2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

2009

 


2009.05.11.
Megyei Tűzoltónap, Sümegen
Forrás: http://www.veszpremtuoszov.hu/index.php?pageid=hirek_reszletek&hirazon=99
Sümeg, 2009. május 11.

A tűzoltófecskendő átadásával egybekötött megyei Flórián-napi rendezvényt tartott
2009. április 30-án Sümegen a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Sümeg város Önkormányzata, Sümeg Hivatásos Önkéntes Köztestületi Tűzoltósága, valamint a Megyei Tűzoltó Szövetség.
A hagyományokhoz híven Május 4-én Szent Flóriánra emlékeznek a Tűzoltók. Arra a legendára, mely évszázadokon át fennmaradt, s mely a mai napig táplálja a tűzoltó hivatás szellemiségét. A meghívott és berendelt állományt, a városi és települési önkormányzatok vezetőit, képviselőit, a társ rendészeti és fegyveres erők vezetőit, képviselőit, az intézmények, gazdálkodó szervezetek vezetőit, képviselőit, valamennyi megjelent kedves vendéget Dr. Lauer János tű. ezredes úr, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte.

Példaértékű szervezettségük, hatékonyságuk, fizikai és szellemi munkájuk, elkötelezettségük, lelkierejük – értékelte beszédében a tűzoltók emberfeletti tevékenyégét dr. Rédey Zsolt, Sümeg polgármestere a megyei tűzoltónapon. A rohanó XXI. században egyre több katasztrófavédelmi feladatot élet-, és értékmentést végeznek el a lánglovagok – tette hozzá a város elöljárója Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje napja alkalmából rendezett megyei ünnepségen, a Hotel Kapitányban. Az ünnepi beszédet Miskolczi Tibor tű alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató helyettesének köszöntő és ünnepi gondolatai követték, melyben kitekintést nyújtott Veszprém megye tűzvédelmének jelenlegi és jövőbeni tűzvédelmi helyzetéről, céljairól és feladatairól. A tűzvédelem közös feladat és csak összefogva, egymást segítve lehet a jövőbe tekinteni, természetesen ahol meg van a feladata a hivatásos, a köztestületi és önkéntes tűzoltóknak egyaránt.

Ez a nap nekünk, tűzoltóknak más, mint a többi. Hiszen alkalmat ad arra, hogy ha csak egy pillanatra is, de megálljunk, magunk mögé és köré tekintve meglássuk azokat a személyeket, akik szaktudásukkal, erkölcsi iránymutatásukkal hozzájárulnak, falvainknak, községeinknek biztonságot nyújtó és hagyományokat megőrző munkájához, hivatásához, s ezzel komoly és meghatározó szerepet vállalva a megyénk, és a környék tűzvédelmének megteremtésében.

Tudjuk, jól, hogy azok a személyek, akik önzetlen munkájukkal segítenek tűzvédelmünk javításáért, legtöbbször láthatatlanul, ám annál inkább észrevehető módon teszik azt.

Ezért szerettük volna megragadni ezt az alkalmat, hogy ezen személyek láthatóvá váljanak, legalább a Flórián-nap alkalmából.
A kitüntetettek közül a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltóságtól Németi Attila tűzoltó főtörzsőrmester kapta meg az év Veszprém Megyei tűzoltója címet, amit Talabér Márta adott át. A Veszprém megyei közgyűlés alelnöke maga is rangos elismerés tulajdonosa lett, ugyanis dr. Lauer János tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelem Igazgatójától a megye tűzvédelmének javítása érdekében tett kiemelkedő munkájáért „Veszprém megye tűzvédelméért” cím arany fokozatát vette át. A Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóság Országos Szövetsége Veszprém megye önkéntes tűzoltóságainak támogatásáért a LÖTOSZ polgári tagozat, ezüst fokozatának Érdemkeresztjét adományozták Miskolczi Tibor tű alezredes úrnak, megyei katasztrófavédelmi igazgató helyettesnek.

A fent nevezetteken kívül további dicséretek, jutalmak, és elismerő oklevelek átadására került sor:

2009. április 29.-én került megrendezésre Kecskeméten az országos Tűzoltó Napi ünnepség, ahol két Veszprém megyei kollégánk is magasabb szintű elismerésben részesült.
Az önkormányzati miniszter jutalomban részesítette – elöljárói javaslatára – Szennyai Ferenc tűzoltó főtörzszászlóst, Veszprém Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága technikusát, továbbá soron kívül előléptette tűzoltó alezredessé Fülöp Gyula tűzoltó őrnagy urat, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentésszervezési osztályvezetőjét.
Dr. Tatár Attila tűzoltó altábornagy, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság főigazgatója dicséretben és jutalomban részesíti – elöljárói javaslatára – munkakörében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Tűzoltó Nap alkalmából:

