2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

2019


 


Kérjük; hogy adója 1 % -ának felajánlásával támogassa a Sümeg Városi
Önkéntes Tűzoltó Egyesületet !
Adószámunk :18917396-1-19


01.05. Lakástűz és autóbaleset…

Kemény kezdéssel indult a 2019 -es év : 5-én összeütközött két személyautó csütörtök délután Veszprém megyében,
a Sümeg és Zalahaláp közötti úton, Sümeg közelében. A sümegi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket és elvégezték a műszaki mentést. A munkálatok idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők ellátták.
Szintén Sümegen lakóház gyulladt ki s vált lakhatatlanná. Itt személyi sérülés szerencsére  nem történt.


01.06. A viharos erejű szél  megtépázta Csabrendeken a Polgármesteri Hivatal tetőszerkezetét. A kárelhárításhoz  igénybe kellett venni az Ajkai  Tűzoltóság emelőkosaras járművét is:2019 . 01.06. Elismerés Sümeg Város Napján

Ünnepélyes keretek között vette kezdetét a Kisfaludy Művelődési Házban Sümeg Város napja.
A rendezvény a Radetzky-huszárok zászlós bevonulásával kezdődött; ezt közös himnuszéneklés követte.
Végh László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket; szóban értékelte az elmúlt évet.
Az elmúlt év fontosabb eseményeit videó-összefoglalóban tekintettük át.
Az ünnepi műsort színesítette a Broadway tánccsoport  és a White Stones Brass  Band műsora,
Pintér Zoltán énekes produkciója; Czafit -Bóna Zsófia szavalata.

A kulturális programot követte a díjátadó; ennek keretében Molnár Gábor a Sümegi ÖTE elnöke sokéves
áldozatos és önzetlen munkája elismeréseként „Sümeg Városért” emlékpakettet vehetett át városunk polgármesterétől.


01.07. Havazás; árokba csúszott autók mentése:


01.26 Lakástűz Káptalanfán

Nem sérült meg senki a tűzben, amikor egy melléképületben keletkezett tűz, Káptalanfán, szombaton este.
Az épületet egy parasztházzal építették egybe.  A gyors oltás miatt szerencsére a lakóház nem kapott lángra. Az ajkai és a pápai hivatásos, valamint a sümegi önkormányzati tűzoltók három vízsugárral oltották a lángokat, a helyszínen dolgozott a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. Az épületben hegesztéshez való oxigén-, és dissou palack is volt, amit a tűzoltók kivittek az udvarra. Utóbbi palackot mesterlövészek lötték ki, mert vélhetően sérült a tűzben, illetve nagy hő érhette, és ily módon lehet a legbiztonságosabban ártalmatlanítani.

Úgy tudjuk, egy férfi lakott az épületben, akinek a közvetlen szomszédokkal együtt el kellett hagynia otthonát az oltás, és a palack ártalmatlanítása idejére. Csordás Gáspár polgármester a helyszínen tartózkodik, megkeresésünkre azt mondta, az említett lakóknak a kultúrházban alakítottak ki melegedési lehetőséget, illetve gondoskodnak róluk.


01.27. Elhunyt Fekete Attila
Vasárnap szomorú hírt kaptunk szovátai barátainktól: 39 évesen váratlanul elhunyt Fekete Attila ; a Szovátai Önkéntes Tűzoltóság tagja.
Egy mindig vidám, jóindulatú, csupa szív embert veszítettünk el… nyugodj békében Attila.
 A temetésen a Sümegi Tűzoltóság képviselői is lerótták kegyeletüket és megkoszorúzták a nemrég elhunyt Madaras Norbert sírját is.
Mi ezzel a képpel búcsúzunk Tőled:

https://photos.app.goo.gl/a9JFFZ7LqtKKQExs6


03.06. Száraz aljnövényzet égett..

Sümeg külterületén; a várostól kb 5 km-re nyugatra száraz aljnövényzet égett;amit a sümegi tűzoltók oltottak el.
A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti mostanság, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.
Erdőtűz-veszélyes időszakban országos szinten a vidékfejlesztési miniszter, területi szinten az erdészeti hatóság tűzgyújtási tilalmat rendelhet el, mely esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.
A jogszabályi tilalom ellenére, illetve jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.
Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a katasztrófavédelem oldalait (http://www.katasztrofavedelem.hu,, vagy a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság honlapját (www.erdotuz.hu).

x


03.07 . Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe!
Az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, emellett azonban az ország nyugati felében is indokolttá vált a tilalom elrendelése. Március 6-tól az ország teljes területén érvényesek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások.

Tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter, fokozott tűzveszély időszakát (tűzgyújtási tilalmat) állapíthat meg, és hirdethet ki, egyeztetve a katasztrófavédelem központi szervével (BM OKF). Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.
Aktuális helyzet itt : http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzoltas_tuzgyujtasi_tilalom


03.19. Kéménytűz Csabrendeken : Sümeg és Csabrendek tűzoltói közösen megoldották a problémát


03.23. Szemét égett egy Gyepűkajáni házudvaron

Az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltók eloltották a lángokat.
Körülbelül száz négyzetméteren összehordott szemét, egy bokor és egy fűnyírógép égett egy udvarban Gyepükajánban, a Rákóczi utcában. A tűz egy családi házat is veszélyeztetett. A helyszínre az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral eloltották a lángokat.

2019.04.10. Riasztás a sümegi rendelőintézetből
Szerelési munkák miatt téves jelzést produkált a járóbeteg szakellátó riasztórendszere ; tűz ténylegesen nem keletkezett.


04.11. TARTÁLYAUTÓ KANYARODOTT UTÁNFUTÓS VOLKSWAGEN ELÉ A 84-ES FŐÚTON

Egy újonnan indult vállalkozás munkásai az első megrendelésük teljesítésére indultak, de nem érték el az úti céljukat. A balesetben senki sem sérült meg. Sümeg felé tartott a 84-es főúton egy utánfutós Volkswagen, amikor Nemeskeresztúr felől egy tartályautó kanyarodott rá a főútra. -Fékeztem, de a vizes úton már nem tudtam megállni, a tartályautó oldalának ütközött az autóm. Karcolásokkal megúsztuk a balesetet – mondta el kérdésünkre az autót vezető fiatalember. Tőle tudtuk meg azt is, hogy egy új vállalkozásba fogtak a héten és az első megrendelésükre indultak, azonban nem értek oda. A pótkocsit úgy bérelték, de az is megrongálódott a balesetben. A forgalmat a helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt rendőrök irányították. A helyszínre sümegi tűzoltók érkeztek. A baleset a vasi-veszprémi megyehatár közelében, még Vas megyében történt.
Forrás: 112PRESS


04.14. 14:56 Mosógép miatt tűz keletkezett ki egy Sümegi családi házban

Nem sérült meg senki, amikor kigyulladt egy kétszintes, körülbelül száznegyven négyzetméteres családi ház Sümegen, az Izabella utcában, vasárnap. A tűzhöz nagy erőkkel érkeznek ki a keszthelyi hivatásos, és a sümegi önkormányzati tűzoltók, akik rövid időn belül eloltották a lángokat. A házban egy mosógép gyulladt ki a fürdőszobában.05.04 Flórián napi megemlékezés

Szent Flórián, vagyis Florianus az időszámításunk szerinti harmadik század második felében született az ókori Római Birodalom Noricum tartományához tartozó Aelium Cetiumban. Ez a város a mai Sankt Pölten, régi magyar nevén Szent Pöltény óvárosa területén helyezkedett el, ez a mai Alsó-Ausztria szövetségi tartomány fővárosa. Florianus katonaként csatlakozott Noricum tartományi seregéhez és katonai feladatai mellett a tűzoltóság megszervezéséért is felelt.
 
Diocletianus császár uralkodásának idején, 303 és 304 között keresztényüldözések zajlottak szerte a birodalomban. Ekkor érkezett helytartónak Lauriacum, vagyis a mai Lorch in Enns városába Aquilinus, akinek feladata az új vallást gyakorlók, a keresztények felkutatása volt. A keresztények kiiktatásáról szóló utasítás minden tisztségviselőhöz, így Florianushoz, a helyi katonai egység parancsnokához, centuriojához is eljutott. Az utasítás szerint negyven keresztény bajtársát kellett volna letartóztatnia. A császári rendeletet a százados megtagadta, sőt figyelmeztette az új hitet valló társait a közelgő veszélyre. Katonaként jól tudta, hogy a Római Birodalomban a császári rendeletek megtagadásáért halálbüntetés jár. Florianust, aki maga nem volt keresztény, negyven társával együtt elfogták, megkínozták és bebörtönözték, majd 304. május 4-én kivégezték. Lauriacumban az Enns folyó hídjáról taszították a mélybe társaival együtt, malomkövet kötve a nyakukba.
 
