2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

2011


 

02.02. Dabroncon egy családi ház kéményében a lerakódott korom égett. A padlásfeljáró eltorlaszolása miatt csak a tető megbontásával tudtunk a padlásra feljutni. Kéziszerszámokkal, poroltóval és kénlappal avatkoztunk be.

02.05. Káptalanfa külterületén fél hektáron száraz fű égett. Kéziszerszámokkal és 1 „C” sugárral oltottuk el a tüzet.

02.08. A csabrendeki Általános Iskolában az „Egy nap a biztonságért” program keretében bemutattuk a tűzoltóság felszereléseit, és néhány mondatban a munkánkat is.

02.10. A Bazsi hegyben 500m2 területen avar égett. Kéziszerszámokkal eloltottuk.

02.13. Sümeg Tapolcai út felett 200m2 száraz fű , műveletlen terület égett. Kéziszerszámokkal avatkoztunk be.

02.22. Nyirádi út melett. 20m2 szemét égett, 1”C” sugárral oltottuk el.

02.25. Sümegen a Simon István utcában, egy pincében kb.: 70 m3 víz állt. Áramtalanítás és a víz elzárása után szivattyúval eltávolítottuk. A kár kb.: 500 ezer Ft.

Képgaléria:

                   
2011 január                                                           2011 február


 

03.04. Csabrendeken a Csabi utcában egy lakóház kertjében összerakott szemetet, gazt égettek. A lakó nem tudta eloltani a tüzet ezért kért segítséget. A munkálatokban segített a Csabrendek ÖTE.

03.06. Sümegen, a Várhegy oldalán száraz fű égett. Kb.1200m2 en. 1 „C” sugárral és kéziszerszámokkal avatkoztunk be.

03.08. Zalameggyes és Rigács között, kis területen száraz fű égett. Kéziszerszámokkal eloltottuk. Közben észleltük, hogy Zalameggyes és Zalaszegvár között nagy területen valami ég. Zalameggyes határában kb. 1,5 ha nádas, száraz fű égett. Zalaszegvár felőli részhez Ajka 1-es lett riasztva. A tűzet kéziszerszámokkal oltottuk el. A leégett terület kb.:30ha.

A munkálatok végén egy újabb jelzést kaptunk, miszerint a 84-es út mellet a halastónál száraz fű, erdő aljnövényzete ég. Kiérkezéskor a tűz területe kb.: 100m2 volt, kéziszerszámokkal eloltottuk.

03.12. A Sümegprágai szőlőhegyen 200m2 –en száraz fű égett. A tüzet a tulajdonosok kiérkezésig eloltották, csak az utómunkálatokat kellett 1”C” sugárral elvégezni. Bevonulás után nem sokkal érkezett újabb jelzés, hogy Ötvösön száraz fű ég. Sümeget elhagyva már látni lehetett a tűz lángjait, Vonulás során derült ki, hogy a tűz Zala megyei területen, Türjén ég. A Zala megyei ügyelet kérésére folytattuk a vonulást. A helyszínen a több hektáros tűz oltását a Zalaszentgrót ÖT már megkezdte, nekik segítettünk.

03.13. 84-es főúton az esti órákban egy Opel Astra égett, 1 „D” sugárral a tüzet eloltottuk. Személyi sérülés nem történt. A kár jelentős volt.

03.14. Sümegen a Hamuházi kerteknél 600 m2-en száraz fű égett. Ezután a sümegprágai Szőlőhegyre vonultunk, ahol 500 m2-en száraz fű égett, amit kéziszerszámokkal oltottunk el.

03.18. Sümegen az Árpád utcában (egy hordóban) műanyag hulladékot, szemetet égettek, a szomszédok „örömére”. Felszólítás után serényen oltani kezdték a tüzet. Beavatkozni nem kellett.

03.20. A reggeli órákban Sümegprágán egy asztalosműhely lobbant lángra. Kiérkezéskor teljes terjedelmében égett a műhely. 1”D”sugárral és kéziszerszámokkal avatkoztunk be. Sajnos már nem sok mindent lehetett megmenteni. A kár több milliós.

