2017. augusztus
h k s c p s v
« jul    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Egyéb

08.19 . Balesetek Sümeg környékén

08 .19. Sümeg és Tapolca között Skoda borult az árokba-személyi sérülés nélkül:


 

08.19 A 84-es főúton ütközött két jármű. Egy anyukát és csecsemőjét kellett kórházba szállítani.

Gluchowo 2017

08.12 Sikeres verseny Lengyelországban : első hely a nemzetközi mezőnyben
A korábbi években Cichowoban illetve Smigielben megrendezésre kerülő nemzetközi hagyományőrző kocsifecskendő-versenyt ezúttal a Czempin melletti Gluchowoban bonyolították le 25 lengyel és 6 külföldi induló csapattal.( A szervezők tervei szerint ezután a régió különböző települései forgó rendszerben adnak helyet a versenynek).
Az átszervezett rendszerű verseny  nemzetközi mezőnyében első helyezést ért el a sümegi csapat!
Külön jó érzés volt ,hogy Sümeg városvezetése is képviselte településünket; a dísztribünön ott ült Végh László polgármester; Dr Czili Ernő aljegyző; Meszlényi Dezső képviselő és Varga János. Külön érdekessége a történetnek; hogy Meszlényi Dezső az átalakított sümegi csapatban induló versenyzőként is pályára lépett!  :) A négynapos program első napja az utazással telt el; a második nap versennyel; a harmadik napon – vasárnap- a környék nevezetességeit mutatták be házigazdáink ; hétfőn reggel pedig indultunk haza.

Képek itt nézhetők meg :

További képalbumok ; riportok:

 

 

Viharkárok felszámolása

08.11-12 Vége a kánikulának: itt a vihar !
Ezen a hétvégén durva viharzóna érkezett az ország nyugati megyéibe és haladt kelet felé. A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére. Kiemelték továbbá, hogy napközben a Dunántúlon több helyen lehetnek zivatarok, sőt, heves zivatarok is, melyeket jégeső, viharos (akár 80-100 kilométer/órás) széllökések és intenzív csapadék kísérhet. (Így is lett. ) A katasztrófavédelem jelentései szerint ebben a régióban, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye összesen 95 településén okozott áramszünetet a vihar, a szél és eső tépázta fák. Vas megyében 43 településen, összesen 10 ezer 845 fogyasztási helyen szünetel vagy szünetelt az ellátás.
Tűzoltóink is kivették részüket a kárelhárításból :

Lengyel -magyar tűzoltótábor

Lengyel -magyar tűzoltótábor

Augusztus 06-12.
A tavalyi évi sümegi tábor viszonzásaként idén a Kosciani Önkormányzat látott vendégül a gyermekeket és fiatalokat   Sümegről.

Az elsődleges cél Racot volt ;az ottani gimnáziumban szállásolták el a sümegi diákokat A gyerekekkel természetesen kísérők is utaztak: Molnárné Sipos Klára nyugalmazott ezredes;az ottani lengyelek régi barátja és ismerőse Budapestről, és Könnyid Erika tanárnő Sümegről  , illetve a vendéglátók részéről Karina Chraplak tanárnő.

Az ott tartózkodás minden napján visszaköszönt a tűzoltás; tűzoltóság számos eleme. :)

A magyar vendégek meglátogatták a Rakoniewicei Ttűzoltósági  Múzeumot és az Állami Kosciani Tűzoltóságot , találkoztak  Stare Oborzyskai Ifjúsági Tűzoltók képviselőivel, kipróbálhatták  a helyi ,régi lóvontatású tűzoltókocsit, megnézték a vízimentőket Nowy Dębiecben  és kpróbálták a Racoti Tűzoltók eszközeit;felszereléseit .
Utána megnézték a Racoti Palotát és a közeli ménesgazdaságot A Trzebawi kaland-és élményparkot , voltak Kościanban, Poznańban és Lesznoban. Nem volt idejük a pihenésre …..vitorláztak Nowy Dębiecben, volt sétakocsikázás  Racotban; nem maradhatott ki a mászófal és strandolás Kościanban.
A tábor résztvevőinek minden nagyon tetszett  és a következő évben egy hasonló lengyel – magyar találkozót terveznek .
Képek : https://goo.gl/photos/u1FRHfbM94J9Zcz86

