2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

2023

2023


01,14. Tűz ütött ki egy sümegi pincében
Egy farakás és papírhulladék égett Sümegen, egy Simon István utcai garázs pincéjében. A város őnkormányzati tűzoltói a lángokat egy vízsugárral  rövid idő alatt eloltoták. Az egység az utómunkálatokat is elvégezte : kiszellőzetette  az épületet és kihordták onnan az égett fadarabokat is
forrás:https://www.facebook.com/search/top?q=s%C3%BCmeg%20t%C5%B1z


01.22 Hóesés és mellékhatásai
Voltak a,akiket váratlnul ért a januári hóesés.. több autó csúszottárokba Sümeg körzetében; ezek műszaki  mentését végeztük .
https://drive.google.com/drive/folders/1r-CLmxlXekYZ3_h1iBDLWZIkg8Nun9J5?usp=share_link
Kapcsolódó hír : https://www.veol.hu/helyi-kek-hirek/2023/01/arokba-csapodott-egy-gepkocsi-sumeg-hataraban


01.28. Új gépjármű a sümegi tűzoltóknak

A Városi civil alap ötmillió forintos támogatásának és a helyiek összefogásának köszönhetően új, kilenc személyes gépjárművet vehetett át szombaton a Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A kisbusz kulcsait Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő adta ünnepélyes külsőségek között Illés Máté ÖTE parancsnoknak.
A szombat esti átadó ünnepségen Navracsics Tibor úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy mindig öröm olyan eseményen részt venni, amelyen egy új fejlesztés, épület, vagy adott esetben, egy új gépjármű gyarapítja az adott közösséget. – Márpedig a sümegi tűzoltó egyesület egy igazi közösség, olyan, amely a városban és környékén élők biztonságát szolgálja, emberi életek és vagyonok megvédése által. Azt, amit mi civilek a hétköznapi életben adottságnak és biztonságnak veszünk, azt önök garantálják akkor is, amikor váratlan veszéllyel kerülünk szembe – hangsúlyozta a miniszter, aki egyben a helyiek önzetlen támogatását példásnak nevezte.
Végh László polgármester a sümegi tűzoltóság közösségteremtő erejét emelte ki beszédében. Úgy vélte, hogy abból a sok jóból, amit a tűzoltók nyújtanak a lakosság számára, abból a támogatók most adtak, visszaadtak valamennyit. Annyit, amennyi még hiányzott a kisbusz megvásárlásához. Molnár Gábor a Sümegi ÖTE elnöke röviden összefoglalta az előzményeket, s külön köszönetet mondott a pályázati támogatásért és a sümegiek önzetlen segítségéért, akik nélkül a gépjármű beszerzése nem történhetett volna meg. Az ünnepség végén Nagy József kanonok áldotta meg a kisbuszt.
Molnár  Gábor FB üzenete:”Sziasztok Kedves Kollégák, Tagtársak! Szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, hogy tegnapi rendezvényünk ilyen jól sikerült. Úgy gondolom, hogy közös munkánk eredményeinek elismerése volt ez a miniszteri látogatás, ennek a pályázatnak a sikere is. Ismét elértük egy célunkat, és ez jól mutatja, hogy együtt sokmindent véghez tudunk vinni. Köszönöm szépen mindenkinek! 🚒👍Folytatjuk…”
Navracsics Tibor FB üzenete : „Hálásak vagyunk érte, hogy a sümegi tűzoltók komoly figyelmet fordítanak a fiatalok oktatására és a város civil fórumain is képviseltetik magukat mindennapi munkájuk mellett. Külön köszönet azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik az elnyert pályázat összegén felül hozzájárultak a frissen átadott kisbusz megvásárlásához.”

képek forrása: VEOL;  ZONA TV


02.04.Veszprém megyét sem kímélte a brutális szélvihar a hétvégén

Összesen hetvennél is több alkalommal vonult ki a tűzoltóság a viharos széllökések nyomán kialakult problémák miatt a hétvégén Veszprém megyében – olvasható a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatásában.