03.22. Csabrendek Nyírespuszta külterületén 1000m2 –en szemét égett. 1”C”, 1”D” sugárral és kéziszerszámokkal oltottuk el a tűzet. A munkálatokban a Csabrendeki kollégák segítettek. Csabrendeken a Zrínyi utcában az erdő szélétől 50 m-re 100m2 –en száraz fű avar égett. Kiérkezésig a közelben lakók az oltást megkezdték. Kéziszerszámokkal avatkoztunk be.

Sümeg külterületén Bárdiótagnál 30 m2 száraz fű égett.

03.24. Gógánfa, Prímagáz telepen gázömlés. Az eset szerencsére csak gyakorlat volt.

A gyakorlat végén kaptuk a jelzést, miszerint Gyepükaján, Ady u. végén száraz fű ég. A kb 2 hektáros tüzet az ajkai kollégákkal közösen oltottuk el. Ezalatt Sümegen is akadt tennivaló, a 84-es főút mellett bálák kaptak lángra. Ezt a tüzet szabadnapos tűzoltóink oltották el a tartalék fecskendő igénybevételével.

Kora este Káptalanfa térségéből érkezett tűzjelzés. Vonulás közben újabb bejelentés érkezett, Gyepükaján környékén bálák égnek. Erre az esetre Ajkáról lett riasztva egy fecskendő, ám égő bálákat sem ők, sem mi nem találtunk a megadott helyen. A káptalanfai tűzesetet kéziszerszámokkal, civil segítséggel eloltottuk.

03.26. Tapolcai Rendőrkapitányság eltűnt személy kereséséhez kérte a segítségünket. 2 órás kutatás után a keresést fel kellett függeszteni sötétedés miatt. Az esethez a tartalék szerrel, szabadnaposok vonultak.

03.27. A kutatás folytatódott. Rendőrök, polgárőrök, civilek egyaránt keresték az eltűnt személyt. 08:30 órakor a férfit a Rendőrség kereső kutyája élve megtalálta. A kihűlt, legyengült embert a mentők kórházba szállították.

Képgaléria:

2011_03

04.01. Csabrendek és Gyepükaján között egy tgk. rakománya ( présgép) eldőlt, és nagy mennyiségű olaj fojt az útra. Egy targonca segítségével a gépet visszaállítottuk, majd rögzítettük. Az útra fojt olaj felitatását a közútkezelővel közösen elvégeztük.

04.02. Bogdán Zoltán kollégánk átvehette a Lánglovagok egyesület által meghirdetett Év Tűzoltója cím második helyezésért járó díjat, jutalmakat. A Várcsárdában megrendezett ünnepségről bővebben: / www.langlovagok.hu /
Képek a galériában !

04.03. Sümegen a Birkás majornál 300m2-en száraz fű szemét,és fa hulladék égett.1 „D” sugárral a tüzet eloltottuk.

04.12. Hajnali órákban Zalagyömörő Kisfaludy u.-ban egy kb.: 20x5m-es melléképület, asztalosműhely égett. A tűzesetnél 2db. „D” és 2db.”C” sugárral, dugólétrával, ill. kéziszerszámmal avatkoztunk be. Az oltást és egyéb munkálatokat nagyban segítették a Zalagyömörői önkéntesek, és a badacsonytomaji kollégák.

04.14. A Kisfaludy Gimnázium kémiaszertárában feltételezett tűzet oltottunk el egy gyakorlat keretében.
A társszervek bevonásával végrehajtott gyakorlaton az épület kiürítésre került / szegény gyerekek egy kicsit megáztak. Innen is köszönjük a türelmeteket./ A gyakorlat során a diákok rendezett csoportokban kellett elhagyni az épületet; a tűzoltók eloltották a tüzet,a mentők pedig a sérülteket látták el.

Képek itt:

2011 0414 Gimnázium

Aznap este egy oldalára borult Renault szgk.-t Kellet kivontatni az árokból, a Tapolcai úton. Szerencsére sérülés nem történt.

