2023. február
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Egyéb

02.04.Veszprém megyét sem kímélte a brutális szélvihar a hétvégén


02.04.Veszprém megyét sem kímélte a brutális szélvihar a hétvégén

Összesen hetvennél is több alkalommal vonult ki a tűzoltóság a viharos széllökések nyomán kialakult problémák miatt a hétvégén Veszprém megyében – olvasható a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatásában.

Pápán és térségében tizenhat alkalommal riasztották a viharos szél okozta károk miatt a pápai hivatásos tűzoltókat vasárnap. Jellemzően fák dőltek rá útra, vagy épületet veszélyeztettek. A letört ágakat és a kidőlt fákat motoros láncfűrésszel darabolták fel a tűzoltók Pápa, Pápakovácsi, Egyházaskesző és Farkasgyepű térségében. A viharos erejű légmozgás számos ingatlan tetejét is megbontotta Pápán, cserepek és bádogfedés lazult meg, ezeket a tűzoltók eltávolították, ahol pedig lehetett, ott biztonságosan rögzítették. Nyárádon egy ház tűzfalát is kidöntötte a szél, az épület lakhatatlanná vált. Lakóját, aki nem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedés keretében rokonoknál helyezték el. Pápán egy Korvin utcai lakóház kéményét a szél ledöntötte, a törmelék beszakította a tetőt. Az egység visszabontotta a veszélyes részt.

Veszprémben és környékén huszonegy alkalommal riasztották a megyeszékhely hivatásos egységeit és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot. Herenden, ahol egy reklámtáblát döntött meg a szél, a helyi önkéntes egység is segítette a munkálatokat. Három fa is személyautóra dőlt Veszprémben, egyikben sem sérült meg senki. Kilenc épület tetejét kezdte meg a szél, Berhidán az iskola tetőzetét sem kímélte. Szigetelés és napelem sem tudott ellenállni a heves széllökéseknek, a veszélyes elemeket visszabontották a tűzoltók. Lámpaoszlopot is megdöntött a szél az egyik töltőállomásnál, és egy építési területet körülvevő kerítést is megszaggatott. Öt esetben kellett veszélyesen megdőlt fát eltávolítani. Egyik helyszínen személyi sérülés történt. Este fél nyolcig valamennyi veszprémi egység úton volt.

Ajkán és a környező településeken öt megdőlt fához, lehasadt faághoz vonultak az ajkai hivatásos egységek. Devecserben két megdőlt fa feldarabolásában a helyi önkéntesek segítették munkájukat. Ajkán két villanyoszlop is megdőlt és egy esetben pedig egy épület bádoglemez borítása nem tudott ellenállni a heves széllökéseknek.

Balatonfűzfő hivatásos egysége tíz beavatkozást végzett. Balatonalmádiban, Felsőörsön, Balatonkenesén, Királyszentistvánon és Balatonakarattyán is kidőlt fákhoz és meglazult cserepekhez riasztották őket. Két esetben megdőlt villanyoszlop adott munkát, egy helyszínen egy termetes fa dőlt egy villanyvezetékre, három településen pedig tetőcserepeket vitt magával a szél.

Délután a pétfürdői hivatásos tűzoltólaktanyában kétszer szólalt meg a riasztási hang. Berhidán egy családi házon lazította meg a cserepeket a szél, Jásdon pedig villanyvezetékre dőlt egy fa.

A badacsonytomaji hivatásos tűzoltók Tapolca és Kisapáti között az útra dőlt fát daraboltak fel.

Négy vonulást igénylő esete volt a zirci önkormányzati tűzoltóknak tegnap. Mindegyik esetben kidőlt fákat kellett feldarabolniuk, ebből háromszor a 82-es főút forgalmát akadályozták a növények, Lókúton pedig a gyalogosokra volt veszélyes a megdőlt fa.

Három kidőlt fa adott munkát a balatonfüredi önkormányzati egységnek. Balatonfüreden egy Mogyoró utcai ingatlan tetején lévő bitumenzsindelyt bontotta meg a szél, Királyszentistvánon pedig egy megdőlt villanyoszlop veszélyeztette a forgalmat.