Kutas Imre tű. százados urat, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főelőadóját

,soron kívül előlépteti – elöljárói javaslatára – munkakörében nyújtott kiemelkedő helytállásáért Tűzoltó Nap alkalmából:

Piedl László tű. főhadnagy urat, Balatonfűzfő Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága szolgálatparancsnokát

Dr. Lauer János tűzoltó ezredes a Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója dicséretben és jutalomban részesíti – a megyei Tűzoltó Nap alkalmából eredményes munkája elismeréseként:

Nagy Vilmos tűzoltó alezredes urat,

Horváth István tűzoltó őrnagy urat,

Németh Vilmos tűzoltó őrnagy urat,

Kővári László pv. főtörzszászlós urat,

Nádai Sándor urat,

Cseh Péter urat.

Dr. Lauer János tűzoltó ezredes a Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgatóság Igazgatója a tűz- és katasztrófavédelem érdekében kifejtett áldozatos munkája elismeréséül katasztrófavédelmi emlékplakettet adományozott:

Prof. Dr. Rédey Ákos rektor úrnak. Rektor úr szakmai elfoglaltság miatt nem tudott jelen lenni, az elismerést Dr. Husvéth Ferenc rektor-helyettes veszi át.

Dr. Czirner József főorvos úrnak. Czirner úr egyéb szakmai elfoglaltság miatt az elismerést későbbi időpontban veszi át.

Dr. Bujdosó László tisztifőorvos úrnak, aki egyéb szakmai elfoglaltság miatt az elismerést későbbi időpontban veszi át.

Dr. Bakonyi Árpád vezérigazgató úrnak. Bakonyi úr szakmai elfoglaltság miatt nem tudott jelen lenni, az elismerést Tarró Károly humánpolitikai igazgató veszi át.

Szűcs Pál mk. ezredes parancsnok úrnak.

 

Dr. Lauer János tűzoltó ezredes a Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgatóság Igazgatója az igazgatóság szakmai feladatai ellátásának segítése érdekében kifejtett kimagasló tevékenyégének elismeréséül katasztrófavédelmi oklevelet adományozott:

Wéber Antal tű. ezredes igazgató úrnak

Fűke Sándor Csaba ügyvezető igazgató úrnak

A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke – a tűzvédelem érdekében kifejtett példamutató tevékenységért Széchenyi Ödön Emlékplakett elismerésmerésben részesíti

Kovács István tű. alezredes Urat, Balatonfűzfő Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Parancsnokát, valamint

Ifj. Wolf Ferenc Urat, Bakonyoszlop község Polgármesterét

A Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke – Veszprém Megye tűzvédelmének javítása érdekében tett kiemelkedő munkája elismeréséül „Veszprém Megye Tűzvédelméért” arany fokozatát adományozza

Somogyi László tű. alezredes Úrnak, Pétfűrdő Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokának

Dobai Sándor Úrnak, Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület elnökének

Talabér Márta, Asszonynak, Veszprém Megyei Önkormányzat alelnökének

Regenye Zsolt Úrnak, Bakonybél Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltójának

A Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke Veszprém Megye tűzvédelmének javítása érdekében tett kiemelkedő munkája elismeréséül „Veszprém Megye Tűzvédelméért” ezüst fokozatát adományozza

Molnár Gábor Úrnak, Sümeg ÖKT tűzoltójának, Sümeg ÖTE elnökének

Dr. Katzer Zoltán, Ajka Kristály Üvegipari Kft. Vezérigazgatójának

Páder Attila Úrnak, Tesco-Global Áruházak ZRT. Veszprém, Biztonságtechnikai vezetője

Németh Ottó Úrnak, Csabrendek Község Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr egyesület, Parancsnok-helyettes

Sebestyén Gyuláné Asszonynak, Bakonybél Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítőjének

A Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke – Veszprém Megye tűzvédelmének javítása érdekében tett kiemelkedő munkája elismeréséül „Veszprém Megye Tűzvédelméért” bronz fokozatát adományozza

Rozmán Gyula tű. százados Úrnak, Ajka Vros HÖT Parancsnokának

Németh László Úrnak, Nyirád Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának

Gyalog László Úrnak, Sümeg ÖKT tűzoltójának, Sümeg ÖTE tagjának

Daróczi László Úrnak, Sümeg ÖKT tűzoltójának, Sümeg ÖTE tagjának

Tóth József Úrnak, Kékkúti Hagyományőrző Tűzoltóraj Parancsnokának

Palkovics József Úrnak, Bakonybél Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltójának

Szennyai Ferenc tű. főtörzszászlós úr a Balatonfüredi Önkéntes Köztestületi Tűzoltóság parancsnok-helyettesét elismeréseket adott át, Dr. Bóka István országgyűlési képviselő, Balatonfüred Város Polgármestere nevében – szolgálati feladatai kiemelkedő teljesítéséért – pénzjutalomban részesíti a Balatonfüredi Önkéntes Köztestületi Tűzoltóság állományából:

Bebők Krisztián parancsnok-helyettes úrnak

Mészáros Péter szolgálatparancsnok úrnak

Csákány Péter gépkocsivezetőnek

Mohos Gábor gépkocsivezetőnek

Az Igazgatóság az idei évben is meghirdette a „Modellezz – Írj -Vegyél részt a katasztrófavédelemben!” című pályázat-sorozatát. Az idei évben a második fordulóban felső tagozatosok számára nyílt lehetőség pályamű készítésre. Helyszíni tudósítás, riport és természeti katasztrófákat bemutató írás kategóriák legjobbjait díjaztuk.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a modellpályázaton elért eredményéért jutalomban részesíti

Deli Júliát a Szigligeti Közös Fenntartású Általános Iskola tanulóját

Tóth Gabriellát a Szigligeti Közös Fenntartású Általános Iskola tanulóját

Balázs Brigittát a balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola tanulóját

A Veszprém megyében működő „105 Közalapítvány” jóvoltából a megyei ünnepségen 8 db tűzoltó sisak átadására került sor. A sisakokat 3 önkéntes tűzoltóságnak (Zalahaláp, Csabrendek, Bakonybél) ítélte oda az alapítvány kuratóriuma, a sisakokat átadta Dr. Lauer János tű. ezredes az alapítvány elnöke.

Ezt követően a VMKI és a Veszprém Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának jóvoltából egy LADA NIVA terepjáró átadására került sor Zirc Önkéntes Köztestületi Tűzoltóság részére, mely gépjármű bizonyára nagyban fogja szolgálni az ott és a környékben élők biztonságát és gyorsabb tűzoltói beavatkozás feltételét.
Dr. Rédei Zsolt, Sümeg Város Polgármestere csapatzászlót adományozott a városban működő Önkéntes Köztestületi Tűzoltóságnak, melyet Gáspár Péter a tűzoltóság parancsnoka vett átt és büszkén lengette meg a jelenlévők elött. A csapatzászlóra szallagot kötött Sümeg Város önkormányzatának részéről Dr. Rédei Zsolt polgármester, Igaz Sándor a Megyei Tűzoltó Szövetség Alelnöke, valamint Dr. Lauer János tű. ezredes a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója.

Az ünnepség színfoltja lett, hogy dr. Lauer János igazgató a sümegi várhoz tartozó múzeum kocsi gyűjteményének egy 1800-as évekből származó, eddig saját tulajdonában levő korabeli tűzoltó fecskendőt adományozott. Az értékes ajándékot, illetve a fecskendő kocsiról származó kürtöt Papp Imre várkapitány vette át jelképesen, aki pohár köszöntőjében meghatározónak nevezte a tűzoltók embert próbáló munkáját.

A tűzoltók, illetve védőszentjük előtt tisztelgő eseményt helyi diákok verse, komolyzenei előadása tette emlékezetessé.

Képek forrása : http://veszprem.katasztrofavedelem.hu/kepnezo.php?hirazon=169&kepazon=1307

 


MENTÉSI ÉS MENTÉSTECHNIKAI BEMUTATÓ SÜMEGEN 2009.05.29.

Az ötletgazda Kovács Tibor volt; aki a társszervekkel közös bemutatót álmodott meg és hozott össze.

A szervezésben ,előkészítésben támogatásra lelt a helyi önkormányzatnál is. A bemutatóra meghívókat küldtünk a szomszédos településekre.
( Iskoláknak;önkormányzatoknak egyaránt.)