Emlékét Ausztriában, Bajorországban, Lengyelországban és a 15. század óta Magyarországon is őrzik. A tűzoltók mellett a kéményseprők, a pékek, a serfőzők, a kádárok, a fazekasok, a szappanfőzők és egyes helyeken a kovácsok védőszentje. Hozzá imádkoznak aszály és tűz esetén, de ugyanúgy hozzá fohászkodnak az égési sérültek is.
 
Hogy a számos Flórián legendából mi igaz, az talán már sosem fog kiderülni, azonban a mindennapi beavatkozások között néha a tűzoltóknak is meg kell állniuk, hogy emlékezzenek arra az önfeláldozó segítségnyújtásra és bajtársiasságra, ami választott hivatásuk szellemiségének alapját jelenti.

Sümegen ebben az évben is a városi Flórián szobor megkoszorúzásával ünnepelték a tűzoltók a Flórián -napot. A koszorúzást követően a Tűzoltóság épületében folytatódott elismerések átadásával :

  • Klippel László 10
  • Piszter Csaba  10
  • Stefanics Róbert 10
  • Gáspár Péter 25
  • Illés Tamás 30
  • Kocsis Ferenc 60 éves ÖTE -tagságát ismerték el kis ünnepség keretében

05.04. Ismét megrendezésre került a szokásos tűzoltó -és mentőbál :Támogatók listája.ppt 
Köszönjük mindazon személyek, vállalkozók, cégek segítségét és támogatását; akik nélkül ez az este nem jöhetett volna létre!


06.01. Tűzoltóautó támogatásként

 Átadásra került Ligny-en-Barrois-ban, Franciaországban a Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére egy olyan Renault típusú tűzoltóautó, ami a közeljövőben nagy segítséget jelent majd az erdei, hegyi és egyéb nehezen megközelíthető terepeken történő tűzek oltásában, illetve bajbajutottak mentésében. Az autó magasított felépítménnyel, ha kell 4 kerék összhajtással, 4 köbméter oltóanyaggal könnyen mozogva tud segíteni a bajbajutottaknak. Az autó az önkormányzat anyagi hozzájárulásával és a tűzoltó egyesület támogatásával remélhetőleg hamarosan Sümegre érkezik. Az átadáson részt vett Lorenz Krus és Péter Brüggeman- Sümeg testvérvárosának polgármestere és képviselője- akik segítettek a két település közti kommunikációban, továbbá jelen volt francia részről a regionális tűzoltóparancsnok és a területi parlamenti képviselő, akik díszszemlét tartottak, majd átadták Molnár Gábornak, a Sümegi Tűzoltó Egyesület elnökének a hivatalos papírokat, okmányokat és az autót. A sümegi tűzoltóságot Illés Máté hivatásos tűzoltó is képviselte, illetve a várost Meszlényi Dezső Márk képviselő. Reméljük, az autó mihamarabb Sümegre érkezik, hogy környékbeliek szolgálatába álljon!
(Forrás_Sümeg TV)


2019.06.08.
Az idei évben ünnepelte a Sümegi Tűzoltóság megalakulásának 130. évfordulóját. A jubileum megünneplését egy tűzoltóverseny megrendezésével kötöttük egybe. Szerencsére az időjárás sem tett kersztbe a rendezvénynek; így jól sikerült szinvonalas rendezvényt tudhattunk magunkénak. Köszönjük mindenkinek, aki bármi módon segített a rendezvény lebonyolításában ! 🙂 A rendezvény keretében különféle díjak, elismerések átadására is sor került; így  többek között elismerésben részesült Molnár Gábor, Bogdán Zoltán és Gáspár Péter is. Gratulálunk a díjazottaknak ! Egy kis felvétel ízelítőként a tegnapi tűzoltó napból. Köszönöm mindenkinek, aki eljött, hogy együtt ünnepeljük a mindennapok bátor hőseit. Hajrá Lánglovagok!