04.16. Sümegen a Simon I. u. -ban kéményben lerakódott korom égett. A kémény annyira megrongálódott, hogy a balesetveszély elhárítása érdekében vissza kellett bontani. A keszthelyi létraszer segítségével végeztük el a munkálatokat.

04.18. az Eitner u. -ban egy cég tűzjelzője bejelzett. (már nem először) Ez esetben karbantartási munkálatokat végeztek. Valahogy mindig elfelejtik jelezni, hogy nincs baj. Mi pedig rohanhatunk.

04.19. Bazsi szőlőhegyen száraz fű bozótos égett 300 m2.en. 2×3 m-es szerszámos fabódé elégett a területen. A tulajdonosa ismeretlen.

04.21. Gyepükaján Szabadság utcában száraz fű, és szalmabála égett. 1 „D” sugárral és kéziszerszámokkal oltottuk el.

04.24.Sümeg Újhegyen egy faépítésű garázs és az abban lévő Opel szgk égett. A vonulás közben a hegyi úton egy kiálló fa elérte és útját állta a tűzoltó autónak, amely kisebb mértékben megsérült.

Emiatt a helyszínt csak gyalogosan lehetett megközelíteni!

A garázs és az autó teljesen megsemmisült, valamint a környezetében száraz fű égett. Gyakorlatilag utómunkálatokat tudtunk csak végezni egy háti magasnyomású oltóberendezéssel, és kéziszerszámokkal.

04.29. Zalagyömörőnél a 84 es úton egy Iveco teherautó, és egy Mercedes szgk. frontálisan ütközött. Két sérültet a mentők elszállítottak. A járművek áramtalanítottuk, félrevontattuk, majd a kifojt olaj felitatása után az utat megtisztítottuk a közútkezelő és a Zalagyömörői önkéntesek segítségével.

Képgaléria:

2011_04


05. 14
. Káptalanfán a Rózsa utcában egy kb. 15 x 5m-es melléképület gyulladt ki.Az épületben tárolt kisgépek is a tűz martalékává váltak. A továbbterjedést sikerült időben megakadályozni. A keletkezett kár kb. 2,5 M Ft.

05. 15. Sümeg Táncsics utcában nagy füst volt az udvarban. Kiérkezés után láttuk, hogy a szomszéd kéményéből / nedves fenyőfa hulladék égetéséből/ származó füst „csípte” a bejelentő szemét. / Ők korábban műanyag hulladékot égettek, az nem zavarta /

05. 19. Ellenőrző gyakorlat volt Dabroncon az általános iskolában, ahol a feltételezés szerint, a padlástér berendezési tárgyai égtek.

05. 22. Ukkon a Kossuth utcában, egy családi házban a kéményre méhek telepedtek, és azon keresztül a lakásba is bejutottak. Füstöléssel „győztük meg” a méheket a távozásról.

05. 24. Sümeg egyik építőipari cégénél munkakezdéskor vették észre, hogy egy helységükben tűz volt. Az esetet utólagosan bejelentették Feltehetően elektromos meghibásodás okozta a tüzet.

05. 25. Csabrendek és Nyírespuszta között baleset történt. Egy Suzuki szgk. letért az útról és a fának ütközött. A helyszínen életét vesztette a jármű utasa, a vezetőjét feszítővágó segítségével szabadítottuk ki a roncsból, akit életveszélyes sérülésekkel szállított el a mentőszolgálat helikoptere. A helyszínelés végén drótkötéllel vontattuk ki az autót a fák közül.

05. 26. Sümegen a lámpás kereszteződésnél két szgk. ütközött. A rendőrség kérésére, az útra került szennyeződést eltávolítottuk.

05. 29. Sümeg Árpád utcában egy lakóház tűzfala megdőlt, a házat és környékét lezártuk a lakók a házat elhagyták az önkormányzattól, kérnek segítséget.

 Képgaléria:

2011_05

Önkéntes Egyesületi Tűzoltóverseny- Csabrendek, 2011. május 30.

