2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Miért robban fel a propán-bután gázpalack a tűzben?

Miért robban fel a propán-bután gázpalack a tűzben?
2016. január 18. 14:11
Számos esetnél számolunk be arról, hogy a tűzoltók kiérkezését megelőzően gázpalack robbant fel az épületben. Mennyi idő is kell ehhez? Miért is következik be a robbanás? Miért a legveszélyesebb beavatkozások közé tartoznak ezek?
A gázpalackban található cseppfolyós gáz propánból, butánból, vagy propán-bután keverékből áll. Mivel a cseppfolyós gáz vegyi összetétele nagyon egyszerű, az összes alternatív energiahordozó közül a legtisztább és a legmagasabb fűtőértékkel rendelkezik. A cseppfolyós PB-gázok eredeti állapotukban színtelenek és szagtalanok, ezért forgalomba hozataluk előtt oly mértékben szagosítják őket, hogy esetleges szivárgásuk határozottan felismerhető legyen.

A PB-gáz normál légnyomáson légnemű, csak nagyon alacsony hőmérsékleten vagy nagy nyomáson válik cseppfolyóssá. A gázt általában nagy nyomáson, cseppfolyós formában tárolják, ami megkönnyíti szállítását, palackban vagy tartályban történő tárolását.

A PB-gáz forgalmazásához 11,5 és 23 kilogrammos névleges töltettömegű palackok vannak forgalomban. A 11,5 kilogrammos palackok a legtöbb esetben alumíniumötvözetből készülnek A PB-gázpalackok palástján a falvastagságtól függően egy, vagy kettő vörös színű körbefutó csík jelzi az éghető gáztöltetet.

Egy gázpalackban a nyomás a hőmérséklet függvényében változik. Egy háztartási 11,5 kilogrammos teli gázpalackban mínusz 15 fokon csak 1,5 bar körüli a nyomás,  40 fokos hőmérsékleten is csak 14,5 bar nyomás jön létre. 70 Celsius fokon viszont 26 bar nyomás jön létre a gázpalackban. A felülvizsgálati tesztelés során 25 barral tesztelik a palackot, de ez a 25 baros nyomást már 70 fokos hőmérsékletnél is meghaladja a palackban lévő gáz. Így a kihasadási nyomás amit már nem bír ki a palack az ennek általában a kétszerese de ez sok mindentől függ.

A PB-gáz térfogata viszont hő hatására hirtelen növekszik meg: egy celsius hőmérséklet-emelkedés 7 bar nyomásemelkedést jelent. Tehát egy lakástűz esetén ahol a nyolcszáz fokos hőmérséklet sem ritka akár egy perc alatt is elérheti azt a nyomásértéket a gáz, ahol felrobban a palack.

Az alábbi videón jól látható, hogy közvetlen hőhatás esetén milyen gyorsan következik be a robbanás.

Mind a lakókra, mind a beavatkozó tűzoltókra komoly veszélyt jelentenek az ilyen jellegű tűzesetek. Ha valakinek tudomása van gázpalackok jelenlétéről egy égő ingatlanban, akkor minden esetben ezt közölje a vészhívás alkalmával, mivel a beavatkozó tűzoltóknak is más tűzoltás taktikai eljárást kell alkalmazniuk a beavatkozásuk során.

Fotós: Zala KMSZ

forrás: http://zala.katasztrofavedelem.hu/hirek/3018-miert-robban-fel-a-propan-butan-gazpalack-a-tuzben

Visitorcounter