2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Aktuális01.06. Összeütközött két személyautó Sümegen


2024.01.06. 11:20

Közlekedési baleset
A Rendeki utcában dolgoztak a tűzoltók.
Két személyautó karambolozott Sümegen, a Rendeki utcában. A baleset következtében egy ember beszorult, akit a város önkormányzati tűzoltói feszítővágó segítségével szabadítottak ki a járműből. A helyszínen dolgoztak a társhatóságok is. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kellett számítani.

Helyszín: Sümeg, Rendeki utca
Forrás https://n9.cl/9h3ea


01.09. Megjelent Sümeg lengyel testvérvárosának 2023-as évértékelő videója; ezen Sümeg Városa és mi is megjelenünk 😃


Közlekedési baleset -árokba borult egy személyautó Sümeg közelében

2024.01.22. 08:18
Egy embert a tűzoltók szabadítottak a tetejére borult járműből.
Letért az útról és árokba borult egy személygépkocsi Sümeg közelében, a 7319-es jelzésű út 14-es kilométerénél, a Tapolca felé vezető oldalon. A tetejére borult jármű hátsó ülésén egy ember beszorult, őt sümegi önkormányzati tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki. A helyszínen dolgoznak a társhatóságok is. A tűzoltók helyszínelés után kerekeire állítják és áramtalanítják az autót.
https://photos.app.goo.gl/J7kwXrvUDq2ePZFx8

Helyszín: Sümeg, 7319 sz. út
https://katasztrofavedelem.hu/modules/vesz/esemeny/65112?back=https%3A%2F%2Fkatasztrofavedelem.hu&fbclid=IwAR37hIjb2ULO2CsDchmbeAV4g-PxRJkRugtfOj1SKNaDNB8gxYfSczZMaJ0


Zenével, tánccal, zajos felvonulással próbálták elűzni a telet Sümegen (videó)

Télűző vigadalom és táncház fogadott minden érdeklődőt pénteken délután Sümegen, s ha zenével, tánccal, zajos felvonulással el lehetne űzni a telet, minden bizonnyal holnap már tavasz lenne. A résztvevők minden tőlük telhetőt megtettek, ahogy tavaly is.A jelmezes felvonulók a Ramassetter Vince Általános Iskola főbejáratánál gyülekeztek, majd rendőri felvezetéssel innen indultak el a Hét vezér tér felé.

Ötletes álarcok, jelmezek és zajkeltő eszközök tűntek fel a tömegben, amely a belváros érintésével érkezett meg a Hét Vezér térre. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ által szervezett rendezvényen idén is nagyon sokan vettek részt, s a létszám még a feltámadó szél ellenére sem csökkent. A téren aztán felforrósodott a hangulat, amihez jelentős mértékben járult hozzá humoros szövegeivel a ceremóniamester, Kovács Krisztián, azaz Kiki, valamint muzsikájával az Iszka Banda. A tánc sem hiányozhatott a kínálatból, már a lobogó máglyánál mutatkozott be a Sümeg Néptáncegyüttes mellett a Baglas és Kis-Baglas Néptáncegyüttes, valamint a Marcali Néptáncegyüttes. 

A téltemető máglyán sokan elégették gondjukat, bajukat, amelyet gondűző cédulákkal küldtek a tűzre. A télbanya és vele együtt a gondűző cédulák lángok közé vetése után különböző tájegységek tánclépéseit próbálhatták ki a program lelkes résztvevői. Közben fogyott a tea és a bor, a farsangi fánk, és a rengeteg gondűző cédula is hamuvá vált a kiszebábbal együtt.
Mi – Sümegi tűzoltókés ÖTE   -forralt borral, pálinkával és süteményekkel szolgáltuk és védtük a jelenlevőket
/szigorúan a kihúlés elleni védelem miatt  🙂  /
Képek erről_ https://drive.google.com/drive/folders/197ngXIrgfEPqiEjYkUUFFgr9J8zzHuzW?usp=drive_link


02.19.