A rendezvényen Nagyfödémes (Szlovákia), Bakonybél, Balatongyörök, Devecser, Kővágóörs, Sümeg, Tótvázsony, és Csabrendek csapatai vettek részt. A Megyei Tűzoltó Szövetséget Fekete Tamás tűzoltó főhadnagy hivatalvezető; Szabó Lajos a szövetség önkéntes egyesületi tagozatának vezetője képviselte.
A csapatok a bővített és felújított tűzoltószertárnál gyülekeztek és onnan vonultak járműveikkel a verseny helyszínére. Mezei József az egyesület elnöke köszöntötte a versenyre felsorakozott csapatokat és a megjelent vendégeket.

A versenyt a polgármester urat helyettesítő Könnyid István önkormányzati képviselő az ügyrendi bizottság elnöke nyitotta meg. A sorsolás és a versenyszabályok ismertetését követően elkezdődött a csapatok versengése az impozáns serlegekért. A kellemes időben szép számmal kilátogató közönség jó színvonalon megrendezett, izgalmas versenyt láthatott. A házigazda egyesület a versenyt követően ebéddel, egy üveg itallal látta vendégül a csapatokat. Az ebédet követően az Ajkai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság magasból mentési bemutatót tartott. A verseny ideje alatt a gyerekek légváron ugrálhattak, csúszhattak a felnőttek pedig rodeó bikán próbálhatták ki bátorságukat és ügyességüket. A bemutatót követően a rendezvény zárásaként az eredményhirdetésre került sor.
A versenyen a résztvevő csapatok az alábbi helyezéseket érték el:

Kismotorfecskendő szerelés kategória:

Férfi:
I. helyezett Nagyfödémes Önkéntes Tűzoltó Szövetség (Szlovákia)
II. helyezett Tótvázsony Önkéntes Tűzoltó Egyesület
III. helyezett Csabrendek Önkéntes Tűzoltó Egyesület
IV. helyezett Kővágóörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület
V. helyezett Sümeg Önkéntes Tűzoltó Egyesület
VI. helyezett Balatongyörök „Hamutiprók” Önkéntes Tűzoltó Egyesület
VII. helyezett Devecser Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Női:
I. helyezett Csabrendek Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ifjúsági fiú:
I. helyezett Csabrendek Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Osztottsugár szerelés kategória:

Férfi:
I. helyezett Nagyfödémes Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Szlovákia)
II. helyezett Bakonybél Önkéntes Tűzoltó Egyesület
III. helyezett Kővágóörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület
IV. helyezett Csabrendek Önkéntes Tűzoltó Egyesület
V. helyezett Tótvázsony Önkéntes Tűzoltó Szövetség
VI. helyezett Devecser Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Női:
I. helyezett Kővágóörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület
II. helyezett Bakonybél Önkéntes Tűzoltó Egyesület
III. helyezett Csabrendek Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ifjúsági fiú:
I. helyezett Bakonybél Önkéntes Tűzoltó Egyesület
II. helyezett Csabrendek Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Megyei Tűzoltó Szövetség Elnöke és Önkéntes Egyesületi Tagozata különdíjat ajánlott fel, ami tovább emelte a verseny színvonalát.
A serlegeket Fekete Tamástű. főhadnagy és Szabó Lajos , a Megyei Tűzoltó Szövetség Önkéntes tagozatának vezetője adta át.
A Szövetség Elnökének különdíját versenybizottság döntése alapján Devecser csapata kapta a vörösiszap- katasztrófában folyamatos napi helytállás melletti aktív versenyzésért. A tagozat különdíját a verseny lebonyolításában a kezdetektől fogva résztvevő Zalaszentgróti tűzoltók képviseletében Takács Ottó tű. alezredes, parancsnok vette át.
Forrás „http://www.veszpremtuoszov.hu/index.php?pageid=hirek_reszletek&hirazon=159”>http://www.veszpremtuoszov.hu/index.php?pageid=hirek_reszletek&hirazon=159



06.04. Káptalanfa Sport utcában száraz fű égett kb.: 300 m2 en.Kéziszerszámokkal a tüzet eloltottuk. A rendőrség jelezte, hogy Máriamajornál nagy mennyiségű sár, hordalék van az úton, és a közlekedést veszélyezteti. Az utat kéziszerszámokkal megtisztítottuk.

