2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Gmina Koscian

Gmina Koscian

Bővebb információ: http://www.gminakoscian.pl/ ;  www.koscian.pl ;

Polgármester: Andrzej Przybyła

Cím : Urzad Gminy ;Ul. Mlynska 16. 64 – 000 Koscian

Koscian és Sümeg között a partnervárosi kapcsolat felvételére 2004-ben került sor.  A testvérvárosi kapcsolat kialakulása nagyban köszönhető a két település tűzoltóságának, melyek már korábban is szerveztek közös programokat. Az együttműködés eddigi tapasztalatai pozitívak.; az évek alatt kialakult tartós és sokoldalú barátságok még szorosabbra fűződtek, ezáltal az egymással szembeni nyitottság is jelentősen kiszélesedett.

2007-ben került sor a kosciani és a sümegi gimnázium között a partneriskolai megállapodás aláírására. Az együttműködés főbb célkitűzései a sport és szabadidős programok kölcsönös szervezése, a két ország és azok tradícióinak bemutatása, EU ismeretek bővítése, közös projektek indítása.

Az alábbiakban néhány alapvető adat Koscianról:
Forrás http://www.gminakoscian.pl/menu-gorne-o-gminie.html

„Amit Gmina Koscianról alapvetően érdemes tudni:  Kościan településnek két fő előnye van : a helye és lakói.
Kościan Önkormányzat Nagy-Lengyelország Vajdaságban található , Területe 202,3 km². Lakosság létszáma 16000 fő.
A körzet központjában található Koscian városa, ami egy külön, önálló önkormányzattal is bír.
A környező településközpontok (gminák) :Czempiń, Kamieniec, Krzywiń és Śmigiel önkormányzatai is együttműködnek a Gmina Önkormányzatával.
Kétségtelenül a legnagyobb előnyünk; hogy mindenki -aki Pomerániából Sziléziába tart- áthalad Nagy-Lengyelország Vajdaságon . Ez abból a tényből ered, hogy a városunk mellett fut a  5. sz. főút; érintve Poznant és Wroclawot . A közeljövőben tovább fejlesztik az S5-ös gyorsforgalmi utat is.
Az utakat kiegészíti a vasúti kapcsolat Poznan és Wroclaw között.  Így Nagy-Lengyelország Vajdaság közigazgatási központja csak 40 km-re van; míg  Alsó-Szilézia is csak 120 km.
Ezen a közel 203 km²-en  több mint 16 000 ember él : 37 falu és 8 kisváros alkotja a közösséget. A legnagyobb települések: Kiełczewo, Racot és Stare Oborzyska. Ebben a három településen él az emberek kb. 25% -a  Gmina Kościanban.
Mint már említettük, az itt élők  közösséget alkotnak. Ezek az emberek szorgalmasak, takarékosak, nem félnek a modern idők kihívásaitól. Ez egyrészt  annak köszönhető, hogy a demográfia kedvező- az itt élők több, mint 23% -a még fiatalabb,mint 18 éves,  65% -a a lakosság 18 és 65 éves kor közötti, és az idős korú tapasztalt lakosság több, mint 12% -a is aktív dolgozó.
Nyitottság a vállalkozásra :  Kościan Önkormányzati községek működésének alapja a mezőgazdaság, a növekvő gazdaság és nyitottság a beruházásokra.
Mezőgazdaságunk közepesen fejlődik; alkalmazva a modern mezőgazdasági módszereket.
A mezőgazdasági földterületek 50%-a nagy gazdaságok; kereskedelmi társaságok vagy az állami tulajdonban vannak.
A területen közel 1300 gazdaság működik . Az 15 ha -nál nagyobb egyéni gazdaságok területe több mint  15%.  A legnagyobb előny a mezőgazdasági termelők számára, hogy azok képesek egy másikkal integráltan együttműködni.
Másfelől az említett gazdálkodóból 900 aktív, elsősorban  magánvállalkozásokként. A lakosok minden évben szívesen fognak önálló, elsősorban szolgáltatási tevékenységbe; amely jelentősen javítja a helyzetet az önkormányzati munkaerőpiacon. Az önkormányzat modern képét- ami megkülönbözteti más hasonló településektől -kiegészíti Kokorzyn földgáz termelése. Egyedülálló lehetőség az önkormányzatnak az itt talált több milliárd köbméter gáz, de az olcsóbb gáz egy jó érv a befektetők számára, akik itt akarják megvalósítani álmaik egy nagy vagy  kicsi gazdasági vállalkozásban. Mint már említettük, Koscian Nagy-Lengyelország Vajdaság közepén van;  ipari beruházások települtek az országos közutak mentén,a Kościani Ipari Parkban épült fel a Creaton legmodernebb kerámiagyára Lengyelországban; illetve Európában. Építési telkeket hoztunk létre Stare Oborzyskaban  és Nowe Luboszban, Kurza Gorában és Racotban . Modern középiskolák épültek Stare Oborzyskaban és Racotban. Ezek azok, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha rá pillantást Koscian térképére.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Visitorcounter