Volt ,aki elfogadta meghívásunkat; s volt -aki más elfoglaltságára hivatkozva- nem. Külön nehézséget jelentett; hogy néhány esetben iskolai programok időpontja ütközött a bemutatóéval. Köszönjük Könnyid Erika tanárnőnek a hozzáállását; aki mozi helyett inkább hozzánk hozta tanítványait !! A bemutató alaphelyzete a következő volt:Személygépkocsi gyereket gázolt el. A gyermek eszméletlenül fekszik az úttesten.Az autóba hátulról másik személygépkocsi ütközött.Az elsőben beszorult sérült, a hátsóban súlyos sérült volt „található”. Rövidesen érkezik az első egység; melynek személyzete a helyszín felmérése után segélykocsit kért a helyszínre. Eközben a nézőket Kovács Tibor állomásvezető-narrátor folyamatosan tájékoztatta arról,hogy éppen milyen ellátás folyik.Az esetkocsi személyzete a bemutatón Szigetváriné Farkas Anita,Szalai László és Soós László volt. Nem sokkal később a műszaki segítség is a helyszínre ért a Sümegi Tűzoltóság ( Bogdán Zoltán;Gáspár Péter, Szabó Lajos, Molnár Gábor,Rénes Róbert, Stefanics Róbert, képviseletében. Ők kiszabadították a roncsba szorult sérültet feszítő-vágó segítségével. A kocsi szétvágása után kimentés történt K.E.D.-mellénnyel. Az ellátást a tapolcai eset-team végezte kiegészülve a sümegi KIM-személyzetével;Tomor Zoltánnal és Lang Lászlóval.
A sérültek kimentése után a Trabantból folyni kezdett a benzin ;ami aztán be is gyulladt a nézők nagy örömére..
Az égő autót a Badacsonytomaji tűzoltók gyorsbeavatkozó egysége oltotta el. A látványos bemutatót a nézők nagy tapssal jutalmazták.
A bemutató végén vendégeinket egy kis meglepetéssel vártuk a mentőállomáson:Simon Ferenc nagyszerű pörköltet készített ez idő alatt..A bemutatóról készült teljes képsorozat megtekinthető itt:


2009. 09.10 -én Csabrendeken volt gyakorlat.

A szimuláció szerint az általános iskola emeletén -kémiaórán -tűz ütött ki az emeleten…
Részvevők a csabrendeki; a sümegi ; badacsonytomaji tűzoltók voltak ;valamint a sümegi mentők.


 

2009.12.14.

23:44 óra. Jelzés érkezett a Megyei ügyeletről, miszerint Csabrendek után, az erdőben, lakóház ég. Egyéb információ nincs.
23:44: II-es fokozatban riasztásra került a Sümeg 1-es ( 4 fő ) Ajka 1-es ( 5 fő ) és Keszthely 1-es ( 6 fő ). A szerek vonulását nagyban befolyásolta az időjárás, az utak a gyenge havazásban síkossá váltak.
Bár az esetet már Sümeget elhagyva jól be lehetett határolni, a pontos helyszín nem volt megadva. A helyszín közelében a rendőr járőrök adtak pontos útbaigazítást az elsőként kiérkező sümegi egységnek. A kárhely egy behavazott földúton volt megközelíthető. Időbe tellett, amíg a közbeeső kettő kaput kinyitottuk, mindkettő lakattal volt lezárva. Már ekkor feltűnt, hogy a friss hóban befelé és kifelé is egy ember lábnyomai látszanak.
Az első fecskendőt egy kétszintes, nádtetős, 10X8 méteres hétvégi ház, valamint a hozzá épített melléképületek teljes terjedelmű égése fogadta, a fa födém már beszakadt. Felderítést követően 1 db. „c” sugár került bevetésre az épület É-i oldalán, ahol még volt esély egy helység, – mint később kiderült egy iroda – megmentésére. Az időközben kiérkező ajkai egység ( MB2000 ) is 1 „c” sugárral avatkozott be a déli oldalon. A következő, keszthelyi fecskendő legénysége a már dolgozók segítségére sietett, a fecskendő ( MB4000 ) vízszállító feladatot látott el. Nemsokára a sümegi tartalék IFA ( 2 fő ) szerrel a helyszínre érkezett Sümeg 21-es, aki nem vette át az irányítást. Az IFA- kiváltotta a Sümeg 1-est (Renault 4000), így az szintén vízszállító feladatot kapott. Az oltás során a romok közé behatolni nem lehetett, mert az épület életveszélyessé vált.
01:30 A tűz lefeketítése megtörtént, továbbra is 2 sugár dolgozik.
02:26 A tűz eloltva, utómunkálatok dugólétráról, 2 sugárral folyamatban.
02:53 Munkálatok befejezve, az egységek indulnak állomáshelyükre.

A felszámolás során 4 fecskendő, 17 fő tűzoltó került bevetésre. Badacsonytomaj 21-es mint tűzvizsgáló, a rendőrség részéről pedig 2 fő járőr segítette a munkánkat.

Mivel felmerült a szándékos gyújtogatás gyanúja, ezért az esetet vizsgálják. Az elsődleges becslések szerint a kár megközelítheti a 30 millió forintot. Megmentett érték nem volt, mivel a tárgymentés lehetetlen volt.

Köszönet az ajkai és keszthelyi kollégáknak a segítségért.

Képgaléria:


 

Visitorcounter