06.05. Sümegen az Árpád utcában a jelzés szerint víz tört be a lakásba . Kiérkezéskor tapasztaltuk, hogy 2cm víz van áll lakásban …. A felmosószett nem volt nálunk.A szivattyú pedig nem tud felvenni ilyen kicsi vizet. A Sarvaly utcában a megszokott udvarban néhány perccel később megismétlődött az előbbi eset – szintén 2cm víz volt a lakásban……..

Aznap éjjel egy telefonoszlop dőlt az útra Sümeg és Bazsi között, a forgalmat akadályozta.Az oszlopot kézi erővel az útról eltávolítottuk.

06.10. Sümeg és Sümegcsehi között egy félig leszakadt faág veszélyeztette a közlekedést.Láncfűrésszel és dugólétrával avatkoztunk be.Egy órával később Nyírespusztára vonultunk ahol egy házban lódarazsak veszélyeztették az ott lakókat. A darazsak a stukatúr alá telepedtek le. Kéziszerszámokkal és létrával, valamint darázsirtóval avatkoztunk be.

 06.14. Ötvöspusztán a kastély épületének dőlt egy kb.: 10 m. es cseresznyefa. Láncfűrésszel és létrával, ill. kötéllel avatkoztunk be.

06.27. Megérkeztek a lengyel testvérvárosból a gyermekek, a tűzoltótáborba. 07.05.-ig tartó programokon vesznek részt, 10 lengyel, és 8 magyar gyermek. A tábort a Sümegi Tűzoltóság szervezte Sümeg Város segítségével. A tábort vezette: Sipos Klára ny. tűzoltó alezredes kolleginánk.

Képgaléria:

2011_06

 


07.01-07.03-ig ellátogattunk a német testvérvárosi kollégáink meghívására Aichtalba a tűzoltóságuk fennállásának 125. évfordulója alkalmából rendezett három napos fesztiválra./ bővebben az egyesületi hírekben/

07.05. A 2011- es Lengyel –Magyar Tűzoltótábor lezárult, a résztvevők sok új élménnyel gazdagabban indultak haza.

07.06. Zalagyömörő fatelepen keletkezett tűz. A jelzés szerint csak száraz fű ég, de kiérkezéskor / a jelzés után 9. percben/ tapasztaltuk, hogy farakatok égnek teljes terjedelemben. További segítséget kértünk. Kettes Kiemelt fokozatnak megfelelően Tomajról, Ajkáról, Keszthelyről érkezett segítség , a helyi önkéntesek nagyban segítették a munkánkat, nekik külön köszönet jár érte. A tüzet 5 „C” sugárral, kéziszerszámokkal, ill. egy erőgép segítségével oltottuk el. A helyszínre tűzvizsgáló is érkezett. Feltehetően a tüzet gondatlan nyílt láng használata okozta.

07.09. Dabronc-Ötvöspuszta külterületén lévő fatelepen két farakat és a telep melletti partoldalon száraz fű avar égett. Az esethez segítségül érkezett Sárvár 1 es, és Keszthely vízszállító. A felszámolás 1”c” és 1 „d” sugárral, ill. kéziszerszámokkal,és a telep targoncájával történt meg. A keletkezési okot tűzvizsgáló vizsgálja.

07.12. Sümegen a Hárskút utca egyik háza mögötti elhanyagolt, és illemhelynek is használt területen száraz fű, összerakott szemét égett, kb. 10 m2 en. Egy „d” sugárral a tüzet eloltottuk.

