2022. június
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Egyéb

Önkéntes mentőszervezetek versenye

Önkéntes mentőszervezetek versenyeztek az ajkai parkerdőben

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság június tizennyolcadikán rendezett versenyt a megyei, járási és települési szinten működő önkéntes szervezetek között.

Mint arról a Katasztrófavédelem honlapján beszámolt, az Igazgatóság minden évben nagy hangsúlyt fektet a megyei, járási és települési szinten működő önkéntes szervezetek bevonására, a Nemzeti Minősítési Rendszer szerinti minősítésükre, illetve a beavatkozásokban való szerepvállalásuk kiterjesztésére és fejlesztésére. A járványhelyzet szigorításainak lecsengését követően június tizennyolcadikán rendezett verseny keretében idén újra lehetőség adódott a szervezetek közötti baráti- és munkakapcsolatok kialakítására, elmélyítésére.

Az Ajka-Sárcsikúton zajlott vetélkedőn ezúttal négy szervezet bizonyíthatta felkészültségét. A remek időjárási körülmények kedveztek a megmérettetés lebonyolításának, a megyei és járási mentőcsoportok csapatai hat versenyszámban tesztelték szakmai tudásukat és ügyességüket. A versenyszámok között alapvető vízkárelhárítás, zagyszivattyú-szerelés, sérültszállítás, elsősegélynyújtás, homokzsákos ügyességi feladat és veszélyesáru-szállító jármű balesetének elméleti elemzése szerepelt.

A végeredmény szoros versenyben a következőképpen alakult:

1. helyezett a Pápai Járási Griff Önkéntes Mentőcsoport csapata
2. helyezett a Sümegi Járási Fehérkő Önkéntes Mentőcsoport csapata
3. helyezett a Veszprémi Járási Séd Önkéntes Mentőcsoport csapata lett.

Gratulálunk minden, a versenyen részt vett önkéntes mentőszervezetnek és további munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Fotók: Vízi Ottó tűzoltó alezredes és Szente Róbert tűzoltó főhadnagy

Elhunyt Szabó Lajos bajtársunk

05.08 SZABÓ LAJOS Örökös Tűzoltó Bajtársunk elhunyt 🙁 
Szabó Lajos (1951-2022) 1965 óta-14 éves kora óta- volt önkéntes tűzoltó. Más területen is segített, ötvenszeres véradó, valamint alapítója és rendszeresen szolgálatot ellátó tagja volt a sümegi polgárőr egyesületnek.

Szent Flórián napi megemlékezés- 2022

Május 4-e a tűzoltók napja, valamint Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe. E jeles nap alkalmából Végh László polgármester városunk önkormányzata, Marton Szilveszter tűzoltóparancsnok és Molnár Gábor ÖTE elnök a Sümegcsehi; Zalagyömörői, Csabrendeki tűzoltók képviselőivel koszorúkat helyeztek el a védőszentről elnevezett téren álló szobornál.

A megemlékezést a tűzoltóságon gyűlés követte. Ezen átadásra kerültek jubileulmi elismerések; majd közös ebéd következett kötetlen beszélgetésekkel.


HALÁLOS KIMENETELŰ KÖZLEKEDÉSI BALESET SÜMEGEN

04.22. HALÁLOS KIMENETELŰ KÖZLEKEDÉSI BALESET TÖRTÉNT VESZPRÉM MEGYÉBEN
Gyalogost gázolt el egy tehergépjármű a 84-es főút 21. kilométerszelvényében, Sümeg belterületén.
A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta a Sümegi Szó-t, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 2022. április 22-én 10 óra 3 perckor eddig tisztázatlan körülmények között egy kamion gyalogost gázolt el.
A férfi az ütközés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette. A rendőrök a helyszínelés időtartamára lezárták az érintett útszakaszt és a település utcáin át terelik a forgalmat.
❌FRISSÍTÉS!
Mint megtudtuk az áldozat egy pápai lakosú férfi, akit korábban Sümegen, a pszichiátriai osztályon kezeltek. Információink szerint az eset kapcsán erősen fennáll az öngyilkosság szándéka is.
forrás: Sümegi Szó FB