forrás :http://www.gminakoscian.pl/pokaz_aktualnosc/sumeg-08-2017.html

Villámcsapás miatt tűz Káptalanfán

07.26. Villámcsapás következtében teljes terjedelmében égett egy garázs szerda késő délután a Veszprém megyei Káptalanfa Rákóczi utcájában. A lángok a garázzsal egybeépített, körülbelül nyolcvan négyzetméteres családi ház tetőszerkezetének egy részét is érintették.  A tűzhöz az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltók vonultak. Személyi sérülés nem történt .

Szent Jakab -napok 2017


07.22.

Jakab Napok 2017. Az érett bor és a vadászat ünnepe Sümegen

Naponta több ezren látogattak ki a Püspöki Palota kertjébe a hétvégén, hogy le ne maradjanak a XIII. Jakab-napi gazdag programsorozatról.
Végh László polgármester az érett bor és a vadászat hagyományos ünnepén a Palotakertben köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy Sümeget a Jóisten jó kedvében teremtette
A városnak csodálatos palotája, gyönyörű középkori vára, templomai, Mária kegyhelyei, és olyan kiállítóhelye van, ahol a magyar avantgard festészet kiváló darabjai láthatóak. De ilyenekből sok van másutt is. Azonban hogy mindez egy helyen van, arra Sümegen kívül nincs még példa a világon, ez biztos. Sümeg az értékek és a hagyományok városa, az érett bor és a vadászat is kapcsolódik a városhoz. Nagy öröm, hogy az utóbbi időkben a vadászat fellegvára is lett – mondta a polgármester Mezei Dávid agrár- és vidékfejlesztési, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár a vidéki hagyományok őrzésének fontosságáról beszélt. Leszögezte, hogy az életerős, hagyományokkal teli vidék egy európai unikum, amely sehol másutt nem található. A rendezvény fővédnöke, Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke a program színvonalát méltatta és azt, hogy a sümegi járásban néhány év alatt jelentősen csökkent a munkanélküliek aránya. Mint mondta, ez a jó döntéseknek is köszönhető, és büszke lehet rá a város és környéke. Sándor Gyula, szakmai fővédnök, egyetem docens szerint egykor Jakab napján értékelték először a gazdák az előző évi bort. Méltatta a vadászat, vadgazdálkodás fontosságát, arra biztatott mindenkit, hogy kövesse a természet ritmusát, fogyassza a jó borokat. A megnyitón vehette át a polgármester az Országos Magyar Vadászkamara által alapított Gróf Széchenyi István emlékplakettet Papp Gyula elnöktől. A harmadik alkalommal kiadott elismerést a város önkormányzata a vadászati hagyományok, vadászati kultúra és a vadászat megismerésében kifejtett kimagasló tevékenységéért kapta.A Jakab Napok programjai között nagy sikert aratott a Csókakői Hunok történelmi játszóparkja. a gyerekeket népi fajátékok és kézműves foglalkozások várták. Szombaton a délelőtti koronglövő versenyt délután a Vad és halételek regionális főzőversenye követte, amelyen 27 csapat méretett meg. Bede Róbert mesterszakács nagy érdeklődés mellett tartott főzőbemutatót, a Folklór gálán Badacsonytördemic, Ajka és Sümeg néptáncegyüttesei mutatkoztak be nagy sikerrel. A délutáni jazz és rock koncertek este a Lord együttes fellépésével, tüzes show-val folytatódtak, majd slágerpartival zárultak.Vasárnap Hubertus és I. Szent Euszták szabadtéri szentmisét tartottak, agár kutyák bemutatója, futtatás és szépségverseny volt a várköpenyen, délután látványos történelmi felvonulást rendeztek a városban. Harcászati és solymász bemutatók, zászlóforgatók műsora színesítette a programokat. Este Sasvári Sándor énekelt és a Kormorán együttes adott koncertet. Az eseményen a Badacsony-Sümeg-Somló borút borászai is bemutatkoztak. Forrás :Tóth B. Zsuzsa
https://veol.hu/sumeg/ertekek-es-hagyomanyok-1847282