07.14. Csabrendeken egy baleset lett felszámolva egy szituációs gyakorlat keretében. A gyakorlaton a Sümegi és Ajkai, ill a Csabrendeki tűzoltók, és a Sümegi mentők vettek részt.
https://goo.gl/photos/gxGXxcKtSQUittu78

Sümeg külterületén a gerinci kanyarban két tgk. ütközött, az egyik felborult. Két sérültet a sümegi mentők ellátás után kórházba szállítottak. A helyi egység mellett a Keszthely 1 es és Egerszeg bázis daru segítségével lett talpra állítva a kamion. A mentésben és takarításban a közútkezelő rakodógépe és a csak előremenetre képes!! útsöprűje vett részt.

07.30. Ukkon, és Káptalanfán, rendezvényen vettünk részt ahol a gyerekek, és érdeklődők megismerkedhettek a tűzoltóautóval és felszereléseivel.

Képgaléria:

2011_07

 


08.04. Dabronc Ötvös-pusztán a kastély tetőszerkezetén a cserépfedés hiányos volt, ezért az esőben egy lakásba befolyt a víz. A tetőt ideiglenesen kijavítottuk.

08.05. 84 es útra egy fa dőlt állítólag. A bejelentő által említett szakaszt a rendőrséggel közösen bejártuk, és nem találtunk útra dőlt fát ezért az eset szándékos megtévesztő jelzésnek lett minősítve.

Sümegen a Szegedy Róza utca egyik cégénél a műszeres tűzjelző bejelzett. Kiérkezés és az épületek átvizsgálása után nem találtunk tűzre utaló jelet.

08.11. Sümegen a Karolina utcában földi darazsak veszélyeztették az ott lakókat. Darázsirtóval és kéziszerszámmal szüntettük meg a veszélyt.

08.12.Veszprémgalsán a Dózsa Gy. utca egyik udvarán egy férfi az autója kipufogó gázát visszavezette az utastérbe öngyilkossági szándékkal. Kiérkezésig a mentősök kivették az autóból. Tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség.

08.16. Sümeg Kossuth u. darazsak fészkeltek a tető alá. Darázsirtóval, létrával és kéziszerszámokkal avatkoztunk be.

08.18.Sümegen a polgármesteri hivatal női mosdójában keletkezett kisebb tűz.

A helyszínen egy ülésen résztvevő kollégánk poroltóval eloltotta a tüzet, a kiérkező egység pedig átszellőztette az épületrészt.

08.19.Gógánfa Kisfaludy u. egy elszáradt fa dőlt a villanyvezetékre. Az E-On „gyors és szakszerű” logisztikájának köszönhetően több mint négy !! órás várakozás után áramtalanították a vezetéket. Ez után megkezdtük a beavatkozást, láncfűrésszel és az Ajka létra segítségével.

08.23.Rigács Petőfi u. Családi ház padlására lódarazsak fészkeltek, darázsirtóval, létrával, és kéziszerszámokkal avatkoztunk be.

08.24.Csabrendeki óvodában volt gyakorlat a helyi önkéntesekkel közösen.

Sümegcsehi Petőfi u. szintén darazsak veszélyeztették a lakókat. Itt egy fa odvába fészkeltek be.

08.27. 84 es út 37-es km. szelvényénél faág dőlt az útra. kézi erővel „eltávolítottuk” a forgalmi akadályt.

08.30. Sümegen a Flórián tér egyik pincéjébe csőtörés miatt nagy mennyiségű víz volt. Szivattyúval beavatkoztunk.

08.31. Sümeg Kossuth u. egyik bankjának tűzjelzője bejelzett, szerencsére tévesen.

Képgaléria:

2011_08

 


09.05. Sümegen a Bíró Márton utcában darazsak fészkeltek a tető alá. A fészkeket eltávolítottuk.

09.07. a 84 es úton Ukk és Zalagyömörő között egy kidőlt fa akadályozta a forgalmat.Láncfűrésszel és kéziszerszámokkal avatkoztunk be.

09.10. Sümeg Lukonich Gábor utcában egy családi ház teteje alá darazsak fészkeltek. A tető megbontása után a szigetelésből „kiköltöztettük” a darazsakat.