Defibrillátor a Tűzoltóktól
A Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület pályázatot nyújtott be a Pro Filii Alapítványhoz, hogy 2 db defibrillátort szerezzen be. A sikeres tendert, majd beszerzést követően először oktatást kapnak annak használatáról a tűzoltóink, majd az egyik készülék elhelyezésre kerül az elsődlegesen kivonuló tűzoltóautóra, a másik készülék pedig nyilvános elhelyezésre kerül a Hotel Kapitány recepcióján. Úgy gondoltuk, hogy sosem árt még több dologra felkészülni, illetve adott esetben jól jöhet a városban egy ilyen készülék, amihez szükség esetén bárki hozzáférhet.
Az elhelyezés helyszíne több szempont szerint, szakmai és városi vezetőkkel egyeztetve került kiválasztásra.
Hazánkban sajnos vezető halálok a hirtelen szívhalál, ezért az egyik legfontosabb ilyen esetekben, hogy idejében megkezdjük az újraélesztést!
Terveink között szerepel, hogy az érdeklődő/cselekvő lakosság is részt vehessen egy oktatáson, ami után talán bátrabban mernek segíteni.
Ez a készülék egyértelmű hangos utasításokat adva támogatja a nem hozzáértőket is, hogy segítsenek embertársaikon.
Minket is ez vezérelt ebben a projektben, hogy még szélesebb körben segíthessünk a bajba jutottakon.
Ui.:
Amennyiben még nem rendelkezett adója 1%-ával akkor azt szívesen fogadjuk:
Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület adószám: 18917396-1-19


KItt voltunk :
Signal112: Közép-Európa összekötőpontja tűzoltóknal és mentőknek, 2024.március 7. – 9

Sümegről 11 fővel voltunk a szombati napon a színvonalas és érdekes rendezvényen; élményekkel gazdagodva térvén haza.
A rendezők ekként mutatták be magukat:

„Az ausztriai Oberwart a központi elhelyezkedésével ideális helyszínként szolgál Közép-Európában számos szakkiállítónak a bemutatókhoz és továbbképzésekhez. A szakvásár 2023-ban több mint 5 ezer látogatót vonzott

