2017. június
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Egyéb

2017.06.20. Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe!

Fontos tudnivalók a tűzgyújtási tilalomról, a tűzgyújtás szabályairól
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_tuzgyujtasi_tilalom

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatók.

Fokozott tűzveszély esetén az erdészeti hatóság, illetve az erdőgazdálkodásért felelős miniszter rendelheti el a tűzgyújtási tilalmat, például a katasztrófavédelem kezdeményezésére. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. A tűzgyújtási tilalomról az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon teszik közzé a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet, de erről az országos közszolgálati média is tájékoztatást ad. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról – mint a jelenleg kihirdetett esetben is – a www.erdotuz.hu weboldal, valamint az onnan is elérhető szakmai honlapok is tájékoztatnak, amelyek ezen túl számos egyéb hasznos információval is szolgálnak. Honlapja kiemelt helyén teszi közzé a hírt a katasztrófavédelem is: www.katasztrofavedelem.hu/

A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él! Az említett honlapokon napi frissítéssel megtekinthető az aktuális állapot. A lakosság a lakóhelye környékén található erdőterületekről az erdészeti hatóság által készített interaktív erdőtérképen is tájékozódhat.

Az erdőgazdálkodók a parkerdők területén turisztikai célból állandó és biztonságos tűzrakó helyet kötelesek kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodó kötelessége karbantartani és arról is gondoskodnia kell, hogy az erdőtűz elleni védelemmel kapcsolatos feltételek biztosítottak legyenek.

A kialakított tűzrakó helyen az alábbi szabályok betartásával bárki rakhat tüzet, de számos fontos szempontot figyelembe kell venni. A tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a tűz terjedését lehetővé tevő anyagoktól, levelektől, faágaktól. Soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut. Fel kell készülni a tűz eloltására, ha feltámadna a szél, gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát). Ahogy a tűzre nincs szükség, azt gondosan el kell oltani és meg kell győződni arról, hogy valóban elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.

Az erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre csak az erdőgazdálkodó vagy az erdő tulajdonosa írásbeli engedélye birtokában lévő személy jogosult. Nagyon fontos tudni, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység keretében végzett égetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amelyet 24 órával a tevékenység megkezdése előtt az illetékes tűzoltósághoz be kell jelenteni. Védett természeti területen lévő erdőben, a kijelölt és a kiépített tűzrakó hely kivételével, tűz gyújtásához a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

2016.06.16. Tűzeset szabad területen

06.16. Tűzeset szabad területen
Sümeg külterületen  kapott lángra az aljnövényzet. A. A helyszínre a sümegi  tűzoltókat riasztották, akik eloltották a lángokat.


Szovátán jártunk 2017 06. 09-11

A hét végén ünnepelte Szováta a számára hírnevet szerző Medve-tó keletkezésének 142. évfordulóját. A vendéglátók meghívására a sümegi tűzoltóság képviselői is ellátogattak a városi rendezvénysorozatra.
Városunkat Marton Szilveszter; Stefanics Róbert, Illés Máté és Franyó Dániel képviselte.
A rendezvény csodás volt; nagy köszönet innen is a vendéglátóinknak ! :)


A helyi sajtó összefoglalója az eseményről:
Igen gazdag, színes és nagy tömeget megmozgató háromnapos rendezvényen van túl a fürdőváros, ám a siker a munka mellett a gyönyörű hétvégi időnek is betudható – ismerte el a polgármester. A péntek hagyományosan a gyermekek és ifjak napja, amolyan eltolódott gyermeknap: a kicsik, elemisek, általános iskolások játékos programokban vettek részt, vonatoztak, buborékokat fújtak és gyerekfitnesznek örülhettek. A középiskolások is szórakozhattak, megmutathatták tudásukat, ügyességüket, tehetségüket különböző programokban, kézilabdában, teniszben, női fociban. Természetesen a nap része volt a hagyományos gulyásfőzés is, majd délutánra a színpadok köré sereglettek a gyerekek, ifjak és felnőttek is, hisz a koncertek kaptak teret: elsőként a Sószórók, majd a középiskola együttese, a DK Band – ez utóbbi előzenekara volt a magyarországi Hooligans esti fellépésének, amelyet már több száz ember élvezett a nagyszínpad előtt.