Pápán és térségében tizenhat alkalommal riasztották a viharos szél okozta károk miatt a pápai hivatásos tűzoltókat vasárnap. Jellemzően fák dőltek rá útra, vagy épületet veszélyeztettek. A letört ágakat és a kidőlt fákat motoros láncfűrésszel darabolták fel a tűzoltók Pápa, Pápakovácsi, Egyházaskesző és Farkasgyepű térségében. A viharos erejű légmozgás számos ingatlan tetejét is megbontotta Pápán, cserepek és bádogfedés lazult meg, ezeket a tűzoltók eltávolították, ahol pedig lehetett, ott biztonságosan rögzítették. Nyárádon egy ház tűzfalát is kidöntötte a szél, az épület lakhatatlanná vált. Lakóját, aki nem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedés keretében rokonoknál helyezték el. Pápán egy Korvin utcai lakóház kéményét a szél ledöntötte, a törmelék beszakította a tetőt. Az egység visszabontotta a veszélyes részt.

Veszprémben és környékén huszonegy alkalommal riasztották a megyeszékhely hivatásos egységeit és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot. Herenden, ahol egy reklámtáblát döntött meg a szél, a helyi önkéntes egység is segítette a munkálatokat. Három fa is személyautóra dőlt Veszprémben, egyikben sem sérült meg senki. Kilenc épület tetejét kezdte meg a szél, Berhidán az iskola tetőzetét sem kímélte. Szigetelés és napelem sem tudott ellenállni a heves széllökéseknek, a veszélyes elemeket visszabontották a tűzoltók. Lámpaoszlopot is megdöntött a szél az egyik töltőállomásnál, és egy építési területet körülvevő kerítést is megszaggatott. Öt esetben kellett veszélyesen megdőlt fát eltávolítani. Egyik helyszínen személyi sérülés történt. Este fél nyolcig valamennyi veszprémi egység úton volt.

Ajkán és a környező településeken öt megdőlt fához, lehasadt faághoz vonultak az ajkai hivatásos egységek. Devecserben két megdőlt fa feldarabolásában a helyi önkéntesek segítették munkájukat. Ajkán két villanyoszlop is megdőlt és egy esetben pedig egy épület bádoglemez borítása nem tudott ellenállni a heves széllökéseknek.

Balatonfűzfő hivatásos egysége tíz beavatkozást végzett. Balatonalmádiban, Felsőörsön, Balatonkenesén, Királyszentistvánon és Balatonakarattyán is kidőlt fákhoz és meglazult cserepekhez riasztották őket. Két esetben megdőlt villanyoszlop adott munkát, egy helyszínen egy termetes fa dőlt egy villanyvezetékre, három településen pedig tetőcserepeket vitt magával a szél.

Délután a pétfürdői hivatásos tűzoltólaktanyában kétszer szólalt meg a riasztási hang. Berhidán egy családi házon lazította meg a cserepeket a szél, Jásdon pedig villanyvezetékre dőlt egy fa.

A badacsonytomaji hivatásos tűzoltók Tapolca és Kisapáti között az útra dőlt fát daraboltak fel.

Négy vonulást igénylő esete volt a zirci önkormányzati tűzoltóknak tegnap. Mindegyik esetben kidőlt fákat kellett feldarabolniuk, ebből háromszor a 82-es főút forgalmát akadályozták a növények, Lókúton pedig a gyalogosokra volt veszélyes a megdőlt fa.

Három kidőlt fa adott munkát a balatonfüredi önkormányzati egységnek. Balatonfüreden egy Mogyoró utcai ingatlan tetején lévő bitumenzsindelyt bontotta meg a szél, Királyszentistvánon pedig egy megdőlt villanyoszlop veszélyeztette a forgalmat.

A sümegi temetőben egy fűzfa egy síremlékre dőlt, ezt a helyi önkormányzati tűzoltók darabolták fel, miközben tartalék egységükkel Zalameggyesen egy útra dőlt fát távolítottak el. Dabroncon ugyancsak egy úttestre dőlt fa adott munkát a sümegi önkormányzati egységnek.

https://drive.google.com/file/d/16Ko2DvwwInoIU5assvcoKwQhTUqIDZ6W/view?usp=sharing
https://balaton.hu/veszprem-megyet-sem-kimelte-a-brutalis-szelvihar-a-hetvegen/

https://veszprem.katasztrofavedelem.hu/25825/hirek/273013/folyamatosan-dolgoznak-a-tuzoltok-a-viharos-szel-okozta-karok-felszamolasan


A Sümeg  és Csabrendek közötti erdei útszakaszon szarvascsorda rohant át az úttesten. Egy arra haladó személyautó ütközött egy szavasssal . A műszaki mentésre a sümegi tűzoltók vonultak ki, Az autót vezető személy szerencsére „megúszta” a balesetet- az  autó nem;és az állat is elpusztult .