képek a nap eseményeiről:


2019.06.16 Traktortűz és a hőhullámot követő viharkárok felszámolása:


Létrás oktatás, gyakorlat és vizsga zajlott Veszpémben ezen a napon önkormányzati tűzoltók számára.
Résztvevők : Szabó Ferenc, Illés Máté, Sebestyén Ferenc, Varga Ádám , Hujber Dániel, Horváth Péter, Pej József, Benkő Zsolt, Bende Zsolt, Ferenczi Gábor , Illés Gábor, Szabó Péter és Dávid Imre voltak.
A csapat sikeresen „megmászta” a létrát! Gratula mindenkinek!!!


06.21.  Az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázatra 2019-ben ötszáznyolcvanhét egyesület nyújtott be pályázatot, amelynek segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak. Idén tizeneggyel több önkéntes tűzoltó egyesület kap támogatást, mint az elmúlt esztendőben.
2019-ben ismét hétszázmillió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. Százmillió forintot az önkéntes mentőszervezetek kapnak, hatszázmillió forint a tűzoltó egyesületek között oszlik meg.
Évről évre nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma: amíg 2018-ban negyvenkilenc, addig 2019-ben már ötvenhárom egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével, a tervek szerint év végére még hat szervezet kerül ebbe a körbe. Tovább nőtt a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületek száma is, az idén több mint kilencvenöt százalékuk nyújtott be támogatási pályázatot.
A feltételeket sikeresen teljesítő ötszáznyolcvanhét egyesület működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát.

A bírálóbizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így ebben az évben a működési költségre, illetve szertárépítésre és -felújításra kapnak támogatást az egyesületek. A pályázók egyrészt védő- és tűzoltótechnikai eszközöket vehetnek át, továbbá maguk is beszerezhetnek egyéb eszközöket. A pályázatnak köszönhetően kétszáznegyvenkét tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára nyílik lehetőség, az önkéntesek hetvenegy gépjárművezetője tehet pályaalkalmassági vizsgát, amellyel megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére is jogosultságot szerez. Ötvenkilenc egyesület összesen ötvenhét kézi és öt mobil EDR-rádiót, valamint négy tartozékot kap majd.
Letölthető dokumentum(ok):

Pályázaton megítélt támogatás

Forrás: http://www.katasztrofavedelem.hu/


06.25. Csabrendeken , a Kinizsi utca és a Hunyadi utca kereszteződésénél volt szükség tűzoltói beavatkozásra.
Kerítésnek ütközött és átszakította azt egy kisbusz Csabrendeken, a Kinizsi utca és a Hunyadi utca kereszteződésénél. A járművet mintegy két méter mélyen egy támfal tartotta meg. A sümegi önkormányzati tűzoltókat riasztották a balesethez, amelyhez a mentők is kiérkeztek. A helyszínen vannak a csabrendeki önkéntes tűzoltók is. Az egységek áramtalanították a kisbuszt és segítenek a mentőknek. a kisbuszban nyolcan utaztak, három súlyos, öt könnyű sérült lett ellátva; kórházba szállítva. A sérültek száma miatt tapolcai és tüskevári mentőegységek segítségét is igénybe kellett venni.

 


07.23.Vélhetően elalvás miatt árokba hajtott egy autós a 84 -es főúton Rigács térségében. A helyszínre Sümegről vonultak tűzoltók és mentők; illetve mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. Az egyik személyt roncsvágó segítségével lehetett csak az autóból kiszabadítani. A műszaki mentés és helyszíni ellátások után egy súlyos és egy könnyű sérültet szállítottak a mentők kórházba.


07.27-28 Szent Jakab napok 2019
Pedig olyan szépen kezdődött… Pénteken műzeumi nap, alkotótelep – megnyitó, komolyzenei koncert, bormustra, Lord koncert.. Szombaton hal-és vadételek főzőversenye, koncertek- aztán estére ideért egy viharzóna, ami miatt a szervezők -érthető okoból. a további programokat lefújták.  Aki a megtartott programokon résztvett, az jól érezte magát; 🙂 – A sümegi tűzoltók kis csapata a szokásoknak megfelelően azért ott volt és jól szerepelt a rendezvényen.


