2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sümeg ÖTE

 

 

Kérjük; hogy adója 1 % -ának felajánlásával támogassa a Sümeg Városi
Önkéntes Tűzoltó Egyesületet !
Adószámunk : 18917396-1-19


 

 

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetősége:


Egyesületi elnök : Molnár Gábor


Egyesület parancsnoka :Illés Máté

SEZS
Egyesületi titkár : Sebestyénné Erdélyi Zsuzsanna

MSZ-2    

Marton Szilveszter   és   Illés Tamás
vezetőségi tagok


Tagság- 2019

Aszódi András , Aszódi Péter, Aszódi Sándor ,  Bakos János, Bakos Gergely, Bali Tamás, Bencze Gyöngyi , Bikszádi Máté , Borbély Attila , Borbély Tamás , Bock Csaba , Bogdán Zoltán , Bujtor László , Buzási István , Császár Zoltán , Cserép Tamás , Csiszár Edina , Daróczy László, Franyó Dániel , Gáspár Péter , Gyalog László , Gyepes Gergő , Gyukli Zoltán , Hujber Dániel , Illés Máté , Illés Tamás , Kiss Csilla Magdolna , Kiss Ernő , Klippel Ákos, Klippel Dávid , Klippel László ,Könnyid Gergő , Könnyid Tibor, Marton György , Marton Szilveszter, Maros Zoltán, Maros Zoltánné Irén , Mekler Attila , Meszlényi Dezső Márk , Molnár Gábor, Molnár Zoltán ,Németh Zoltán , Orovecz István , Pinkóczi Tamás , Piszter Csaba , Püspöki Tamás , Sebestyén Ferenc, Sebestyén Roland , Sebestyénné Erdélyi Zsuzsanna , Sör Szabolcs ,  Stefanics Norbert , Stefanics Róbert , Szabó Lajos , Tóth András , Tóth Attila , Tóth Lajos , Varga Ádám , Varga Norbert.

Pártoló tagok :
Borbásné Csider Erika , Csizma Mária , Enyinginé Kopecskó Anita , Horváth Andrea , Kiss Renáta , Kovács Balázs,  Makkos Annamária , Marton Liszli Izabella , Mészárosné Kiss Melinda , Némethné Kizmus Beáta , Pákozdiné Kiss Ilona , Tihanyiné Imre Lívia , Zsemlye Patricia.


Akik már nincsenek közöttünk: 
Császár Istvánné, Domonkos Tibor, Szárföldi József , Tóth Béla , Mandics Antal, Józsa Attila, Kocsis Ferenc 

bad-angel-burning-candle


Történeti áttekintés

Amióta ember él a földön, mindig kapcsolatban állt az elemekkel, kiváltképp a vízzel és a tűzzel.
Hol barátja, segítőtársa, hol meg ellensége volt.
E küzdelemből mindig az ember került ki győztesen, még ha voltak is veszteségei.

Már megszoktuk őket. Szinte már fel sem kapjuk a fejünket, ha szirénázó tűzoltóautóval száguldanak keresztül a városon és tartanak valahová.
Talán még ők sem tudják, hogy milyen veszélyek közé, kinek a segítségére, vagyona védelmére mennek – de mennek, mert ez a hivatásuk.
Ám a vonuló tűzoltó autó látványa nem volt mindig ilyen megszokott az utakon. A nádfedeles házak idején bizony gyakran meggyűlt az emberek baja a vörös kakassal, és akkor jól jött a gyors, szakszerű segítség. (Már ha volt…..)
1700-ban egy pusztító erejű tűzvész szinte az egész várost megsemmisítette. Korabeli iratok igazolják, hogy a tűzvész csak a Ferencesek kolostorát és négy, téglából és kőből épült házat kímélt meg.
Ezért a városfalakon belül az újjáépítés során csak kőházak építését engedélyezték, megelőzve azt, hogy hasonló katasztrófák ismét előforduljanak.
Sümegen a második legnagyobb – szándékosan okozott- tűzvésze a vár 1713-ban hadgyakorlat ürügyén történt felgyújtása és használhatatlanná tétele volt .

 1889 nyarán a város tűzvédelme érdekében jött létre a Tűzoltó Egylet, tagjaiként a város lakosaival, mint önkéntes tűzoltókkal.
Az egylet működését és taglétszámát azonban, nagyban befolyásolta a város lakosainak lelkesedése és aktivitása.
1895 az egyletnek -ben 11 alapító, 99 pártoló, és 89 működő tagja volt.
Ezekben az időkben sem lehetett könnyű az önkéntesség, sokszor saját költségükön varratták az egyenruhát, iskolai gyakorlatot végeztek és őrszolgálatot láttak el. Fennmaradásukért táncmulatságokat, estélyeket rendeztek.
Az első világháború következtében az egyesület szétesett, majd 1920-ban ismét megalakult. 1927-ben a sümegi községi gyűlés elhatározza, hogy utcaöntöző és tűzoltó automobilt szereznek be.
1927 decemberében megvásárlásra került egy Teudloff & Dittrich – féle tűzoltófecskendő. A felszerelések beszerzése innentől folyamatos volt, 1957-ben egy amerikai szállító gépjármű került a városba, melyet 1964-ben egy Csepel 350-es gépjármű váltott le.
1975-ben a Tűzoltó testületet Egyesületté alakították át. 1989 szeptemberében az Egyesület fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte, ezen eseményen átadásra került egy új tűzoltó gépjárműfecskendő.
1992-ben Aichtal testvérvárosunktól ajándékba kaptunk egy használt Mercedes tömlőszállító tűzoltóautót.
1993-ban Sümegen a tűzoltókból alakult az első Polgárőr Egyesület.
1998-ban megalakult a tűzoltó egyesület felszereléseivel és tagjaival  a Sümegi Önkéntes Köztestületi Tűzoltóság, mely jelenleg  26 település állandó védelmét látja el. Ettől kezdve az egyesület és a köztestület párhuzamosan működik úgy, hogy a köztestület dolgozói a szabadnapjukon szintén önkéntes feladatokat látnak el.
Az egyesület hatékonyan működik azokban az esetekben, amikor egyszerre több eseményről érkezik bejelentés, vagy – ami Sümeg szempontjából fontos- más településen történő hosszabb beavatkozás során meg tudja oldani a város védelmét.
Egyesületünk az adódó pályázati lehetőségeket megragadja, számítunk az 1%-os adófelajánlásokra és minden egyéb segítségre.

Miklósi Sikes Csaba nagyszerű cikke : A szervezett tűzvédelem 125 éve Sümegen
(megjelent 2014 májusában a 125. évfordulónk alkalmából )

 

Visitorcounter