A Signal112, a nemzetközi szakvásár tűzoltóknak és mentőknek Oberwartot Közép-Európa reflektorfényébe állítja.
A kerek 100 kiállító és szolgáltató a Signal112 vásáron egy különleges helyet biztosít, ahol a szakemberek, a gyártók és a szolgáltatók egymásra találnak. Ez lehetőséget ad a szaktudás és tapasztalat cserére, erősíti a határon túli eggyüttműködést és az életmentő megoldásokat támogatja a tűzoltó- és mentő ágazatban.
Az oberwarti vásárcsarnok a kerek 10.000 m2 -ével a szakértelem és termékbemutató helyszíne lesz és egy hely az ismerkedésre és a kapcsolatkötésre a közép-európai szakemberek részére.
Ez az összejövetel különböző országokból származó kollégákból és szaktekíntélyekből sajátos atmoszférát teremt, amelyben bemutatják a termékeket, eszmecserét folytatnak és fenntartható módon erősítik a tűz- és mentési ágazatben fennálló partnerséget.
Emellett a vásár praktikus lehetőséget ad a felszerelések megtekíntésére és megvásárlására. Tágas tereken prezentálják lenyügöző ajánlataikat a nemzetközi gyártók és szolgáltatók. A munkaruházattól a felszerelés részletéig és a segégeszközöktől az autókig itt a tűzoltók és a mentési szolgáltatók nem csak a legújabb felfedezésekre bukkanak hanem adott a lehetőség az innovációs termékek és felszerelések megvásárlására is. Hogy döntéshozó, önkéntes, elnök vagy hivatalos a mentésöktől, a segélyszolgálatoktól, tűzoltóktól és a katasztrófavédelmtől az oberwarti
vásárcentrum a vészhelyzetek és veszélyek megelőzésének helyszínévé vállik.
A Signal112 vásáron számos kiállító a berendezések, felszerelési cikkek, szolgáltatások és a legújabb technikai újítások lenyűgöző választékával mutatkozik be. Ezek az innovációk a tűzoltóság minden felelőségi területére kiterjednek, amelyek messze túlnyúlnak a tüzek egyszerű oltásán. Itt megtalálja a megoldásokat a balesetekre és mentésekre, árvízveszély esetén és támogatásokat a lakosság számára természeti katasztrófák után.
A tűzoltó technikák mellett a Signal112 egy mélyebb betekintést ad a mentősök foglalkozásába.
Számos kiállító prezentálja a legújabb eszközöket, élenjáró felszereléseket és szolgáltatásokat, amik az egész mentős területet lefedik. Az életmentő sürgősségi intézkedésekről, továbbá a hatékony mentési technikákról egészen a modern orvosi ellátási megoldásokig – a Signal112 körbefogó áttekintést nyújt a legújabb fejlesztésekről és lehetőségekről. A látogatók készüljenek egy inspiráló utazásra, amely lenyűgöző perspektívát mutat a lakosság biztonsága és egészsége szempontjából.
A Signal112 több, mint egy vásár. A Signal112 egy szimbólum a határon túli eggyüttmüködésre. A rendezvény nemzetközi jellege, ahol kollégák egész Közép-Európából érkeznek, mind ez nem
csak támogatja a szaktudás eszmecseréjét hanem a kapcsolatok kiépítésére is szolgál. Ez minden bizonnyal elősegíti a különböző szervezetek és országok együttmüködését és megoldásokat ad a szakterületek kihívásaira.
Főleg akkor, amikor nemzeti veszteségekről beszélünk, válik láthatóvá a határon túli együttmőködés fontossága. A vásáron kötött kapcsolatok és hálózatok veszélyhelyzetben rendkvűl fontosak lehetnek az erőforrások hatékony egyesítése és a kordínált, gyors intézkedések
lehetővé tétele érdekében. Itt válnak kézzelfoghatóvá a 2. Signal112 vásárban rejlő lehetőségek, mivel olyan helyet kínál amelyben a tűzoltóságok, a mentőszolgálatok, a polgárivédelem képviselői Közép-Európából közösen stratlgiákat dolgozhatnak ki, bevált gyakorlati tapasztalatokról eszmecserét folytathatnak és együttesen megoldássokat kereshetnek. A vásár egyben a határon átnyúló partnerségek szülőhelye is, amely vészhelyzetben rendkívül fontos lehet az egész régió lakosságának biztonsága érdekében.
Használjuk ki az izgalmas előadásokat, bemutatókat, gyakorlatokat és oktatásokat! A Signal112 keretében március 8.-án került megrendezésre Oberwartban a 2. nemzetközi mentőszolgálati fórum. Itt a látogatók exkluzív hozzáférést kapnak a mentési szakma szakértőinek egyedülálló előadásaihoz. A segélyszolgálatok nemzeti fóruma rövid idő alatt fontos kongresszussá vált. Az előadások témái felkeltik a nemzetközi érdeklődést és a jövőbe mutató kezdeményezésektől a gyakorlati ismeretig terjed. A fórum nem csak információforrás, hanem egyedülálló helyet kínál a hálózatok kiépítésére és a tapasztalatok megosztására.
Itt nem csak információcsere zajlik, hanem a jövő iránya is meghatározásra kerül. A csúcsminőségű előadások, a jövőbe mutató megközelítések és az intenzív hálózat kiépítés teszi ezt a kongresszust a mentési szektorban egy fontos hellyé, ahol a jövőt írják meg, ami életet menthet.
Szombaton, március 9.-én kerül megrendezésre a burgenlandi tartományi tűzoltónap, ami szintén
egy főpontja a 2. Signal112 -nek. Hol máshol jöhetnének fontosabb elképzelések és innovációs
utak létre, ha nem ott. Ezen az informácósnap egyedülálló lehetőséget ad a mindenjellegű
tapsztaletcserére, ami az egyszerű hálózatkiépítésen túlterjed.”
Forrás: https://www.signal112.at/user_uploads/PR%20Text%20Ungarn.pdf

Képeink :https://drive.google.com/drive/folders/1yR4m83tal51hF1YHBSe5iwT-UlFHo4CA?usp=drive_link


Frissítés: defibrillátor a tűzoltóktól

A Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület pályázatot nyújtott be a Pro Filii Alapítványhoz, hogy 2 db defibrillátort szerezzen be. A sikeres tendert, majd beszerzést követően először oktatást kapnak annak használatáról a tűzoltóink, majd az egyik készülék elhelyezésre kerül az elsődlegesen kivonuló tűzoltóautóra, a másik készülék pedig nyilvános elhelyezésre kerül a Hotel Kapitány recepcióján. Úgy gondoltuk, hogy sosem árt még több dologra felkészülni, illetve adott esetben jól jöhet a városban egy ilyen készülék, amihez szükség esetén bárki hozzáférhet.