Baleset a 84 es főúton


03.26. Ráfutásos baleset történt Sümeg külterületén a 84-es főúton .  A fékező kisbuszt későn észlelte a mögötte haladó személyautó vezetője és belökte az árokba. Helyszínre vonult a rendőrség és a sümegi tűzoltóság is.  Szerencsére csak könnyű sérülések történtek ; így  -bár mindkét sümegi mentőegység kinn volt a helyszínen- csak egy könnyű sérültet kellett kórházba szállítani.

Elismerés Gyalog László részére

Ünnepség a Belügyminisztériumban

2022. március 10.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójának tiszteletére rendezett tárcaünnepségen a katasztrófavédelem több mint húsz munkatársa vehetett át köztársasági elnöki, illetve miniszteri elismerést, előléptetést.

Az ünnepségen Papp Károly belbiztonsági államtitkár mondott köszöntőt, aki beszédében megemlékezett a százhetvennégy évvel ezelőtti tavasz hőseiről és áldozatairól, valamint harcuk világtörténelmi jelentőségéről. Mint fogalmazott, manapság a megszokottól eltérő az ünnep, mégis közel áll a magyarok szívéhez, hiszen március 15-e a polgári Magyarország születésnapja.

Ezt követően dr. Pintér Sándor belügyminiszter elismeréseket adott át a minisztérium, államigazgatási szervek, illetve a rendvédelemben kiemelkedő szakmai munkát végző dolgozóinak, köztük a katasztrófavédelem munkatársainak.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából A Magyar Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozatát adományozta a katasztrófavédelem állományában több mint három és fél évtizede elhivatottan és az erdőtüzek felszámolása terén példaértékű hozzáértéssel végzett szolgálati tevékenysége elismeréséül Babud Jenő tű. ezredesnek, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt katonai tagozatát adományozta a katasztrófavédelem állományában több mint két évtizede odaadóan végzett szolgálati tevékenysége elismeréséül Gyalog László tű. őrnagynak, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Keszthelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettesének, illetve a katasztrófavédelem állományában három és fél évtizede végzett elkötelezett szolgálati tevékenysége elismeréseként Kovács Sándor c. tű. főtörzszászlósnak, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül, Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából soron kívül előléptette tűzoltó ezredessé dr. Ördög Tamás tű. alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Megelőzési és Engedélyezési Szolgálat vezetőjét.

A belügyminiszter kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette

Kovács Dániel polgárőrt, a Ságvári Polgárőr Egyesület elnökét, Duduka Péter r. törzsőrmestert, a Siófoki Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Járőr- és Őrszolgálati Alosztály járőrvezetőjét és Kiss Gyula r. őrmestert, a Siófoki Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Körzeti Megbízotti Alosztály mb. körzeti megbízottját, akik egy égő épületből a saját testi épségüket is veszélyeztetve segítettek kijutni az ott lakó embernek, miközben a ház teljes terjedelmében égett és az ingatlanban robbanásveszélyes gázpalack is volt.

Kiss Krisztián László c. tű. törzszászlóst, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, aki egy égő melléképületből kivitt két darab felforrósodott, de még fel nem robbant propánbutángáz-palackot, megelőzve ezzel, hogy azok felrobbanjanak.

Bácsi Gábor c. tű. főtörzsőrmestert és Tari Zoltán c. tű. főtörzsőrmestert, a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóit, akik egy égő melléképületből önként vállalták, hogy kihoznak egy felhevült acetilénpalackot, amelyet folyamatos hűtés és sugárfedezet mellett szállítottak biztonságos helyre a TEK mesterlövészeinek megérkezéséig.

Bordás András c. tű. főtörzsőrmestert, Kriván Ádám c. tű. főtörzsőrmestert, Répási Róbert c. tű. főtörzsőrmestert és Kiss Máté tű. őrmestert, a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóit, akik egy égő autószerelő-műhelyből a veszélyes gázpalackokat kimentve és a gépjárműveket eloltva megakadályozták, hogy azok felrobbanjanak, és nagyobb káresemény következzen be.

