2022. szeptember
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Egyéb

Sümeg- Szováta 2022.09.16/19

Kedves Bajtársak!
Az elmúlt hétvégén vendégül láttuk Szovátai barátainkat.
Úgy gondolom, hogy egy jól sikerült találkozót hoztunk össze. Érzésem szerint Ők is jól érezték magukat. Tegnap valamivel éjfél előtt sikeresen, egyben hazaérkeztek,és még egyszer köszöntek szépen mindent.
Szeretném én is nagyon szépen megköszönni mindenkinek hogy jól érezhették magukat Sümegen. Ez megint egy jó példa volt arra, hogy ha közösen összefogva valamit elhatározunk azt meg is valósítjuk.
Köszönöm szépen az Ő nevükben mindenkinek, aki akár a legkisebb mértékben is hozzájárult ehhez.

Molnár Gábot  ÖTE- elnök

09.18 Melléképület égett Ukkon.

09.18 Melléképület égett Ukkon. A Kossuth utcában keletkezett a tűz. Az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat.

Racot 2022

Lengyelországban jártunk 08.12-15

A Sümegi Tűzoltóság csapata testvérvrosunkban, Koscianban járt; és részt vett a két év Covid-szünet után ismét megrendezésre kerülő hagyományőrző tűzoltóversenyen;illetve a kapcsolódó rendezvényeken. A csapat tagjai Molnár Gábor; Stefanics Róbert; Maros Zoltán; Maros Zoltánné; Császár Zoltán;Csombó József;Illés Máté és Illés-Zsemlye Patrícia voltak.
A programok röviden: első nap este érkezéskor vacsora, majd integrációs programok. Második nap délelőtt a Racotban a volt Elnöki Palota megtekintése;majd a 2021-ben felújított Racoti Tűzoltóság épületét mutatták be vedéglátóink. Szombat délután „Nemzetek konyhája“ program zajlott;ahol is a kornyékbeli lengyel települések , valamint az ideérkezett magyar, cseh, német, szlovák csapatok adtak ízelítőt saját ételeikből. Sümeg kétféle menüvel indult: tárcsán sült pácolt hús;illetve pörkölt volt az étel. Italként cseresznyepálinka; és különféle borok voltak kóstolhatóak. Volt ezenkívül játékos sportvetélkedő a főzőbrigádoknak, illetve vacsora után zene & tánc.
Vasárnap i program:
XX. Országos -és XVII.Nemzetközi hagyományőrző kocsifecskedő verseny ; Racot

Pontosan 32 csapat versenyzett augusztus 14-én vasárnap Racotban a XVII Európa és XX Országoslóvontatású kocsifecskendőversenyen. Főleg Wielkopolskai és Alsó-sziléziai vajdaságból érkezett tűzoltókkal találkozhattunk. . Racotban az európai rangsorhoz illő versenyeként a csehországi, magyarországi, szlovákiai és németországi tűzoltókat éés felszereléseiket is megcsodálhattak az idelátogatók
A Bielewoi, Biezyni, Nietazkówi és Robaczynai gyermek tűzoltócsapatok mentőműsora nagy látványosság volt az összegyűlteknek, amelyre a verseny szüneteiben került sor.
Az Apolinarski Group látványos lovaskaszkadőr műsora is nagy sikert aratott.

A lebonyolított versenyszámok után- azaz a csapat bemutatása és az akadálypálya leküzdése a gyakorlatokkal együtt- az erdemények a következők voltak:
külföldi csapatok kategóriájában:

 • 1. hely – FF Kallinchen Stadt Zossen (Németország),
 • 2. hely – Sümeg (Magyarország), Sümegi Tűzoltók
 • 3.. hely – DHZ Kaplna (Szlovákia)

a serdülők kategóriában

 • 1.hely – OSP Dąbrowa,
 • 2. hely – Osp Topola Mała
 •    3.hely – OSP Grójec Wielki

női csapatok kategóriájában:

