2023. december
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Egyéb

Elektromosautó- továbbképzés

Háromnapos bontásban ; több csoportnak tartott előadást Nagy Gábor .
Az előadó a Magyarországi Tesla Owners alelnökeként  közérthetően, kötetlen formában tartott érdekes előadást az elektromos/hibridautók sajátosságairól; műszaki jellemzőiről, az esetleges balasetek esetén műszaki mentési specifikumokról. Sümegről mindhárom napon  több érdeklődő kolléga is részt vett az oktatáson.
Az előadó reményei szerint az oktatási anyag nem sokára elérhető lesz szélesebb körben is.

 

HALÁLOS BALESET SÜMEGNÉL – FRONTÁLISAN ÜTKÖZÖTT KÉT AUTÓ

2023.11.14. HALÁLOS BALESET SÜMEGNÉL – FRONTÁLISAN ÜTKÖZÖTT KÉT AUTÓ

Frontálisan ütközött egy utánfutót vontató személyautó és egy terepjáró Sümeg és Tapolca között kedden este. Az egyik járműbe beszorult egy ember, őt a sümegi önkormányzati tűzoltók feszítővágó segítségével emelték ki – közölte a katasztrófavédelem.
A helyszínre több mentőegységet is riasztottak. Egy középkorú férfi könnyebb sérüléseket szenvedett, helyszíni ellátást követően a mentők stabil állapotban kórházba szállították. Egy középkorú férfit a újraélesztési kísérlet ellenére sem sikerült sajnos megmenteni, a helyszínen életét vesztette – közölte megkeresésünkre az Országos Mentőszolgálat.
Úgy tudjuk az elhunyt egy 50 év körüli Csabrendek környéki férfi volt.
A helyszínen teljes útlezárás mellett dolgoztak a hatóságok. A baleset körülményeit vizsgálják.
forrás:Delta Hírek  https://tinyurl.hu/pEJW

2023.10.30. Autóbaleset

Sümegen a 84-es főútvonal temetői elágazójánál ütközött két személyautó. Személyi sérülés nem törént, a helyszín műszaki biztosítását végeztük.

Szováta -tűzoltótalálkozó és tökfesztivál

2023 10.13-16
Szovátai barátaink meghívására részt vettünk az ott megrendezésre került Tökfesztiválon; és a hozzá kapcsolódó Tűzoltótalálkozón. Szováta például a „Testvériség park” létehozásával e hétvégén  ünnepelte testvérvárosait; így a Sümeggel kötött testvérvárosi kapcsolat 25 éves évfordulóját. Négy nagyszerű napot töltöttünk el; színes és tartalmas programokkal fűszerezve 🙂
Mégszer innen is nagy köszönet szovátai barátainknak mindenért!

Képek itt:

2023 Sümegi szüret

A szokásos őszi szüret köré épülő programsorozatot nagy várakozás előzte meg Sümegen:
Szeptember 22-24. között rendezték meg a Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztivált Sümegen, színházi és társművészeti produkciókkal, valamint a Lóci játszik zenekar koncertjével. Pénteken az emlékházban a Darnay Alkotótábor tagjaival rendezett művészpiknikkel kezdődött a fesztivál, amely örömtánccal és az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak előadásával folytatódott. Szombaton közösségi kezdeményezésre szüreti felvonulással indult volna a nap, amelyhez utcaszínházi produkciók kapcsolódtak k. Délután a palotakertben utcaszínházi forgatag várta volna az érdeklődőket, tapolcai és sümegi amatőr színjátszók előadásában megelevenedett Kisfaludy Sándor badacsonyi szürete, tervben volt tűzszínház, fellépett a Lóci játszik zenekar, az estet pedig fényfestés zárta. Vasárnap közösségi családi interaktív programokat rendeztek, mások mellett fellépett Berecz András ének- és mesemondó, a művelődési központban pedig a Broadway Tánccsoport Omega-táncjátéka zárta a fesztivált.
Mindezt fűszerezte a testvértelepülési talalkozó is- Sümeg és Gmina Koscian közötti testvérvárosi kapcsolat aláírásának 20. évordulója alkalmából .
Sajnos a rossz időjárás- ami a hétvégét uralta-átrendezte az eseményeket: a szabadtérre szánt porgramok beltérbe kerültek át,vagy elmaradtak. Sümeg Város Tűzoltósága és az ÖTE a szovátai tűzoltó kollégákat látta vendégül; s remek három napot töltöttünk együtt. 🙂
képek : https://drive.google.com/drive/folders/1VxPdKh0NDLMKY9UVT6ee7GcjscN_7GQB?usp=sharing

Traktorral karambolozott egy autó a 84-esen, Nemeskeresztúrnál

Traktorral karambolozott egy autó a 84-esen, Nemeskeresztúrnál

Egy mezőgazdasági vontató és egy személyautó ütközött össze a 84-es főút 36-os kilométerszelvényénél, Nemeskeresztúr térségében. A sümegi önkormányzati és a jánosházai önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, áramtalanították az autót. A balesethez a társhatóságok is megérkeztek, félpályás útlezárás mellett dolgoznak.