A sümegi temetőben egy fűzfa egy síremlékre dőlt, ezt a helyi önkormányzati tűzoltók darabolták fel, miközben tartalék egységükkel Zalameggyesen egy útra dőlt fát távolítottak el. Dabroncon ugyancsak egy úttestre dőlt fa adott munkát a sümegi önkormányzati egységnek.

https://drive.google.com/file/d/16Ko2DvwwInoIU5assvcoKwQhTUqIDZ6W/view?usp=sharing
https://balaton.hu/veszprem-megyet-sem-kimelte-a-brutalis-szelvihar-a-hetvegen/

https://veszprem.katasztrofavedelem.hu/25825/hirek/273013/folyamatosan-dolgoznak-a-tuzoltok-a-viharos-szel-okozta-karok-felszamolasan

Az új Ford mikrobusz hivatalos átadása

Új gépjármű a sümegi tűzoltóknak

A Városi civil alap ötmillió forintos támogatásának és a helyiek összefogásának köszönhetően új, kilenc személyes gépjárművet vehetett át szombaton a Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A kisbusz kulcsait Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő adta ünnepélyes külsőségek között Illés Máté ÖTE parancsnoknak.
A szombat esti átadó ünnepségen Navracsics Tibor úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy mindig öröm olyan eseményen részt venni, amelyen egy új fejlesztés, épület, vagy adott esetben, egy új gépjármű gyarapítja az adott közösséget. – Márpedig a sümegi tűzoltó egyesület egy igazi közösség, olyan, amely a városban és környékén élők biztonságát szolgálja, emberi életek és vagyonok megvédése által. Azt, amit mi civilek a hétköznapi életben adottságnak és biztonságnak veszünk, azt önök garantálják akkor is, amikor váratlan veszéllyel kerülünk szembe – hangsúlyozta a miniszter, aki egyben a helyiek önzetlen támogatását példásnak nevezte.
Végh László polgármester a sümegi tűzoltóság közösségteremtő erejét emelte ki beszédében. Úgy vélte, hogy abból a sok jóból, amit a tűzoltók nyújtanak a lakosság számára, abból a támogatók most adtak, visszaadtak valamennyit. Annyit, amennyi még hiányzott a kisbusz megvásárlásához. Molnár Gábor a Sümegi ÖTE elnöke röviden összefoglalta az előzményeket, s külön köszönetet mondott a pályázati támogatásért és a sümegiek önzetlen segítségéért, akik nélkül a gépjármű beszerzése nem történhetett volna meg. Az ünnepség végén Nagy József kanonok áldotta meg a kisbuszt.
Molnár  Gábor FB üzenete:”Sziasztok Kedves Kollégák, Tagtársak! Szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, hogy tegnapi rendezvényünk ilyen jól sikerült. Úgy gondolom, hogy közös munkánk eredményeinek elismerése volt ez a miniszteri látogatás, ennek a pályázatnak a sikere is. Ismét elértük egy célunkat, és ez jól mutatja, hogy együtt sokmindent véghez tudunk vinni. Köszönöm szépen mindenkinek! 🚒👍Folytatjuk…”
Navracsics Tibor FB üzenete : “Hálásak vagyunk érte, hogy a sümegi tűzoltók komoly figyelmet fordítanak a fiatalok oktatására és a város civil fórumain is képviseltetik magukat mindennapi munkájuk mellett. Külön köszönet azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik az elnyert pályázat összegén felül hozzájárultak a frissen átadott kisbusz megvásárlásához.”

képek forrása: VEOL;  ZONA TV

Átvették a megítélt támogatásokat a tűzoltóságok

2022. december 28.

December huszonnyolcadikán vették át a 2022-ben pályázatot benyújtott Veszprém megyei önkormányzati tűzoltóságok és önkéntes tűzoltó egyesületek a központi költségvetésből elnyert támogatást. Ennek egy része pénzbeli, más része természetbeni támogatás. Előbbit november végéig elutalták a tűzoltóságoknak, a felszereléseket, eszközöket a mai napon kapták meg a megye három kirendeltségén.

Az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok a pályázaton EDR-rádiókat, védőeszközöket, légzőkészülékhez tartalék álarcot, tartalék kompozit palackot, benzinmotoros zagyszivattyút, búvárszivattyút, mászóövet, bevetési védőruhát, védőcsizmát, védőkesztyűt, védősisakot, illetve tűzoltó-technikai eszközöket, kéziszerszámokat, porral oltót, habbal oltót, kapacsot, csáklyát, mentőkötelet, csapszegvágót, forgalomirányító lámpát, elsősegély-felszerelést nyertek el.

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére. Előbbiek esetében a rendelkezésre álló 225 millió forintos keretre az ország összes önkormányzati tűzoltósága pályázatot nyújtott be. Az önkéntesek támogatására rendelkezésre álló forrásra hatszáznégy egyesülettől érkezett pályázat. Veszprém megye szervezeteinek és önkormányzati tűzoltóságainak összesen több mint 15 millió forint pénzbeni, közel 8 millió forint természetbeni támogatást ítéltek oda.