09.13.Pétfürdőn rendezték meg a tűzoltó szakmai versenyt, melyen részt vettünk, és az önkéntes tűzoltóságok közül a 3. helyezést értük el.

09.16. Sümeg Mogyorósdombon egy épület mennyezetének vakolata részben leszakadt, kis híján az alatta ülőkre zuhant. Kézszerszámokkal a még veszélyes vakolat részeket eltávolítottuk.

09.19. Sümeg előtt a 84 es út mellett száraz fű összerakott faágak égtek kb. fél hektáron.Egy erőgép körülhatárolta tüzet, és két „C” sugárral oltottuk el.

09.22.Sümeg Gondviselés szociális otthonban gyakorlatot tartottunk. A feltételezés szerint a pincében keletkezett tűz.

09.24. Sümeg Váralja utcában a vároldal égett, kb. 200m2-en, és egy lakóházat veszélyeztetett. Egy „D” sugárral és kéziszerszámokkal a tüzet eloltottuk. A munkánkat az ott lakók is segítették.

09.25. Sümeg Kövesdomb u. száraz fű égett kb. 100 m2-en, egy „D” sugárral avatkoztunk be.

09.26. Sümeg Kövesdomb utca végén 20 m2 en szemét száraz fű égett, egy „D” sugárral és kéziszerszámokkal avatkoztunk be.

09.28. Dabroncon egy csarnoknál bádogozási, és festési munkákat végeztek. Egy kb. 8-9 méter magas gurulós állványt mozgattak, amikor az épület előtt lévő 20000 Voltos vezetéket az állvánnyal elérték; melynek következtében 6 fő áramütést szenvedett. Kiérkezéskor 3 fő újraélesztése folyt, ebből egy főt sikerült újraéleszteni,2 fő elhunyt, 3 súlyos sérült ellátása zajlott. A helyszínen az elsősegélynyújtásban segítettünk a mentőknek, valamint a helyszínt biztosítottuk. Áramtalanítás után az állványt biztonságos távolságba helyeztük. A baleset következtében 2 fő elhunyt, 1 fő súlyos életveszélyes, 3 fő súlyos sérülést szenvedett.

Az esetről a veszprémi napló bővebben tájékoztat.

http://naplo-online.hu/fooldal-bunugyek_balesetek/20110928_dabronc#gotoForm

http://naplo-online.hu/cimlapon/20110929_nincs_gyanusitott?s=rel

Képgaléria:

2011_09

 


10.02. Sümeg és Ukk között egy kisteherautó árokba borult. Egy súlyos és egy könnyebb sérültet a mentők elláttak. Áramtalanítottuk majd a sérült járművet drótkötéllel félrevontattuk, a kifojt olajt felitattuk.

Ezzel egy időben egy terepjáró a Nyirád felé vezető útról az árokba csúszott. Személyi sérülés nem történt, drótkötéllel kivontattuk. Az esethez Sümeg tartalék vonult.

Az esti órákban a vár oldalában száraz fű égett 200 m2 –en. A tűzet egy „D” sugárral eloltottuk.

10.09.A Nagytárkány-puszta felé vezető útra dőlt egy száraz nyárfa. Láncfűrésszel és kéziszerszámokkal beavatkoztunk.

10.11. Bodorfán egy idős hölgy nem nyitott ajtót, sem a gondozónak, sem a rendőrségnek ezért az ajtót felfeszítettük. Az idős nénit szerencsére sértetlenül találtuk a lakásban.

10.12. A sümegi Kisfaludy Sándor Gimnáziumban „Mondj Igen-t az egészségre!” pályázattal kapcsolatban 2011. október 12.-én Ifjúsági verseny megrendezésre került sor. Az egyik feladat a tűzoltók által kialakított állomáson különböző feladatok megoldását pontozták.

10.14. Sümeg külterületén a Tapolca felé vezető úton két személygépkocsi és egy kisteherautó ütközött, két személy beszorult. A járműveket áramtalanítottuk, majd feszítő vágóval beavatkoztunk. A két szgk. vezetőjét kellett kiszabadítani. A balesethez elindult még Keszthelyről a műszaki mentő, de visszafordításra került. A balesetben ketten súlyosan megsérültek. A furgon utasai karcolás nélkül úszták meg.