 07.27. Hosszas szervezés után a hétvégén Sümegre érkezett a franciaországi Ligny-en-Barroisból (Aichtal francia testvérvárosa) a júniusban átadásra került tűzoltóautó. Júniusi híradásunk erről így szólt  :átadásra került – Aichtali közvetítéssel és segítséggel – Ligny-en-Barrois-ban, Franciaországban a Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére egy olyan Renault típusú tűzoltóautó, ami a közeljövőben nagy segítséget jelent majd az erdei, hegyi és egyéb nehezen megközelíthető terepeken történő tűzek oltásában, illetve bajbajutottak mentésében. Az autó magasított felépítménnyel-ha kell 4 kerék összhajtással- 4 köbméter oltóanyaggal könnyen mozogva tud segíteni a bajbajutottaknak. Az autó az önkormányzat anyagi hozzájárulásával és a tűzoltó egyesület támogatásával remélhetőleg hamarosan Sümegre érkezik. Most pedig végre itt van épen és egyben; jöhet a honosítás …


Gyarapodnak az önkormányzati tűzoltóságok 2019. július 30. 20:49

Hatvan szervezet kap támogatást az önkormányzati tűzoltóságok részére az idén második alkalommal kiírt eszközfejlesztési pályázat alapján.
Az önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt eszközfejlesztési pályázaton – összesen 293,4 millió forint értékben – mind a hatvan tűzoltóság nyújtott be pályázatot A forrás segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak hozzá. A kiírás feltételeit sikeresen teljesítő önkormányzati tűzoltóságok a kötelezően előírt tűzoltóvédő-eszközökre és tűzoltótechnikai eszközökre, valamint a készenlétben tartott gépjárműfecskendő vagy már meglévő technikai eszköz felújítására nyújtották be a pályázatukat. A bírálóbizottság munkájában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai mellett a Magyar Tűzoltó Szövetség által delegált tagok is részt vettek. A támogatásra vonatkozó javaslatokat az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így idén is összesen kétszázhuszonöt millió forint támogatást kapnak az önkormányzati tűzoltóságok. A pályázók csaknem 148,5 millió forintért vehetnek át védő- és tűzoltótechnikai eszközöket, továbbá 54 millió forint értékben maguk szerezhetnek be egyéb eszközöket. A pályázatnak köszönhetően 13 önkormányzati tűzoltóság a gépjárműfecskendőjének, illetve technikai eszközeinek felújítására is fordíthat, összesen mintegy 22,5 millió forintot.
Letölthető dokumentum(ok): ÖTP_pályázat_2019_megítélt_támogatás

Forrás :http://dwurl.hu/EjoQRz


08.01. Baleset a 84.es főúton

Árokba csúszott egy kamion Ukkon, a 84-es főút 31-es kilométerénél. A helyszínre a veszprémi hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltókat riasztották. A műszaki mentés idejére a 84-es főutat lezárták.
https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kamion-csuszott-arokba-a-84-es-fouton-az-ejjel-3004402/


08.04. Vasárnap délután műszaki mentéshez kellett vonulnia a szolgálatnak, Ötvös és Zalaerdőd között. Személyi sérülés nem történt. Vigyázzunk az utakon!


Augusztus 16-19 között a Sümegi Önkéntes Tűzoltók a lengyelországi Racotban jártak, hogy idén is részt vegyenek az ottani Nemzetközi Hagyományőrző Tűzoltó Kocsifecskendő versenyen; szám szerint a 16.-on.
Szombaton nemzetek konyhája napot szerveztek a vendéglátóink; itt magyaros ízekkel leptük meg a helyieket:


A vasárnapi színvonalas versenyen a Csapat a második helyet érte el a Budapesti XIII. Kerületi tűzoltók és a Pomázi tűzoltókat megelőzve, viszont a csehországi lánglovagok mögött.