2023.02.10. Télűzés Sümegen- hát persze ,hogy ott voltunk:


képek:


04.02. Nyergesvontató fordult keresztbe Bazsi és Zalaszántó között

 A katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint rakomány nélküli nyergesvontató fordult keresztbe a Bazsi és Zalaszántó közötti mellékúton vasárnap reggel nyolc óra után. a balesethez az elsőként a sümegi önkormányzati tűzoltók érkeztek ki és megkezdték a műszaki mentést, amibe később bekapcsolódtak a keszthelyi hatásos tűzoltók is. A kamion üzemanyagtartály a balesetkor megsérült, emiatt az úttestre nagy mennyiségű gázolaj folyt ki, ennek feltakarítását megkezdték a közútkezelő munkatársai.04.16 A mai nap sem telt el mentés nélkül avagy Betyáros mentőakció

Tizenegy méter mély kútból mentették ki a csabrendeki kuvaszt.Megriadt a kóbor kutyáktól és menekülés közben kiszáradt kútba esett vasárnap egy kuvasz Csabrendeken, az Árpád utcában. A kutya kútba esett, hála Istennek sérülés nélkül megúszta.A sümegi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók dugólétra, kéziszerszámok és hevederek segítségével felhozták a Betyár névre hallgató négylábút a tizenegy méter mély kútból – . Az állatnak nem esett baja.

veol-hír    
Veszprém vm. Kat.véd.


Új igazgató a vármegyei katasztrófavédelem élén

Ünnepélyes állománygyűlés keretében iktatták be április huszonnyolcadikán a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új igazgatóját. A szervezetet május elsejétől az eddigi igazgatóhelyettes, dr. Csillag István tűzoltó ezredes irányítja.

Dr. Csillag István a leköszönő igazgató, Dányi Béla Endre tűzoltó dandártábornokot váltja az igazgatói székben, ő 2023. április 30-án a szolgálat felső korhatárának elérésével nyugállományba vonul.

A veszprémi Vármegyeháza Szent István termében tartott ünnepélyes állománygyűlésen Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálatának vezetője ismertette Pintér Sándor belügyminiszter határozatait a kinevezésről. Eszerint dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a katasztrófavédelem állományában végzett több évtizedes kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréseként, nyugállományba vonulása alkalmából Hadik András szablya miniszteri emléktárgyat adományozott Dányi Bélának, és május 1-jei hatállyal kinevezte dr. Csillag István tűzoltó ezredest.

Portálunknak sikerült elérnie egy rövid interjú erejéig az új igazgatót, akinek nem ismeretlen a veszprémi laktanya sem, hiszen öt éve már itt szolgál, eddig helyettesként, amit most igazgatói székre váltott. Dr. Csillag István most is kiemelte, hogy Dányi Béla egy jól működő szervezetet hagyott hátra, ő pedig ezt a folytonosságot szeretné megtartani, ugyanakkor van néhány pont, ahol szeretné még inkább megújítani, fejleszteni a katasztrófavédelem munkáját a térségben. Ennek egy célja van, ahogy az új igazgató megfogalmazta: az itt élő emberek és ide érkező turisták a hét minden napján biztonságban érezhessék magukat.

A saját ars poeticájáról úgy nyilatkozott, szeretné megtartani a mostani összekovácsolódott csapatot, miközben részleteiben megvizsgálni azt is, hol vannak azok a sarokpontok, amin javítani lehet.

Ami az állományt illeti, pontosabban a tűzoltói életpályamodell népszerűségét a fiatalok körében, Csillag István azt mondta, először a mostani állomány megtartására kell helyezni a fókuszt, utána nyilvánvaló cél, hogy kineveljék a jövő tűzoltógenerációját, hiszen, ahogy mondta, ők sem az iskolapadból kerültek ide egyből.