10.16. Csabrendeken a Csabi utcában egy családi ház kéményében lerakódott korom gyulladt meg. Kéziszerszámokkal az izzó részeket eltávolítottuk, így megszüntetve az égést.

10.17. Sümeg Külterületén, Bárdiótagon a jelzés szerint száraz fű ég. Kiérkezéskor derült ki, hogy egy háromszintes kb.5x8m alapterületű nyaraló is teljes terjedelmében ég, és 2ha –on száraz fű, gaz kapott lángra. A fokozat 3-as kiemelt. Az esethez vonultak még a helyi egységeken kívül Badacsonytomaj, Keszthely, Ajka egyes fecskendői, ill. vízszállítói, valamint Pápa vízszállító is. A megyei igazgató is a kárhelyre érkezett.

Az épületben az oltás során több gázpalackot találtunk, egy PB palack felrobbant 2 dissous palackot a megyei rendőrkapitányság mesterlövésze hatástalanított. További 3 szénsav palack volt még az épületben. Közben az E-on munkatársai áramtalanítást elvégezték. Az oltás során 5 vízsugár, kéziszerszámok, dugólétra, láncfűrész, szellőztető ventilátor, hő kamera, lett bevetve. A tűz keletkezését emberi gondatlanság okozta. A keletkezett kár kb.: 30 millió Ft megmentett érték Kb.: 5 millió Ft. (A Tűzgyújtási tilalmat nem viccből rendelik el!!)

10.23.Egy különös esethez vonultunk, a sümegi temetőbe. Egy kriptán végzett munkálatok közben a sírkő ledőlt és ráesett a fedlapra, beszakítva azt. Az ott tartózkodó hölgy, és férfi beleesett a kriptába. A hölgy könnyebb, a férfi súlyos sérülést szenvedett. A sümegi mentősökkel közösen végeztük a sérültek kiemelését.

Dabronc-ötvöspuszta külterületén egy román VW kisbusz felborult, a 8 utasból ketten súlyosan, hárman könnyebben megsérültek. A mentősök ellátás után a sérülteket kórházba szállították. Áramtalanítás után drótkötéllel az autót talpra állítottuk, majd az utat egy „D” sugárral megtisztítottuk.

10.31.Sümegen a vároldal égett150m2-en, már nem először. Feltehetően a közelben lakó gyerekek „szórakoztak” más dolguk nem lévén. Kéziszerszámokkal eloltottuk.

Képgaléria:

2011_10

 


11.09. Zalaerdődön a József Attila utcában egy családi ház és melléképület égett, személyi sérülés nem történt. A munkálatokban még a Sárvár1-es és a Keszthely 1-es vett részt.

1 „D” és 2 „C” sugár, szellőztető ventilátor, dugólétra, kéziszerszámok bevetésével történt az oltás. Az esethez riasztva lett a mentőszolgálat, és a rendőrség, ill. tűzvizsgáló is. A villamos hálózatról az E-ON munkatársai leválasztották az épületet. A tűz szándékos okozását a helyszínen tartózkodó tulajdonos elismerte.

11.15. Sümeg külterületén kukorica tarló égett, kb.4 hektáron. Kéziszerszámokkal beavatkoztunk. Az eset kár nélküli volt.

11.18. Gyepükaján Petőfi utcában egy családi ház kéményében lerakódott korom, és a körülötte lévő födém égett. 1”D” sugárral, kéziszerszámokkal, ill. dugólétrával avatkoztunk be, födém részleges megbontása után a tüzet eloltottuk. A Kár kb.: 100 e. Ft, a megmentett érték kb.: 2 millió Ft

11.21. Sümeg és Csabrendek között egy fa megdőlt, a forgalmat veszélyeztette.

Motorfűrésszel a fát eltávolítottuk.

Képgaléria:

2011_11

 

 


 

Visitorcounter