 • 1. hely – KDP Dąbrowa
 • 2hely.– KDP Grębów
 • 3.hely. – KDP Tuchorza

  férfi csapatok kategóriájában:

 • 1 hely – OSP Dabrowa
 • 2. hely – Osp Topola Mała
 • 3. hely – OSP Grójec Wielki

 A versenynap a Klatovy és Roztoky u Jilemnice falvakból származó cseh gőzfecskedők bemutatójával zárult.
Képek:

 


Árokba hajtott egy autó Sümeg és Bazsi között

Árokba hajtott és kidöntött egy oszlopot egy személyautó a Sümeg és Bazsi közötti útszakaszon csütörtökön kora délelőtt. A balesethez a sümegi önkormányzati tűzoltók vonultak ki, akik áramtalanították a járművet – adta hírül a katasztrófavédelem.
Az érintett útszakaszon félpályán haladt a forgalom.

07.22. Baleset Sümeg belterületén. Az Árpád utcában parkolóból indult el egy autós;közben ütközött egy mellé odaérkező másik személygépkocsival. A balasethez riasztva lettek a sümegi tűzoltók is; akik feszítő-vágó segítségével szabadították ki a sérültet autójából;a mentők pedig ellátás után egy személyt szállítottak kórházba.

Súlyos motorbaleset történt Sümegnél

06.29 Súlyos motorbaleset történt Sümegnél

Súlyosan megsérült egy motoros a 84-es számú főúton, amikor utolért egy traktort és elesett – tudtuk meg Bartók Judit megyei rendőrségi szóvivőtől. Műszaki mentés céljából városunk tűzoltóit is riasztották. A helyszínre  érkezett egy mentőhelikopter is. A kárhely felszámolásának idejére a 84-es főutat teljes szélesséhében lezárták.
https://www.veol.hu/helyi-kek-hirek/2022/06/sulyos-motorbaleset-tortent-sumegnel

Önkéntes mentőszervezetek versenye

Önkéntes mentőszervezetek versenyeztek az ajkai parkerdőben

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság június tizennyolcadikán rendezett versenyt a megyei, járási és települési szinten működő önkéntes szervezetek között.

Mint arról a Katasztrófavédelem honlapján beszámolt, az Igazgatóság minden évben nagy hangsúlyt fektet a megyei, járási és települési szinten működő önkéntes szervezetek bevonására, a Nemzeti Minősítési Rendszer szerinti minősítésükre, illetve a beavatkozásokban való szerepvállalásuk kiterjesztésére és fejlesztésére. A járványhelyzet szigorításainak lecsengését követően június tizennyolcadikán rendezett verseny keretében idén újra lehetőség adódott a szervezetek közötti baráti- és munkakapcsolatok kialakítására, elmélyítésére.

Az Ajka-Sárcsikúton zajlott vetélkedőn ezúttal négy szervezet bizonyíthatta felkészültségét. A remek időjárási körülmények kedveztek a megmérettetés lebonyolításának, a megyei és járási mentőcsoportok csapatai hat versenyszámban tesztelték szakmai tudásukat és ügyességüket. A versenyszámok között alapvető vízkárelhárítás, zagyszivattyú-szerelés, sérültszállítás, elsősegélynyújtás, homokzsákos ügyességi feladat és veszélyesáru-szállító jármű balesetének elméleti elemzése szerepelt.

A végeredmény szoros versenyben a következőképpen alakult:

1. helyezett a Pápai Járási Griff Önkéntes Mentőcsoport csapata
2. helyezett a Sümegi Járási Fehérkő Önkéntes Mentőcsoport csapata
3. helyezett a Veszprémi Járási Séd Önkéntes Mentőcsoport csapata lett.

Gratulálunk minden, a versenyen részt vett önkéntes mentőszervezetnek és további munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Fotók: Vízi Ottó tűzoltó alezredes és Szente Róbert tűzoltó főhadnagy

Visitorcounter