A mostani csapatról elmondta, mind szakmailag, mind emberileg a kiválóságot képviselik, ráadásul Veszprém vármegyében az országos átlag fölötti a tűzoltólaktanyák állományának feltöltöttsége.
forrás_Új igazgató a vármegyei katasztrófavédelem élén
képek https://photos.app.goo.gl/ecoA7fF9G7ZQuko46


Május negyedike Szent Flórián, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők patrónusának napja. Ebből az alkalomból a hagyományoknak megfelelően ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság védőszentjéről. A Vármegyeháza Szent István termében tartott rendezvényen elismerést vehettek át a katasztrófavédelem arra érdemes tagjai. Marton szilveszter az” ÉV TŰZOLTÓJA” elismerésben részesült
.


A mai Flórián napon, a Flórián szobor megkoszorúzása után, az alábbi tűzoltók kaptak elismerést :
Önkéntes Tűzoltók :
Igaz Sándor a Veszprém megyei Tűzoltó Szövetség elnöke adta át
X. éves szolgálati érmet kapott:
Maros Zoltán, Stefanics Norbert, Klippel Dávid.
XXV. éves szolgálati érmet kapott :
Tóth Attila,
XXX. Éves szolgálati érmet kapott:
Gáspár Péter.
Önkormányzati Tűzoltóság dolgozói:
2022 évi eredményes munkájáért emléktárgyat kapott:Stefanics Róbert, Tóth András, Varga Ádám.
2022 év sümegi tűzoltója cimet Illés Máté a Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Parancsnoka, Az önkormányzati tűzoltóság tűzoltója vehette át Végh László polgármester úrtól.
Marton Szilveszter a sümegi Önkormányzati Tűzoltóság Parancsnoka a Megyei Flórián napon Veszprémben kapta meg „Az év önkormányzati tűzoltója” elismerő címet, melyet dr. Csillag István ezredes úrtól vehetett át.
Gratulálunk városunk tűzoltóinak. Köszönjük a munkátokat!

A kitüntetésen készült fotókat köszönjük Meszlényi Dezsőnek!

   


05.24. Tűz a Baglyashegyen

https://photos.app.goo.gl/2nx8qWe6erAzehhk7


06.03 .A Devecser Város Önkéntes Tűzoltóegyesülete fennállásának 150. évfordulója alkalmából szervezett Veszprém Vármegyei tűzoltóversenyen vett részt Sümeg tűzoltósága a tegnapi napon, itt tűzoltóságunk három csapattal indult osztott sugár ;illetve 800 L/perces kismotorfecskendő versenyszámokban. Ifjúsági Lány kategóriában lányaink mindkét versenyszámban aranyéremmel tértek haza, míg az Ifjúsági Fiúk a dobogó 3-ik fokára állhattak szintén mindkét kategóriában. A felnőtt férfiak pedig kismotorfecskendő szerelésben bronzérmesek lettek.

Köszönjük a csabrendeki tűzoltó bajtársaknak, hogy felajánlották kismotorfecskendőjüket (mikor a technika ördöge közbeszólt, a mi szivattyúnknak) a lányok és fiúk az övükével mentek, a felnőtt férfiak megküzdöttek a sajátunkkal.
Versenyzőink mellett a versenybírák oldalát is két fővel erősítettük!
Büszkék lehetünk fiatal utánpótlásainkra, ügyesen helyt álltak!
fotók: https://drive.google.com/drive/folders/1A-5hWGBAl1auGdVpcNUesSbn4_67e1Vr?usp=sharing


2023.06.19. 20:11 Tűzeset Nemeshanyban

A tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat.
Egy negyven négyzetméteres melléképület égett teljes terjedelmében Nemeshanyban, a Petőfi utcában. Az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, három vízsugárral előbb körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. Az épület összedőlt a tűz következtében, az egységek elbontják a maradványokat a balesetveszély elhárítása érdekében.
Helyszín: Nemeshany, Petőfi utca
https://drive.google.com/drive/folders/1fKJns81VLg_MasosfyV0eTnUlu89-9nQ?usp=sharing


2023. június 27. 13:32 Éjszakai futam a Zala Tűzoltó Kupán

Különleges állomáson van túl a Zala Tűzoltó Kupa idei kiírása, hiszen ezúttal Csabrendeken gyűltek össze az önkéntesek, hogy éjszaka adjanak számot tudásukról. Az első helyet ezúttal is az alsópáhoki csapat szerezte meg, akik nem csak a férfiaknál, hanem a nőknél is a dobogó legfelsőbb fokára állhattak.