A verseny hivatalos végeredménye : https://drive.google.com/file/d/1szw7X6-vVoDgdGemPyzi6xXmnXSaaZXW/view?usp=sharing

Híradás a programokról :

Videók:

fotók:09.29 . 130 éves jubileumi tűzoltónap és gépjárműátadó Sümegen

Szeptember 28-án Sümegen; a Hét Vezér téren ünnepélyes keretek között átadásra került a franciaországi Ligny En Barroisból ajándékként kapott tűzoltóautó. Az autó franciaországi átadása márciusban volt; júliusban érkezett Sümegre ( „lábon”  jött!!). Megérkezése után kezdetét vette a honosítási eljárás, műszaki vizsga, forgalombahelyezési procedúrák annak minden stációjával; a mi esteünkben még némivel több kört is le kellett futni a bürokrácia útvesztőiben. A Renault tűzoltóautóautó végül is frissen műszakizva, rendszámmal lepapírozva került a Sümeg ÖTE használatába. Az átadó ünnepélyen részt vett és beszédet mondott Végh László , városunk polgármestere; aki a testvérvárosi kapcsolatok hasznosságának példájaként említette az autó esetét.. Beszédet mondtott  továbbá Dányi Béla tű. dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója , aki köszöntötte az állományt a helyi ÖTE  fenállásának 130 éves jubileumának alkalmából. A testvértelepülések képviseletében megjelent  külhoni polgármesterek;Aichtal részéről Lorenz Krus; míg Koscian képviseletébn Andrzej Przybila fejezte ki jókívánságait a tűzoltóknak . Az  átadót a White Stones Brass Band zenéje tette még ünnepibbé. Az ünnepélyes átadót követően a tűzoltóságon látták vendégül a megjelent tűzoltókat és vendégeiket.
képek az eseményről:


egyéb képek: 
https://photos.app.goo.gl/ez952DKy7kNSzYLRA


A SUMEGONLINE.HU híradása az eseményről :


Az önkéntes tűzoltók jubileumi születésnapja és a franciaországi Ligny-en-Barrois-ből kapott tűzoltó autó megérkezése szolgált arra, hogy a testvértelepülési delegációkkal együtt ünnepeljenek a szüreti programhoz kapcsolódóan a város tűzoltói.

Néhány hónappal ezelőtti a hír, hogy a sümegi tűzoltók francia bajtársaiktól ajándékba kaptak egy tűzoltóautót, melyet elsősorban a hegyi mentések során tudnak majd használni. Hosszú és rögös volt az út, melynek révén hazajutott a gépjármű, sokak áldozatos munkája és nem kis anyagi ráfordítás vált szükségessé, de a végeredmény az, hogy már a sümegi szervezetet erősíti az autó. 

A Kisfaludy Szüret programjaihoz kapcsolódóan a Hétvezér téren ünnepélyes keretek között a nagyközönség is megcsodálhatta az ajándékba kapott, teljesen működőképes gépjárművet. 

Végh László polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy erre az ünnepre mindenképpen úgy szerettek volna sort keríteni, hogy a németországi és lengyel testvérvárosi küldöttségek is jelen legyenek. Határokon átívelő barátság köti össze a szervezeteket, a testvérvárosi kapcsolatok fő fenntartói is elsősorban a tűzoltók. Mi sem igazolja ezt jobban, mint a táborozások és a folyamatosan megszervezett versenyek. Köszönetét fejezte ki a város tűzoltóinak, az önkénteseknek egyaránt a város biztonsága érdekében végzett tevékenységükért. 

Dányi Béla dandártábornok azt hangsúlyozta a jeles ünnepen, hogy a 130 év egy szervezet életében hatalmas szám, olyan út, amely azt igazolja, Sümegen magas a biztonság iránti vágy, s ezt mi sem igazolja jobban, mint a vár.  Elmondta, több forrásból támogatja a magyar kormány pályázat útján az önkéntes szervezeteket, amelyet tűzoltótechnikai eszközök fejlesztésére, működési költségekre, képzésekre fordítanak. Mindemellett nagy jelentősége van annak, hogy baráti segítség is érkezett Franciaországból a gépjármű formájában. 