Szombati fesztivál

Szombaton reggel huszárok ébresztették a lakosságot, a gyergyószentmiklósi mazsorettcsoport és a parajdi fúvószenekar is felvonult a város főutcáján, majd a sportpályán kora délelőtt elkezdődött a gasztronómiai fesztiválnak nevezett gulyásfőző verseny, amelyre a település vállalkozásai, civil szervezetei, baráti körei mellett az önkormányzat is benevezett. Míg a csapatok saját receptjeik szerint kevergették a hozzávalókat az üstökben és bográcsokban, a sportcsarnokokban öttusa- és lábteniszbajnokságok zajlottak, a közeli erdők csendjét pedig motokrosszverseny zaja verte fel. Szombat délutánra már igazi fesztiválhangulat kerekedett a sporttelepen, amikor elkezdődött a magukat erősnek vélő férfiak és nők versenye, amelyet végül a húsz-éves Majla Róbert nyert meg, újrázva a tavalyi győzelem után. Eközben kézművessátorba is várták a pedagógusok a gyerekeket és felnőtteket, akik a Medve-tavat ábrázoló keretes üdvözlőlapot készíthettek, s ha már Medve-tó, akkor nyilván medvét, békát, gólyát is hajtogathattak, ragaszthattak papírból. A sátrat szép számban látogatták, egy adott pillanatban az öttusázó gyerekek is ellepték a pályát és a sátor környékét, ahol nemcsak kézműveskedni lehetett, de a Tinkerbell gyermekház lakóinak tett csekély adomány fejében arcfestésre is beülhettek, míg a szülők közben a szomszédos ökumenikus keresztény sátorban a lélekre figyelhettek, napi üzeneteken elmélkedhettek. Mindeközben délutánra elkészült a falnivaló, a zsűri megítélte a legpürésebb, leghagyományosabb, legkozmásabb, legédesebb, legköltséghatékonyabb, legifjúságibb ételeket. A legjobbaknak az Artemob és Palos, a huszárok és a tűzoltók főztjét találták, a legszebb tálalás Kátai Zsuzsa és csapata keze munkáját dicséri, a Medvék pedig különdíjat kaptak, amiért finom töltött káposztát főztek, de méltán volt nagy az érdeklődés a Hochland tejfeldolgozó helyi vállalatának sátránál: minden évben ez a csapat három jókora üst túrós puliszkát főz. Idén gulyást is készítettek, így csak kétszer telt meg üstjük aranysárga lisztből készült, tejföllel és túróval jól megízesített étekkel, amely felkarikázott zöldhagymával megszórva pillanatok alatt elfogyott. Az ennivalót a csapatok kiosztották a tömegben, az ebből befolyó adományt minden évben jótékony célokra fordítják a szervezők, idén a helyi Szent József Gyermekotthon lakóinak szereznek belőle örömet. Aki meg nem kedveli az effajta étkeket, még válogathatott is: több mint kétmázsás ökröt húztak nyársra, míg a sörsátrak alá nemcsak hűsölni menekültek az emberek a napsütés elől hideg csapolt sör és egymás társaságába, hanem találhattak mindenféle sültet és finom savanyúságot, hosszan sorakozott itt, mi szem-szájnak ingere. De a gyerekek sem maradtak nyalánkság nélkül, s ha már ezzel is jóllaktak, friss idénygyümölcsöt kóstolhattak, majd a patakon túl valóságos gyermekváros várt rájuk ugrálóvárakkal, vonatokkal, autókkal, erőmérő gépekkel, de az ügyesebbek íjazni is tanultak.

Miután délben a marosvásárhelyi Corax csapott a húrok közé, a helyi Sasok taekwondo-bemutatót tartott, fellépett a mazsorettcsoport, késő délután ismét felcsendült a zene, a kisszínpad előtt százak gyűltek össze pillanatok alatt gyönyörködni a „törpikék” táncában, és ennél még többen a nagyszínpadnál, ahol a magasban és a fűben is táncra perdültek a zumba dallamaira, majd a latin táncok kedvelői mozgathatták meg csípőjüket és végtagjaikat. Estére felforrósodott a hangulat, előbb a Randi néven ismert román énekes, majd az est fénypontjaként a nigériai származású, svédországi Dr. Alban lépett a színpadra mintegy kétezer néző előtt, műsorát és a szombati napot pedig az önkormányzat által biztosított meglepetés tűzijáték zárta.

Népi délután

A harmadik napon – Szentháromság vasárnapja lévén – délelőtt a helyi katolikus közösség búcsújára került sor, de a településen átvonuló Szakrális maraton résztvevőit is fogadták, és látogatni lehetett az imasátrat is. De azért nem maradtak el a sportrendezvények sem, kispályás fociban és sakkban mérkőztek meg a benevezettek, a kéz- művessátorban pedig a huszárok szervezték a tevékenységeket.

Délután a sporttelep nagyszínpadját a néptánc, népzene vette birtokba, ilyenkor van a hagyományos népművészeti fesztivál, minden korosztály egy közös műsor keretében köszönti az ünnepelteket: a tavat, a várost és a lakosságot. A hétvégi programban színpadra léptek az óvodások, napközisek és elemisek, mindannyian mesét, gyermekjátékot fűzve, furulyaszóval „fűszerezve”, majd a Domokos Kázmér és az S. Illyés Lajos iskola csoportjai és néptáncosai. Ezt követően az általános iskolások Sirülők néptánccsoportja és az ifjúság néptáncosait felvonultató Bokréta együttes gyönyörködtette a nézőket, ezután a Mezőhavas népi zenekar nótaműsorát élvezhették az érdeklődők. A hétvégi programsorozatot „könnyebb” műfajú koncerttel zárták a szovátaiak: az est díszvendége az X-Faktor-győztes Danics Dóra énekest is színpadra állító Cimbaliband volt.

