2019. április
h k s c p s v
« Már    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

2019Kérjük; hogy adója 1 % -ának felajánlásával támogassa a Sümeg Városi
Önkéntes Tűzoltó Egyesületet !
Adószámunk :18917396-1-19


01.05. Lakástűz és autóbaleset…

Kemény kezdéssel indult a 2019 -es év : 5-én összeütközött két személyautó csütörtök délután Veszprém megyében,
a Sümeg és Zalahaláp közötti úton, Sümeg közelében. A sümegi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket és elvégezték a műszaki mentést. A munkálatok idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők ellátták.
Szintén Sümegen lakóház gyulladt ki s vált lakhatatlanná. Itt személyi sérülés szerencsére  nem történt.


01.06. A viharos erejű szél  megtépázta Csabrendeken a Polgármesteri Hivatal tetőszerkezetét. A kárelhárításhoz  igénybe kellett venni az Ajkai  Tűzoltóság emelőkosaras járművét is:2019 . 01.06. Elismerés Sümeg Város Napján

Ünnepélyes keretek között vette kezdetét a Kisfaludy Művelődési Házban Sümeg Város napja.
A rendezvény a Radetzky-huszárok zászlós bevonulásával kezdődött; ezt közös himnuszéneklés követte.
Végh László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket; szóban értékelte az elmúlt évet.
Az elmúlt év fontosabb eseményeit videó-összefoglalóban tekintettük át.
Az ünnepi műsort színesítette a Broadway tánccsoport  és a White Stones Brass  Band műsora,
Pintér Zoltán énekes produkciója; Czafit -Bóna Zsófia szavalata.

A kulturális programot követte a díjátadó; ennek keretében Molnár Gábor a Sümegi ÖTE elnöke sokéves
áldozatos és önzetlen munkája elismeréseként “Sümeg Városért” emlékpakettet vehetett át városunk polgármesterétől.


01.07. Havazás; árokba csúszott autók mentése:


01.26 Lakástűz Káptalanfán

Nem sérült meg senki a tűzben, amikor egy melléképületben keletkezett tűz, Káptalanfán, szombaton este.
Az épületet egy parasztházzal építették egybe.  A gyors oltás miatt szerencsére a lakóház nem kapott lángra. Az ajkai és a pápai hivatásos, valamint a sümegi önkormányzati tűzoltók három vízsugárral oltották a lángokat, a helyszínen dolgozott a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. Az épületben hegesztéshez való oxigén-, és dissou palack is volt, amit a tűzoltók kivittek az udvarra. Utóbbi palackot mesterlövészek lötték ki, mert vélhetően sérült a tűzben, illetve nagy hő érhette, és ily módon lehet a legbiztonságosabban ártalmatlanítani.

Úgy tudjuk, egy férfi lakott az épületben, akinek a közvetlen szomszédokkal együtt el kellett hagynia otthonát az oltás, és a palack ártalmatlanítása idejére. Csordás Gáspár polgármester a helyszínen tartózkodik, megkeresésünkre azt mondta, az említett lakóknak a kultúrházban alakítottak ki melegedési lehetőséget, illetve gondoskodnak róluk.


01.27. Elhunyt Fekete Attila
Vasárnap szomorú hírt kaptunk szovátai barátainktól: 39 évesen váratlanul elhunyt Fekete Attila ; a Szovátai Önkéntes Tűzoltóság tagja.
Egy mindig vidám, jóindulatú, csupa szív embert veszítettünk el… nyugodj békében Attila.
 A temetésen a Sümegi Tűzoltóság képviselői is lerótták kegyeletüket és megkoszorúzták a nemrég elhunyt Madaras Norbert sírját is.
Mi ezzel a képpel búcsúzunk Tőled:

https://photos.app.goo.gl/a9JFFZ7LqtKKQExs6


03.06. Száraz aljnövényzet égett..

Sümeg külterületén; a várostól kb 5 km-re nyugatra száraz aljnövényzet égett;amit a sümegi tűzoltók oltottak el.
A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti mostanság, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.
Erdőtűz-veszélyes időszakban országos szinten a vidékfejlesztési miniszter, területi szinten az erdészeti hatóság tűzgyújtási tilalmat rendelhet el, mely esetén az érintett területen akkor is tilos a tűzgyújtás – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.
A jogszabályi tilalom ellenére, illetve jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység miatt az önkormányzat, a környezetvédelmi hatóság és a tűzvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.
Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkért keresse fel a katasztrófavédelem oldalait (http://www.katasztrofavedelem.hu,, vagy a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság honlapját (www.erdotuz.hu).


03.07 . Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe!
Az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, emellett azonban az ország nyugati felében is indokolttá vált a tilalom elrendelése. Március 6-tól az ország teljes területén érvényesek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások.

Tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter, fokozott tűzveszély időszakát (tűzgyújtási tilalmat) állapíthat meg, és hirdethet ki, egyeztetve a katasztrófavédelem központi szervével (BM OKF). Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.
Aktuális helyzet itt : http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzoltas_tuzgyujtasi_tilalom


03.19. Kéménytűz Csabrendeken : Sümeg és Csabrendek tűzoltói közösen megoldották a problémát


03.23. Szemét égett egy Gyepűkajáni házudvaron

Az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltók eloltották a lángokat.
Körülbelül száz négyzetméteren összehordott szemét, egy bokor és egy fűnyírógép égett egy udvarban Gyepükajánban, a Rákóczi utcában. A tűz egy családi házat is veszélyeztetett. A helyszínre az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral eloltották a lángokat.

2019.04.10. Riasztás a sümegi rendelőintézetből
Szerelési munkák miatt téves jelzést produkált a járóbeteg szakellátó riasztórendszere ; tűz ténylegesen nem keletkezett.


04.11. TARTÁLYAUTÓ KANYARODOTT UTÁNFUTÓS VOLKSWAGEN ELÉ A 84-ES FŐÚTON

Egy újonnan indult vállalkozás munkásai az első megrendelésük teljesítésére indultak, de nem érték el az úti céljukat. A balesetben senki sem sérült meg. Sümeg felé tartott a 84-es főúton egy utánfutós Volkswagen, amikor Nemeskeresztúr felől egy tartályautó kanyarodott rá a főútra. -Fékeztem, de a vizes úton már nem tudtam megállni, a tartályautó oldalának ütközött az autóm. Karcolásokkal megúsztuk a balesetet – mondta el kérdésünkre az autót vezető fiatalember. Tőle tudtuk meg azt is, hogy egy új vállalkozásba fogtak a héten és az első megrendelésükre indultak, azonban nem értek oda. A pótkocsit úgy bérelték, de az is megrongálódott a balesetben. A forgalmat a helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt rendőrök irányították. A helyszínre sümegi tűzoltók érkeztek. A baleset a vasi-veszprémi megyehatár közelében, még Vas megyében történt.
Forrás: 112PRESS


04.14. 14:56 Mosógép miatt gyulladt ki egy családi ház Sümegen

Nem sérült meg senki, amikor kigyulladt egy kétszintes, körülbelül száznegyven négyzetméteres családi ház Sümegen, az Izabella utcában, vasárnap. A tűzhöz nagy erőkkel érkeznek ki a keszthelyi hivatásos, és a sümegi önkormányzati tűzoltók, akik rövid időn belül eloltották a lángokat. A házban egy mosógép gyulladt ki a fürdőszobában.

Visitorcounter