hogy állaga ne kezdjen romolni. Szombaton az ÖTE ráérő tagsága és a szolgálatban lévők elkezdte az alapok és a padlófelület betonozásának. Köszönet mindenkinek aki munkájával vagy bármi módon hozzájárult a napi program sikeréhez!


2020. december 10. 13:44  Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a 7328-as út 2-es kilométere közelében, Sümeg és Mihályfa között. A műszaki mentést a sümegi önkormányzati tűzoltók végezték.


A balesethez a sümegi mentők és tűzoltók vonultak. A tűzoltók áramtalanítoták a járműveket;
a mentők ellátás után egy sérültet szállítottak kórházba.


Visitorcounter