Két rendezvény is megfér egy évben

A Medve-tó 1875. május 27-én délelőtt keletkezett a feljegyzések szerint, és azóta meghatározó tényezője a településnek és térségének, erre épül mai fő iparága, a turizmus is. De nemcsak ezért fontos, hanem azért is, mert egyedülálló a világon, sokan ismerik gyógyhatásait, nem beszélve arról a kellemes érzésről, amit akkor nyújt, amikor június végén megnyílik, és meg lehet fürödni benne – mondta el Fülöp László Zsolt polgármester. A tó „születésnapját” május utolsó vagy június első hétvégéjén szokták tartani, de idén a ballagás és a pünkösdi búcsú miatt elhalasztották. A város 2000 óta szervezi az ünnepségeket: kezdetben a fürdőtelepen rendezték a turizmus fellendítése érdekében, de az évek során sokat fejlődött, kinőtte magát, ezért elégséges hely hiányában leköltöztették a sporttelepre, s mára igazi városnapi forgataggá, fesztivállá nőtte ki magát. A kilátogatók zöme szovátai és sóvidéki, de vannak turisták is. A fürdőtelepről „levitt” rendezvény pótlására szervezik ott az őszi tökfesztivált, és a két esemény élményt tud nyújtani a helyieknek és turistáknak egyaránt – vélekedett az elöljáró.

Fakidőlés a 84-es főúton

06. 04. 84-es út 16-os kmsz.
Fa dőlt egy az úton haladó buszra, ezután a fának egy szgk. is nekiütközött. Személyi sérülés nem történt.

Éjszakai tűzoltó verseny 2017.05.20.

Csabrendek – Tizenkét település tűzoltói részvételével rendezték meg tizenegyedszer az éjszakai tűzoltóversenyt a hétvégén a helyi önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesület tagjai a sportpályán.
A különleges megmérettetésre évről évre több csapat érkezik a megyén kívülről, sőt, határainkon túlról is. Idén a helyieken kívül balatongyöröki alsópáhoki, hévízi, becehegyi, kővágóörsi, tótvázsonyi, devecseri, sümegi, meggyeserdei lánglovagok versengtek, határainkon túlról Szilasról és a testvértelepülésről, Nagyfödémesről érkeztek indulók. Utóbbiak minden évben rendeznek egy hasonló versenyt, és hogy a csabrendekiek az ottani részvételt viszonozhassák, ők szintén elindították a programot. Tavalytól már éjszaka rendezik ők is, csupán a különlegesség miatt, azóta a korábbinál több csapat nevez a páratlan, hazánkban valószínűleg egyedülálló versenyre.

A programon a Veszprém Megyei Tűzoltó szövetségtől tíz éves szolgálati érmet vehetett át Karácsony Attila, Piriti Norbert és Karácsony Zoltán. Veszprém megye tűzvédelméért bronz fokozatban részesült Kaposi Bálint, Tarrné Bardon Zsuzsanna, Pujcsek Ádám, valamint Tóth Péter, Szilas polgármestere. Ezüst fokozatot érdemelt ki Gyalog László a keszthelyi hivatásos tűzoltó parancsnokság parancsnokhelyettese, arany fokozatban Turcsi Imréné egyesületi titkár részesült. Dobson Tibor tűzoltó dandár tábornok Szent Flórián Érdemrendben részesítette Mezei Józsefet a csabrendeki tűzoltóság parancsnokát. Az elismeréseket Igaz Sándor, a Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke adta át.

Mezei József, a csabrendeki tűzoltók parancsnoka Szent Flórián Érdemrendben részesült, az elismerést Igaz Sándor, a Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke adta át Fotó: A szerző
A csabrendeki tűzoltók szoros kapcsolatot ápolnak a szlovák kollégákkal, akiktől elmondásuk szerint sokat tanulhatnak, hiszen ők az ittenieknél sokkal többször, hetente járnak versenyekre. A csabrendeki tűzoltók folyamatosan pályáznak, tavaly felszerelést vásárolhattak így, idén is örülnének a támogatásnak. Az egyesületben 69 tag van, közülük harmincan vannak a polgárőrök. A tűzoltók között húsz évestől a hetvenesig minden korosztály képviselteti magát. Egyetlen fecskendőjük van, az is elavult, modernebbre szeretnék cserélni. Együttműködésük csak Csabrendekkel van, de ha kell, a járás területén bárhol segítenek. Helyi és járási mentőcsoportot ugyancsak alakítottak.
Tóth B. Zsuzsa
Forrás https://veol.hu/csabrendek/ejszakai-tuzolto-verseny-1836523

Baleset Sümegen-2017.05.20.

Eddig ismeretlen okból kifolyólag az árokba hajtott és egy hídnak csapódott egy személyautó Sümegen.
A helyszínre vonultak a sümegi mentők és tűzoltók . Az autóból egy személyt kellett kimenteni az ajtó beszorulása miatt ,ebben egy szabadnapos szombathelyi tűzoltó kolléga is segédkezett.
A helyszíni ellátások után három könnyű sérültet szállítottak kórházba.

05.04 Autóbaleset történt Sümegcsehi és Sümeg között; Mária-majornál.
Mikrobusz ütközött személyautóval-személyi sérülés szerencsére nem történt.

Visitorcounter