A férfiak kategóriájában ezúttal nyolc egyesület 10 csapata állt rajthoz. Az első helyet ezúttal is – akárcsak az első két fordulóban – az Alsópáhok ÖTE csapata szerezte meg, megelőzve a Lakhegy ÖTE, és a házigazda Csabrendek ÖTPE együttesét.

A további sorrend:

4. Nagyfödémes 5. Zalagyömörő ÖTE I. 6. Jánossomorja ÖTE 7. Csabrendek ÖTPE II. 8. Zalagyömörő ÖTE II. 9. Herend ÖTE 10. Miháld

A hölgyeknél szintén Alsópáhok örülhetett, akik a házigazdákat előzték meg. Az ifjúsági kategóriában Lakhegy Miháldot megelőzve gyűjtötte be az első helyet. A következő, egyben utolsó fordulót Miháldon rendezik július 15-én.

A Csabrendeki tűzoltóverseny:
V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 1. rész.
Hóti József az egész nap folyamán ott volt velünk, készítette a szebbnél szebb, izgalmasabbnál izgalmasabb képeket. Rengeteget fényképezett. Ez a sorozat a négyből az első.
https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309455164/page1?fbclid=IwAR2ad90p-JdRNSaw4zew-HUuHZhZTMByty8KNFXlAUlUuQ5yudbDdJVUKUI

V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 2. rész.
A délutáni kismotorfecskendő (vagy nagymotor?) szerelés képei. Az album végére már sötétedik…
https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309461583/page1?fbclid=IwAR3t7ZzB0i1Hioi9jADPVTvQjvvPNnJuFb8l98OWLfNRk4H4W1135x3EzKc

V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 3. rész.
https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309478358/page1?fbclid=IwAR3ujA6LMoivH5Qq5TcrZS-54dBIaHoSwuJ7JlK7E_H1gpW-IS4gnJP5ZhQ
Az első két rész a délutáni „Polgármester Vándorserlegéért” folyó küzdelmeket mutatta be. A harmadik, illetve majd a negyedik rész az éjszakai ZTK küzdelmekbe enged betekintést. Igazi ZTK hangulat, izgalmak és kiváló szerelések.

Befejező rész. De tényleg, akárhogy sajnáljátok.
Hatalmas nagy köszönet Hóti Józsefnek a fényképekért! Rengeteg remek képet készített, szép emlékei lesznek egy kiváló napnak.
V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 4. rész.

https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309478064/page1?fbclid=IwAR22JBsuGvTrLsOfLH_xJ8K9Kt52KXLV6CM3e9uVxjxAMLyn3Akb9x1nvp4


07.22.Szent Jakab-napi főzőverseny:


08.11-14 Lengyelországban jártunk

Sűrű, mozgalmas hétvégén vagyunk túl..
Testvértelepülésünk meghívására utaztunk ki Lengyelországba Racotba.
A pénteki ismerkedést szombati városnézés követte:
Bemutatták a frissen felújított Czempini Kulturális Központot; és a Stare Oborzyskai Sportcentrumot.
Ebéd után Nowy Debiecben a „Nemzetek Konyhája” program keretében a helyi és külföldi települések sütöttek/főztek . Mi egy igen jól sikerült pörköltöt készítettünk; a bogrács alját is fényesre tunkolták a vendégek. 😃
Vasárnap hagyományőrző tűzoltóversenyen voltunk; ahol egy badacsonytomaji kollégával -Molnár Péterrel- kiegészülve a negyedik helyet szereztük meg.
Még egyszer innen is köszönjük mindazok segítségét; támogatását, munkáját; akik nélkül ez nem jöhetett volna létre:
-Sümeg Város Polgármesteri Hivatala
-Sör László
-Beszedics Attila
-Remete József
-Oszkai Réka

-végül pedig a csapattagok, akik a munkájukat adták hozzá:Stefanics Róbert , Maros Zoltánné, Németh Zsolt, Kalmár Bianka, Viola Norbert, Molnár Péter, Maros Zoltán.

Képek linkjei:

 

 


08.25.  Traktorral karambolozott egy autó a 84-esen, Nemeskeresztúrnál

Egy mezőgazdasági vontató és egy személyautó ütközött össze a 84-es főút 36-os kilométerszelvényénél, Nemeskeresztúr térségében. A sümegi önkormányzati és a jánosházai önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, áramtalanították az autót. A balesethez a társhatóságok is megérkeztek, félpályás útlezárás mellett dolgoznak.