Molnár Gábor, az egyesület elnöke köszönetét fejezte ki mindenkinek, akik segítették az autó hazahozatala körüli teendőket, valamint a kerek évforduló ünnepélyessé tételét, nem utolsósorban pedig a bajtársak áldozatos munkáját. Emléktárgyat nyújtott át Franyó Dánielnek, Gyalog Lászlónak, Hujber Dánielnek, Illés Máténak, Klippel Ákosnak, Sebestyénné Erdélyi Zsuzsannának, Stefanics Norbertnek és Stefanics Róbertnek.

 Az új célkitűzés is megszületett, miszerint az új autónak garázst is kell építeni. Bízva elhivatottságukban és együttműködési képességeikben, minden bizonnyal meg is tudják valósítani.
2019.10.08 . Elhunyt Józsa Attila


2019.10.17.Végső búcsú Józsa Attilától
17-én délután családtagok, barátok, kollégák -köztük mi is- kísérték utolsó útjára Józsa Attilát; aki hosszantartó betegeskedés után hunyt el…


2019. 10.19  Életünket és vérünket….

.


2019 október 29 23:48 – kedd:lakástűz Hetyefőn
A tűzoltók négy vízsugárral avatkoztak be. Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy családi ház tetőszerkezete Hetyefőn, a Kossuth utcában. A helyszínre a sárvári hivatásos, a sümegi önkormányzati és a gógánfai önkéntes tűzoltókat riasztották, akik négy vízsugárral előbb körülhatárolták a tüzet, majd eloltották a lángokat.
Képek:


11.25. Lakástűz Csabrendeken

Hétfőn kigyulladt egy családi ház födémje Csabrendeken ,  a Dózsa utcában.
A tűzhöz az ajkai hivatásos, a csabrendeki önkéntes , és a sümegi önkormányzati tűzoltóságokat riasztották ; akik körülhatárolták a tüzet majd eloltották azt.


11.28.  Egyesületünk ma 5 db. „C”, 5db. „B” tömlővel, 2 db. mászóövvel, és egy 30 méteres mentőkötéllel gazdagodott pályázati úton.


12.07.  2019 Megtartottuk a Sümegi ÖTE évzáró közgyűlését. Meghalgattuk a vezetőség éves beszámolóját; a jövő évi terveket. Döntöttünk  ezenkívülúj tagok felvételéről is. Az ötéves ciklus lezáródása miatt tisztújításra is sor került. Az elnökséget továbbra is Molnár Gábor  tölti be; a parancsnok Illés Máté lett ; a titkár továbbra is Sebestyénné Erdélyi Zsuzsi; elnökségi tagként Illés Tamás  és Marton Szilveszter segíti az elnök munkáját. 12.21.  Részt vettünk a hagyománnyá váló Sümegi Ádventi Forgatagi rendezvényen. Főztünk forralt bort ; s a kisebbekre gondolva teát is. Bár az időjárás nem volt nagyon kegyes hozzánk, azért jól éreztük magunkat. Innen is köszönjük mindenki segítségét; munkáját; aki bármilyen módon /borral , fűszerrel, gyümölcsökkel , munkájával segített minket ! 🙂  /2019.12.26. 17:36 Közlekedési baleset  történt Sümegnél

Három embert a tűzoltók szabadítottak ki a járművekből.

Összeütközött két személyautó Sümeg közelében, a Zalahaláp és Tapolca felé vezető, 7319-es úton. A két járműbe összesen hárman beszorultak. Őket a műszaki mentést végző sümegi önkormányzati tűzoltók szabadították ki, majd átadták a mentőknek. A helyszínre érkeztek a keszthelyi hivatásos tűzoltók is. Az érintett útszakaszt lezárták.


12.27 SÚLYOS BALESET TÖRTÉNT A MIHÁLYFA ÉS SÜMEG KÖZÖTTI ÚTON
Az első információk szerint két ember megsérült, amikor összeütközött két személyautó a Mihályfa és Sümeg közötti úton, ahová mentőhelikoptert is hívtak – tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke szerdán az MTI-t.Nothoff Ingrid elmondta: a Mihályfa és Sümeg közötti 7328-as számú úton frontálisan ütközött össze a két autó. A baleset miatt teljes szélességében lezárták az utat, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy kerüljék el a helyszínt.
https://hir.ma/baleset/sulyos-baleset-tortent-a-mihalyfa-es-sumeg-kozotti-uton/422355

Visitorcounter