 

Racot 2023

Sűrű, mozgalmas hétvégén vagyunk túl..
Testvértelepülésünk meghívására utaztunk ki Lengyelországba ;Racotba.
A pénteki ismerkedést szombati városnézés követte:
Bemutatták a frissen felújított Czempini Kulturális Központot; és a Stare Oborzyskai Sportcentrumot.
Ebéd után Nowy Debiecben a „Nemzetek Konyhája” program keretében a helyi és külföldi települések sütöttek/főztek . Mi egy igen jól sikerült pörköltöt készítettünk; a bogrács alját is fényesre tunkolták a vendégek. 😃
Vasárnap hagyományőrző tűzoltóversenyen voltunk; ahol egy badacsonytomaji kollégával -Molnár Péterrel- kiegészülve a negyedik helyet szereztük meg.
Még egyszer innen is köszönjük mindazok segítségét; támogatását, munkáját; akik nélkül ez nem jöhetett volna létre:
-Sümeg Város Polgármesteri Hivatala
-Sör László
-Beszedics Attila
-Remete József
-Oszkai Réka

-végül pedig a csapattagok, akik a munkájukat adták hozzá:Stefanics Róbert , Maros Zoltánné, Németh Zsolt, Kalmár Bianka, Viola Norbert,Molnár Péter, Maros Zoltán.

Képek linkjei:

Dányi Béla nyugállományba vonult

Dányi Béla dandártábornok: Kiváló munkát végeznek Veszprém vármegye tűzoltói

Felelősségteljes, sokrétű munkát végeznek, a tűzoltók, hangsúlyozta Dányi Béla dandártábornok, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (VVMKI) nyugállományba vonult igazgatója, aki büszke rá, hogy csaknem nyolc évet szolgálhatott az ország egyik legszebb vármegyéjében.
– Felemás érzések kavarognak bennem, egyik szemem sír, a másik nevet. Nevet, hogy megértem ezt a szép kort, ilyen életutat hagyhatok magam mögött, ugyanakkor a másik szemem sír, hogy befejeződik, mondta Dányi Béla dandártábornok. Felidézte, 2000-ben került a szervezethez, és mindig arra volt a legbüszkébb, hogy másokon tudott segíteni. Így történt a tiszai árvíznél, majd az ottani helyreállításnál. Aztán a dunai árvíznél, illetve a Kőrösök vidékén vett részt a védekezési munkálatokban. 2010-ben a borsodi árvíznél, majd a vörösiszap katasztrófánál dolgozott. Utóbbinál rövid időt töltött el, mert átvezényelték az országos törzsbe. 2014-ben a Mura környéki árhullám enyhítésében vett részt. Kiemelte, örömmel tölti el, hogy vezetése alatt még erősebb lett a mentő tűzvédelem a vármegyében, ugyanis a korábbi 14 önkéntes tűzoltó egyesület helyett ma 30 működik, melyekből kettő önállóan beavatkozó egyesület. A növekedésben meghatározó volt a települések vezetőinek támogatása, illetve az együttműködés is. Pályázati forrásból pedig sikerült beszerezni a megfelelő technikai eszközöket, de fontosak voltak a képzések, a közös gyakorlatok, és így az önkéntesek hatékonyan tudnak együtt dolgozni a hivatásos egységekkel, és ezzel eredményesen tudnak hozzájárulni adott település és a vármegye biztonságához. A dandártábornok arra is büszke, hogy a hadnagyi fokozattól a tábornokiig jutott el.