Idén 13. alkalommal kerül megrendezésre Sümegen a Jakab Napok. A neves eseményen a legfinomabb borok mellett koncertekkel, koronglövő versennyel, folklór gálával és vaddisznó pörkölt főzőversennyel várták a fesztiválozókat. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel vártak a szervezők! A borkultúra és a vadászati hagyományok ápolása állt a középpontban a Szent Jakab-napok programjában.
A programokról bővebben itt: http://sumegonline.hu/hirek/jakab-napok-2017-sumeg/

Jakab -napi rendezvények keretében a vad- és halételek regionális versenyén vettünk részt: közös főzés a sümegi mentőkkel
Utána Lord – koncert :)

Viharos időjárás Sümegen

Az elvonult vihar krónikája:
2017.06.28-29.

A rendkívül erős, orkánerejű szél és a heves esőzés alaposan megtépázta a várost és környékét.A 84-es főútra 2 fa dőlt, Zalagyömörőben gémeskút dőlt melléképületre. Sümegen lakatlan ház tetőszerkezetén gerendák izzottak, Csabrendek – Gyepükaján között ismét kevesebb a cseresznyefa… Sümegprágán részben épületre, részben villanyvezetékre dőlt egy végelgyengült fa.
A viharos időjárás miatt lefújták a Tour de Hongrie országúti kerékpárversenyt is amely ezidőben haladt el Sümeg mellett. A szervezők közleménye szerint nem volt más választásuk az úttestre szakadó faágak miatt. link


Roncsvágási gyakorlat

Zalagyömörőben közös roncsvágási gyakorlatot tartottunk a Zalagyömörői ÖTE tagokkal.

2017.06.20. Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe!

Fontos tudnivalók a tűzgyújtási tilalomról, a tűzgyújtás szabályairól
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_tuzgyujtasi_tilalom

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatók.

Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság, illetve az erdőgazdálkodásért felelős miniszter rendelheti el a tűzgyújtási tilalmat, például a katasztrófavédelem kezdeményezésére. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. A tűzgyújtási tilalomról az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon teszik közzé a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet, de erről az országos közszolgálati média is tájékoztatást ad. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról – mint a jelenleg kihirdetett esetben is – a www.erdotuz.hu weboldal, valamint az onnan is elérhető szakmai honlapok is tájékoztatnak, amelyek ezen túl számos egyéb hasznos információval is szolgálnak. Honlapja kiemelt helyén teszi közzé a hírt a katasztrófavédelem is: www.katasztrofavedelem.hu/

A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él! Az említett honlapokon napi frissítéssel megtekinthető az aktuális állapot. A lakosság a lakóhelye környékén található erdőterületekről az erdészeti hatóság által készített interaktív erdőtérképen is tájékozódhat.

Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén turisztikai célból állandó és biztonságos tűzrakó helyet kötelesek kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani és arról is gondoskodnia kell, hogy az erdőtűz elleni védelemmel kapcsolatos feltételek biztosítottak legyenek.

A kialakított tűzrakó helyen az alábbi szabályok betartásával bárki rakhat tüzet, de számos fontos szempontot figyelembe kell venni. A tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a tűz terjedését lehetővé tevő anyagoktól, levelektől, faágaktól. Soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut. Fel kell készülni a tűz eloltására, ha feltámadna a szél, gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát). Ahogy a tűzre nincs szükség, azt gondosan el kell oltani és meg kell győződni arról, hogy valóban elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.

Az erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre csak az erdőgazdálkodó vagy az erdő tulajdonosa írásbeli engedélye birtokában lévő személy jogosult. Nagyon fontos tudni, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység keretében végzett égetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amelyet 24 órával a tevékenység megkezdése előtt az illetékes tűzoltósághoz be kell jelenteni. Védett természeti területen lévő erdőben, a kijelölt és a kiépített tűzrakó hely kivételével, tűz gyújtásához a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

Visitorcounter