09.25 Szüret SümegenA szokásos őszi szüret köré épülő programsorozatot nagy várakozás előzte meg Sümegen:
Szeptember 22-24. között rendezték meg a Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivált Sümegen, színházi és társművészeti produkciókkal, valamint a Lóci játszik zenekar koncertjével. Pénteken az emlékházban a Darnay Alkotótábor tagjaival rendezett művészpiknikkel kezdődött a fesztivál, amely örömtánccal és az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak előadásával folytatódott. Szombaton közösségi kezdeményezésre szüreti felvonulással indult volna a nap, amelyhez utcaszínházi produkciók kapcsolódtak k. Délután a palotakertben utcaszínházi forgatag várta volna az érdeklődőket, tapolcai és sümegi amatőr színjátszók előadásában megelevenedett Kisfaludy Sándor badacsonyi szürete, tervben volt tűzszínház, fellépett a Lóci játszik zenekar, az estet pedig fényfestés zárta. Vasárnap közösségi családi interaktív programokat rendeztek, mások mellett fellépett Berecz András ének- és mesemondó, a művelődési központban pedig a Broadway Tánccsoport Omega-táncjátéka zárta a fesztivált.
Mindezt fűszerezte a testvértelepülési talalkozó is- Sümeg és Gmina Koscian közötti testvérvárosi kapcsolat aláírásának 20. évordulója alkalmából .
Sajnos a rossz időjárás- ami a hétvégét uralta-átrendezte az eseményeket: a szabadtérre szánt porgramok beltérbe kerültek át,vagy elmaradtak. Sümeg Város Tűzoltósága és az ÖTE a szovátai tűzoltó kollégákat látta vendégül; s remek három napot töltöttünk együtt. 🙂

képek : https://drive.google.com/drive/folders/1VxPdKh0NDLMKY9UVT6ee7GcjscN_7GQB?usp=sharing


2023 10.13-16 Szovátán jártunk
Szovátai barátaink meghívására részt vettünk az ott megrendezésre került Tökfesztiválon; és a hozzá kapcsolódó Tűzoltótalálkozón. Szováta pédául a „Testvériség park” létrehozásával ünnepelte testvérvárosait; így a Sümeggel kötött testvérvárosi kapcsolat 25 éves évfordulóját. Négy nagyszerű napot töltöttünk el; színes és tartalmas programokkal fűszerezve 🙂
Mégszer innen is nagy köszönet szovátai barátainknak mindenért!

Képek itt:


10.30. Sümegen a 84-es főútvonal temetői elágazójánál ütközött két személyautó. Személyi sérülés nem törént, a helyszín műszaki biztosítását végeztük.


2023.11.14. HALÁLOS BALESET SÜMEGNÉL – FRONTÁLISAN ÜTKÖZÖTT KÉT AUTÓ

Frontálisan ütközött egy utánfutót vontató személyautó és egy terepjáró Sümeg és Tapolca között kedden este. Az egyik járműbe beszorult egy ember, őt a sümegi önkormányzati tűzoltók feszítővágó segítségével emelték ki – közölte a katasztrófavédelem.
A helyszínre több mentőegységet is riasztottak. Egy középkorú férfi könnyebb sérüléseket szenvedett, helyszíni ellátást követően a mentők stabil állapotban kórházba szállították. Egy középkorú férfit a újraélesztési kísérlet ellenére sem sikerült sajnos megmenteni, a helyszínen életét vesztette – közölte megkeresésünkre az Országos Mentőszolgálat.
Úgy tudjuk az elhunyt egy 50 év körüli Csabrendek környéki férfi volt.
A helyszínen teljes útlezárás mellett dolgoztak a hatóságok. A baleset körülményeit vizsgálják.
forrás: https://tinyurl.hu/pEJW

11.27-29 Elektromosautó oktatás
Háromnapos bontásban ; több csoportnak tartott előadást Nagy Gábor .
Az előadó a Magyarországi Tesla Owners alelnökeként  közérthetően, kötetlen formában tartott érdekes előadást az elektromos/hibridautók sajátosságairól; műszaki jellemzőiről, az esetleges balasetek esetén műszaki mentési specifikumokról. Sümegről mindhárom napon  több érdeklődő kolléga is részt vett az oktatáson.
Az előadó reményei szerint az oktatási anyag nem sokára elérhető lesz szélesebb körben is.