Simon Sándor tű. századost, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztjét, aki egy lakóépülethez épített, teljes terjedelmében égő kazánház oltása közben létra segítségével felhatolt a kazánház tetejére és porral oltóval eloltotta a kazánházat és a tetőszerkezetet pusztító lángokat.

Ballószegi Miklós c. tű. főtörzsőrmestert és Kubicza Attila c. tű. főtörzsőrmestert, a XI. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóit, akik egy családi ház égő garázsából robbanásveszélyes mértékben felhevült acetilén gázpalackot hoztak ki, a kilövésig folyamatosan hűtötték, megelőzve ezzel, hogy felrobbanjon.

Borbás György c. tű. törzsőrmestert, a II. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Budavári Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóját, aki egy égő lakásból kimenekítette az ott tartózkodó idős embert, majd több órán keresztül, több légzőpalackot is elhasználva dolgozott a tűzeset felszámolásának végéig.

Mátyás Dénes Rudolf c. tű. törzsőrmestert, a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét és Gergő Péter c. tű. zászlóst, a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát, akik egy égő wellness-hotel emeletéről kimenekítettek egy félig eszméletlen állapotban lévő nőt gyermekével együtt, akik a nagy füst miatt nem tudtak kijutni onnan.

Kozma Attila tű. őrmestert és Kristóf Imre c. tű. főtörzsőrmestert, a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóit, valamint Szabó Miklós c. tű. főtörzsőrmestert, a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét, akik egy felrobbant vasbeton szerkezetű fermentortartály belsejébe leereszkedve felkutatták, majd mentőkötél segítségével kiemeltek három férfit, akiknek az életét a gyors beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni.

Bodnár József tű. hadnagyot, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát és Nagy Gábor Tibor c. tű. főtörzsőrmestert, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, akik egy kigyulladt és sűrű füsttel telítődött panelházból hatvan embert menekítettek ki, köztük két idős, mozgásában korlátozott nőt is.

Szabó Richárd Sándor tű. őrmestert, a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, aki egy égő hotel második emeleti szobájából kimenekített egy idős házaspárt. Időközben a második emeleti folyosó padlószőnyege is kigyulladt, a tüzet kézi tűzoltó készülékkel eloltotta, biztosítva ezzel a menekülési útvonalat.

Gyalog Lászlónak innen is gratulálunk !! 🙂

forrás https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/262083/unnepseg-a-belugyminiszteriumban?fbclid=IwAR0h1GRwwCqXGaiMDGZrQ5uo9XhYZj5Ty5t5l2-gW44f-0F05mh-Pba3vZA

02.11 Baleseti helyszínen sikeres újraélesztés

02.11. Baleseti helyszínen sikeres újraélesztés

Életveszélyesen megsérült egy 86 éves osztrák férfi, aki eddig ismeretlen okból belehajtott az előtte lévő autóba a 84-es számú főúton, Sümegnél pénteken.Miután a férfit újraélesztették, mentőhelikopter szállította kórházba, információnk szerint. Máté Alexandra megyei rendőrségi szóvivő azt mondta, úgynevezett utoléréses baleset történt, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére lezárták az utat, a baleset körülményeit vizsgálják. A kárhelyhez riasztva lettek a Sümegi Tűzoltóság is. Noha a bejelentés szerint  sérült nem volt a helyszínen- az élet ezt felülírta. Az egyik autós légzése- keringése lállt. A mentők által megkezdett újraélesztésben részt vettünk mi is; és a beavatkozások sikreeel jártak: a beteg lézése-keringése visszatért.

Forrás:https://www.veol.hu/…/mentohelikopter-szallt-le-sumegnel
Indexképünkön: Helyszíni sikeres újraélesztés után indul a beteggel a sármelléki mentőhelikopter.

Visitorcounter