A Veszprém megyéből pályázott húsz önkéntes szervezet és három ─ sümegi, zirci és balatonfüredi ─ önkormányzati tűzoltóság természetbeni támogatásával még tovább erősödött megye gyors reagáló és beavatkozó képessége.

https://veszprem.katasztrofavedelem.hu/25825/hirek/271826/atvettek-a-megitelt-tamogatasokat-a-tuzoltosagok

Advent 2022

Advent 2022

 

Kisfaludy Sándor Művelődési Központ:

“JÓTÉKONYSÁGI ADVENTI FORGATAG

Az advent a karácsonyt megelőző készülődés időszaka. Ilyenkor jobban odafigyelünk egymásra, nagyobb szeretettel fordulunk egymás felé. Ez az időszak a segíteni akarás, jótékony cselekedetek időszaka is. A sümegiek – minden évben – a karácsonyt megelőző szombaton, Jótékonysági Adventi Forgatagon fognak össze és támogatnak egy nemes ügyet. Idén az adományok a rezsi árak emelkedése miatt nehéz helyzetbe kerülő sümegiek támogatására gyűlt. Egy adag sült gesztenye, szeretettel készített karácsonyi dísz, egy-egy szelet sütemény, egy-egy pohár szívvel készített forró tea és forralt bor, egy szelet zsíros kenyér megvásárlásával ezt a célt támogattuk. A résztvevő intézmények képviselőinek, civil szervezeteknek, fellépőknek köszönjük az önzetlen segítséget, a kedves vásárlóknak pedig a támogatást. Békés, szeretetteljes ünnepeket kívánunk mindenkinek!🎄

A sümegi tűzoltók  idén is részt vettek a karácsonyi adventi programon.

11.25. Halálos baleset történt Sümegcsehi és Döbröce között

Halálos baleset történt Sümegcsehi és Döbröce között
Információink szerint egy 49 éves döbröcei férfi Mercedes Vito típus gépkocsival Sümegcsehi irányából Döbröce felé tartott, amikor letért az útról, és bekövetkezett a baleset. Az autó vezetője kizuhant a járműből, ami ráborult. A műszaki mentésre a sümegi önkormányzati tűzoltók vonultak ki és emelték le a gépkocsit a sofőrről, aki a helyszínen az életét veszítette. Utasa könnyű sérüléseket szenvedett, a férfit a mentők elszállították kivizsgálásra.
Forrás_Sümegi Szó_ZAOL

10.25. Két autó ütközött Csabrendek térségében

10.25. Két autó ütközött Csabrendek térségében

Jobbra akart kanyarodni egy Volkswagen Polo típusú autó a 84-es főúton Sümegnél, amikor belement egy Opel Astra, közölte Nagy Judit megyei rendőrségi szóvivő.A járművekben nem sérült meg senki, de az utat lezárták a helyszínelés idejére, a rendőrök a forgalmat elterelik a környékre.
A baleset a 84-es főút 25-ös kilométerénél, Csabrendek térségében történt, az ütközés következtében az egyik gépkocsi az árokba csapódott – tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. A sümegi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket. A mentők is a helyszínre érkeztek. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Nyírespusztai ház udvarán égett egy kisbusz

 10.24, Teljes terjedelmében égett egy kisbusz Csabrendek területén, Nyírespusztán, egy családi ház udvarán. Az ajkai hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a sümegi önkormányzati tűzoltók kezdték meg az oltást. Az egységek két vízsugárral rövid idő alatt eloltották a lángokat. Az utómunkálatok során átvizsgálták a benzin-gáz üzemű jármű gáztartályát, melyet a tűz nem érintett, és visszahűtötték az autót. Személyi sérülés nem történt. (Fotók: Sümeg ÖTP)

Tűzoltónapok Szováta-2022

A covid  járvány két év szünete után október 14-17 között “Tökfesztivált” szerveztek Szovátán. A háromnapos rendezvény főszereplői a tők; a hagyományok őrzése, a gasztronómia voltak, de nem maradhatott el a különböző szervek bemutatkozása sem a város rendezvényein. Volt mentési , rendőrségi bemutató és túzoltóautők felvonulása is. Szováta Város és Tűzoltósága meghívására Sümeg Város is képviseltette magát. Magyarországról  Szováta másik testvértelepülése; Mezőberény képviseltette magát. A gazdag programkínálat minden korosztályt megszólitott;  a kicsiknek sétánydíszítés és tökfaragás;a felnőtteknek szinpadi rendezvémyek , veteránjárműkiállítás és vetélkedők természetjárás ; az idősebbeknek népzene, kézműves kiállítás és vásár, sétakocsikázás,és sétavonatozás . Az esti koncertek pedig megkoronázták a napi programokat.

Visitorcounter