Az elhelyezés helyszíne több szempont szerint, szakmai és városi vezetőkkel egyeztetve került kiválasztásra.
Hazánkban sajnos vezető halálok a hirtelen szívhalál, ezért az egyik legfontosabb ilyen esetekben, hogy idejében megkezdjük az újraélesztést!
Terveink között szerepel, hogy az érdeklődő/cselekvő lakosság is részt vehessen egy oktatáson, ami után talán bátrabban mernek segíteni.
Ez a készülék egyértelmű hangos utasításokat adva támogatja a nem hozzáértőket is, hogy segítsenek embertársaikon. Minket is ez vezérelt ebben a projektben, hogy még szélesebb körben segíthessünk a bajba jutottakon.
Ui.:
Amennyiben még nem rendelkezett adója 1%-ával akkor azt szívesen fogadjuk:

Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Adószám: 18917396-1-19

Egyesületi pályázatnak köszönhetően defibrillátorral gazdagodott tűzoltóságunk. A készülék szakszerű használatát kisebb csoportokban sajátítják el tűzoltóink, ezáltal képesek leszünk emeltebb szintű újraélesztésre. Köszönjük a mindenre kiterjedő elméleti és gyakorlati felkészítést Bakos Gergőnek, a Sümegi Mentőállomás vezetőjének, egyesületünk oszlopos tagjának! 🚒🚑🚒 A képzések után a készülék a tűzoltóautón lesz málházva.


2024. március 22. 08:12
Tűz ütött ki egy melléképületben Sümegen, a Tapolcai utcában. A lángok érintették a melléképület melletti garázs tetőszerkezetét, a lakóház melléképületre néző ablaka megrepedt, egy műanyag szellőző megolvadt. A lángokat a település hivatásos tűzoltói két oldalról vízsugárral oltották el. A melléképület és a benne tárolt berendezési tárgyak megsemmisültek, három nyúl is elpusztult. Személyi sérülés nem történt.


03.27 Defibrillátor -átadó
Sümeg Város Tűzoltósága  pályázatot adott be a Pro Filii Alapítvány átal kiírt defibrillátor-vásárlás támogatására.
A pályázat pozitív elbírálásban részesült; és 03.27-én ünnepélyes keretek között átadásra került a Sümegi Tűzoltóságon a Pro Filii Alapítvány által kiírt pályázatra történt sikeres jelentkezés alapján elnyert összegből beszerzésre került két darab INNOMED típusú félautomata defibrillátor. Az átadáson a megjelenteket köszöntötte  Molnár Gábor ÖTE-elnök és SümegVáros Polgármestere; Végh László.
A készülékeket bemutatta az INNOMED termékmenedzsere; Balla Attila, és Bakos Gergő ; Mentőállomás-vezető
A jelen tervek alapján Az egyik a tűzoltóautóra kerül a másik a Hotel Kapitányba kerül kihelyezésre így javítva az itt élők és a városunkba látogatók egészségügyi biztonságát!
Egy további készülék is beszerzésre került Sümegen , amely a Kisfaludy Gimnáziumba került.
Hatalmas gratuláció és köszönet érte a Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek!
Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a sikerhez!


aa


Közlekedésbiztonsági nap volt a Sümegi Általános Iskolában. Ennek keretében rendőrők, tűzoltók mutatták be eszközeiket az érdeklődő gyerekeknek.
A képekért köszönet Németh Tímeának!


2024.04.26.-án Pesten kapták lencsevégre.
Reméljük felújítják.


2024.05.03
A Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója a „2023. év Veszprém Vármegye Önkormányzati Tűzoltósága” kitüntető címet adományozta a Sümegi Önkormányzati Tűzoltóság részére


Flórián napi megemlékezés

Szent Flórián, vagyis Florianus az időszámításunk szerinti harmadik század második felében született az ókori Római Birodalom Noricum tartományához tartozó Aelium Cetiumban. Ez a város a mai Sankt Pölten, régi magyar nevén Szent Pöltény óvárosa területén helyezkedett el, ez a mai Alsó-Ausztria szövetségi tartomány fővárosa. Florianus katonaként csatlakozott Noricum tartományi seregéhez és katonai feladatai mellett a tűzoltóság megszervezéséért is felelt.

Diocletianus császár uralkodásának idején, 303 és 304 között keresztényüldözések zajlottak szerte a birodalomban. Ekkor érkezett helytartónak Lauriacum, vagyis a mai Lorch in Enns városába Aquilinus, akinek feladata az új vallást gyakorlók, a keresztények felkutatása volt. A keresztények kiiktatásáról szóló utasítás minden tisztségviselőhöz, így Florianushoz, a helyi katonai egység parancsnokához, centuriojához is eljutott. Az utasítás szerint negyven keresztény bajtársát kellett volna letartóztatnia. A császári rendeletet a százados megtagadta, sőt figyelmeztette az új hitet valló társait a közelgő veszélyre. Katonaként jól tudta, hogy a Római Birodalomban a császári rendeletek megtagadásáért halálbüntetés jár. Florianust, aki maga nem volt keresztény, negyven társával együtt elfogták, megkínozták és bebörtönözték, majd 304. május 4-én kivégezték. Lauriacumban az Enns folyó hídjáról taszították a mélybe társaival együtt, malomkövet kötve a nyakukba.

