2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Hatósági ellenőrzésekkel a szabadtéri tüzek megelőzéséért

Az elmúlt napokban beköszöntött szárazabb és melegebb időjárás miatt ugrásszerűen megemelkedett a szabadtéri tüzek száma, az előző napok mindegyikén kétszáznál is többször riasztották ilyen esethez a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. A statisztikák szerint a vegetációtüzek legnagyobb része emberi gondatlanságra vezethető vissza, vagyis felelős megtartással és odafigyeléssel a károk megelőzhetőek, a tűzoltói beavatkozások költségei pedig megtakaríthatóak lennének.
A hosszú, szokatlanul hideg tél után most más veszélyforrás jelentkezik országszerte. A tavasz beköszöntével megkezdődtek a kerti munkálatok, a megmetszett fák, szőlők levágott nyesedékeitől sokan égetéssel próbálnak megszabadulni. Nemcsak a kiskertekben indult meg a munka, hanem a mezőgazdasági művelésű területeken, erdészetekben, faiskolákban is, és a tavak, folyók, vízpartok, nádasok kezelése is zajlik már. A mezőgazdasági művelés közben keletkezett száraz növényzet elégetése során azonban káros anyagok jutnak a levegőbe, az elszabaduló tűz pedig komoly rombolást végez a növény- és állatvilágban egyaránt. Csak február végéig 929 szabadtéri tűzesetről szóló bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányító központjaiba, a lángok 1400 hektárnyi területen pusztítottak. A megsemmisült javak több millió forintnyi értéket képviselnek, és a tűzoltás is jelentős költséget jelent.

A tűzkárok mellett a levegőtisztaság-védelmi kérdések is hangsúlyosak. A levegő védelméről szóló kormányrendelet levegővédelmi szempontból tiltja, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) pedig tűzvédelmi szempontból korlátozza a hulladékok nyílt téri égetését. Az OTSZ rendelkezései értelmében (ha jogszabály másként nem rendelkezik) tilos a lábon álló növényzet, tarló, valamint a növénytermesztés közben, valamint a belterületi ingatlanok használata közben keletkezett hulladék szabadtéri égetése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a települések belterületi részein az önkormányzat rendeleteiben foglaltak szerint lehet égetni, de ha ilyen rendelkezést az önkormányzat nem hozott, akkor tilos a hulladékokat égetéssel megsemmisíteni.

Az OTSZ szerint külterületen az ingatlan tulajdonosa vagy használója legfeljebb tíz hektár egybefüggő területen végezhet irányított égetést, amennyiben azt a jogszabályok megengedik. Az égetés feltételeit azonban a tűzvédelmi hatóságnál előzetesen engedélyeztetni kell.

Az egyre nagyobb számban jelentkező szabadtéri tüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelmi kirendeltségek már megkezdték azokat az ellenőrzéseket, amelyek során a szabadtéri tűzmegelőzési szabályok betartását vizsgálják, elsősorban azokon a helyeken, amelyek a korábbi évek tapasztalatai és adatai szerint vegetációs tüzek szempontjából kockázatosnak minősülnek. A szakemberek a februárban több mint háromszáz helyen elvégzett ellenőrzést márciusban és áprilisban immár kiemelt feladatként folytatják.

Forrás: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=4903

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Visitorcounter