2023.12.07. 19:00

Tűzeset-Berendezési tárgyak égtek Sümegen
A sümegi önkormányzati tűzoltók eloltották a tüzet.
Berendezési tárgyak gyulladtak meg egy telephelyen lévő faházban Sümeg külterületén, a 84-es főút 20-as kilométere közelében. A húsz négyzetméteres faházból a tulajdonos már a rajok megérkezése előtt elkezdte kihordani a lángoló ágyneműt és ágyszivacsot. A sümegi önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal eloltották a tüzet. Mentőszolgálat is dolgozott a helyszínen.
forrás:https://n9.cl/01463

2023.12.14. Kisodródott az útról és telefonoszlopnak öütközött egy személyautó Sümeg külterületén;Jánosmajor térségében. Az autóvezető és veleutaz gyermekei sérültek meg a baleset során. A helyszínre három mentőautó, tűzoltóság ,rendőrség vonult ki. A sérülteket végül két autó szállította el kórházba.


A hagyománnyá vált adventi forgatagon idén is saját standdal volt ott a Sümegi Tűzoltóság és ÖTE.
Volt nálunk süti és zsíros kenyér; a felnőtteknek forralt bor, gyerekeknek meleg tea. Adományt gyűjtöttünk a rászorulóknak . Köszönjük mindenkinek , aki munkájával segített , illetve jelenlétével  megtisztelt minket !

 


Kellemes meglepetés várt a sümegi tűzoltókra december 22-én: Remete József a Kisfaludy Étterem és Vendégház  tulajdonosa ajánlott fel sültes tálakat, megköszönve ezzel, egész éves, kemény munkánkat! Ne feledjük azt sem, hogy ugyancsak  Remete József volt az ,aki az augusztusi lengyelországi  utunkon a „Nemzetek konyhája” programhoz az alapanyagokat biztosította!
Nagy köszönet innen is még egyszer !!


FÁNAK CSAPÓDOTT EGY FIATAL FÉRFI KARÁCSONY MÁSNAPJÁN

Súlyos baleset történt ma reggel a 84-es főúton, a Veszprém megyei Ukk közelében, ahol egy személyautó lesodródott az útról és egy fának csapódott – erősítette meg a balesetet Nagy Judit rendőrségi szóvivő.
A sümegi önkormányzati tűzoltók azonnal a helyszínre érkeztek, ahol áramtalanították a járművet, biztosítva a mentési munkálatok biztonságát.
A balesetben egy 25 év körüli férfi szenvedett súlyos sérüléseket. A mentőszolgálat információi szerint a férfi stabil állapotban került kórházba.
A baleset pontos okának tisztázása még folyamatban van, de a hírek szerint a sofőr soha nem rendelkezett érvényes jogosítvánnyal, és az autót is engedély nélkül vihette el. Úgy tudjuk a férfi korábban – hajnali egy óra felé – egy másik autót is elvitt, amit szintén összetört. /Delta Hírek/
Lehet, hogy egy kép erről: autó


Árokba hajtott egy személyautó Sümeg közelében

2023.12.29. 09:31
Közlekedési baleset
A 7319-es jelzésű úton kellett segíteniük a tűzoltóknak.
Megcsúszott a jeges úton és árokba hajtott egy személyautó Sümeg külterületén, a 7319-es jelzésű út 13-as kilométerénél, a nyirádi elágazás közelében. A sümegi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, amellyel egy ember utazott. A közútkezelő és az autómentő megérkezett a helyszínre. A forgalom félpályán halad az érintett útszakaszon.
https://www.katasztrofavedelem.hu/modules/vesz/esemeny/64505?back=https%3A%2F%2Fwww.katasztrofavedelem.hu%2Fmodules%2Fvesz%2Farchivum%2F%3FyearMonth%3D2023-12%26date%3D%26type%3DyearMonth%26back%3Dhttps%3A%2F%2Fwww.katasztrofavedelem.hu%2Fmodules%2Fvesz%2Fesemenyterkep%2F%3Fback%3D


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Visitorcounter