Emlékét Ausztriában, Bajorországban, Lengyelországban és a 15. század óta Magyarországon is őrzik. A tűzoltók mellett a kéményseprők, a pékek, a serfőzők, a kádárok, a fazekasok, a szappanfőzők és egyes helyeken a kovácsok védőszentje. Hozzá imádkoznak aszály és tűz esetén, de ugyanúgy hozzá fohászkodnak az égési sérültek is.

Hogy a számos Flórián legendából mi igaz, az talán már sosem fog kiderülni, azonban a mindennapi beavatkozások között néha a tűzoltóknak is meg kell állniuk, hogy emlékezzenek arra az önfeláldozó segítségnyújtásra és bajtársiasságra, ami választott hivatásuk szellemiségének alapját jelenti.

Sümegen ebben az évben 05.11re tolódott át a megemlékezés, melyet megtisztelt jelenlétével
Sümeg Város  polgármestere, a Tűzoltószövetség Vármegyei elnöke, a környező települési ÖTE-k képviselői
A Tűzoltóságon összegyülekezést követően városi Flórián szobor megkoszorúzásával ünnepelték a
tűzoltók a Flórián -napot.


A koszorúzást követően a Tűzoltóság épületében folytatódott elismerések átadásával, majd kötetlen társasági programmal ,közös ebéddel, beszélgetéssel folytatódott a program.

yy


A Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség 2024. június 1-én Bakonyoszlopon rendezte meg hagyományos önkéntes tűzoltó megyei versenyét.
Idei évben egy lány és egy fiú csapattal képviseltük magunkat.
A Sümegi csapatok tagjai: Bakos Hanna, Bárány Zoé Léna, Meinczinger Hanna, Meinczinger Jázmin, Csincsi Tifani,
Betlen Nándor, Horváth Levente, Léránt Barnabás, Németh Bence, ifj. Marton Szilveszter, Molnár Ákos, Pajor Levente, Polgár László
Eredményeink:
Osztott sugár szerelés:
Gyermek lány
Sümeg II. hely
Gyermek fiú
Sümeg II. hely
800 l/p-es kismotor szerelés:
Gyermek lány
Sümeg II. hely
Gyermek fiú
Sümeg I. hely
1000-1300 l/p-es kismotor szerelés:
Gyermek fiú
Sümeg I. hely

Gratulálunk Fiatalok! Nagyon szép eredmény! A versenyfelkészítést köszönjük Illés Máténak, illetve külön köszönet Császár Zoltán Önkéntesünknek, aki a felkészüléshez szükséges egyéb felszerelést legyártotta. Köszönjük a szivattyút Csabrendek ÖTE!  🙂

Fotók:


06.02.
Személyi sérülés nélküli járműtűz történt Nemeskeresztúr közelében, a 8457-es úton, vasárnap délután.
Egy benzinüzemű Volkswagen személyautó kanyarodott le a 84-es főútról és haladt Nemeskeresztúr felé. Az autó vezetője az elmondása alapján egy másik jármű miatt erősebb fékezésre kényszerült, ezért visszaváltott kettes sebességfokozatba. Gyorsításkor azonban a motor huppogni és rángatni kezdett, ezért a férfi félreállt az út szélére.
A sofőr kinyitotta a motorháztetőt, hogy megnézze, mi lehet a baj, de akkor még semmit nem látott. Viszont érezte, hogy valami rácsöppent a cipőjére az autó aljáról. Kiderült, hogy olvadt műanyag volt.
Néhány másodperc múlva füst tört elő a motortérből, majd lángok csaptak fel. Ekkor megállt egy arra járó terepjáró vezetője, aki oltókészülékkel próbálta megfékezni a lángokat, de akkor már csak lassítani lehetett a tűz terjedését.
Jánosházi és sümegi tűzoltók érkeztek a helyszínre, addigra a VW teljes terjedelmében égett. A tűzoltók egy sugárral eloltották a tüzet és megakadályozták, hogy az az aljnövényzetre is átterjedjen.
Az oltási munkálatok után a tűzoltók levontatták az útról a gépkocsi maradványát, így az jelenleg nem képez forgalmi akadályt. A sofőr hamarosan elszállíttatja a roncsot.
forrás_https://www.nyugat.hu/cikk/kiegett_volkswagen_nemeskeresztur_kozelebenVisitorcounter