Aláhúzta, az országos főigazgató évente értékeli a szervezet teljesítményét, és már hosszú ideje, így vezetése, illetve az elmúlt nyolc év alatt hétszer a legmagasabb értékelést kapta meg a vármegye. Néhány éve pedig az ajkai hivatásos parancsnokság volt az ország legjobb parancsoksága. Örvendetes az is, hogy tavaly a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője volt az év iparbiztonsági szakembere. – Úgy gondolom, a munkában a közösség teljesítménye a meghatározó, vélekedett. Rámutatott, a jelzések száma nem azonos a káresetek számával, mert utóbbiak között is megkülönböztetünk tüzet és műszaki mentést. Befolyásoló tényező egyfelől az időjárás, mert ha viharos, csapadékos, akkor nagy károkat tud okozni, szabadtéri tűz pedig főként száraz időszakban fordul elő. Befolyásolják a káreseteket az ipari létesítmények, valamint a közlekedés. A tűzoltók dolgoznak a baleseteknél is, melyekből a dandártábornok szerint nincs több, mint korábban, viszonyt manapság súlyosabb esetek fordulnak elő, ami adódhat a járművek nagyobb teljesítményéből. A lakástüzeket érintő felvetésre megjegyezte, ahogy a baleseteknél, ha az ember betartja a szabályokat, megelőzhetőek lennének. Dányi Béla szerint az állomány felkészült, elhivatott, elkötelezett. Mint mondta, alapvető, hogy az állomány feladatait elvégezze, az elöljárók, illetve társadalom elvárásainak eleget tegyen, a jogszabályokat és a törvényt betartsa, illetve betartassa. Ez összhangban kell álljon a mentő tűzvédelemmel. Nagyon lényeges a megelőzés, ami károkat okozhat, emberéletet is követelhet. Érvelése szerint amiatt tartják fontosnak az igazgatóságnál a gyerekekkel történő közös karácsonyfa díszítést, a nyílt napokat, hogy az emberek minél jobban lássák a katasztrófavédelem napi munkáját, illetve legyen információjuk a megelőzésről. Kitűnő az együttműködésük a társzervekkel, ezt jelzi, hogy az igazgatóság 62 szervezettel kötött együttműködési megállapodást. Legtöbbet a rendőrséggel és a mentőszolgálattal találkoznak, a közös feladatok miatt. A dandártábornok szerint egy jó vezetőnek következetesnek, fegyelmezettnek kell lennie. Ezeket a személyiségjegyeket igényli hobbija a vadászat is.

Terveiről kifejtette, szeretne több időt tölteni három unokájával, családjával, hódolni a hobbijának. Szeret kertészkedni. Veszprém vármegye számára a kezdet és a vég ugyanis 1980-ban itt kezdte hivatásos pályáját még katonaként, 1985-ig szolgált Tapolcán. Aztán 2015. július 15-én nevezték ki a VVMKI élére. –Úgy gondolom, hogy az ország egyik, ha nem a legszebb vármegyéjében szolgálhattam, a Bakony, a Balaton, két csodálatos természeti környezet mérhetetlen felüdülést jelent az ember számára. Szenvedélyemből adódóan is szeretem a természetet, és csodálom a vármegye épített környezetét is, hangsúlyozta.
forrás:
https://www.veol.hu/helyi-kek-hirek/2023/08/danyi-bela-dandartabornok-kivalo-munkat-vegeznek-veszprem-varmegye-tuzoltoi

2023. június 27. 23:32 Éjszakai futam a Zala Tűzoltó Kupán

2023. június 27. 23:32 Éjszakai futam a Zala Tűzoltó Kupán

Különleges állomáson van túl a Zala Tűzoltó Kupa idei kiírása, hiszen ezúttal Csabrendeken gyűltek össze az önkéntesek, hogy éjszaka adjanak számot tudásukról. Az első helyet ezúttal is az alsópáhoki csapat szerezte meg, akik nem csak a férfiaknál, hanem a nőknél is a dobogó legfelsőbb fokára állhattak.

A férfiak kategóriájában ezúttal nyolc egyesület 10 csapata állt rajthoz. Az első helyet ezúttal is – akárcsak az első két fordulóban – az Alsópáhok ÖTE csapata szerezte meg, megelőzve a Lakhegy ÖTE, és a házigazda Csabrendek ÖTPE együttesét.

A további sorrend:

4. Nagyfödémes 5. Zalagyömörő ÖTE I. 6. Jánossomorja ÖTE 7. Csabrendek ÖTPE II. 8. Zalagyömörő ÖTE II. 9. Herend ÖTE 10. Miháld

A hölgyeknél szintén Alsópáhok örülhetett, akik a házigazdákat előzték meg. Az ifjúsági kategóriában Lakhegy Miháldot megelőzve gyűjtötte be az első helyet. A következő, egyben utolsó fordulót Miháldon rendezik július 15-én.
A Csabrendeki tűzoltóverseny:
V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 1. rész.
Hóti József az egész nap folyamán ott volt velünk, készítette a szebbnél szebb, izgalmasabbnál izgalmasabb képeket. Rengeteget fényképezett. Ez a sorozat a négyből az első.
https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309455164/page1?fbclid=IwAR2ad90p-JdRNSaw4zew-HUuHZhZTMByty8KNFXlAUlUuQ5yudbDdJVUKUI

V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 2. rész.
A délutáni kismotorfecskendő (vagy nagymotor?) szerelés képei. Az album végére már sötétedik…
https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309461583/page1?fbclid=IwAR3t7ZzB0i1Hioi9jADPVTvQjvvPNnJuFb8l98OWLfNRk4H4W1135x3EzKc

V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 3. rész.
https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309478358/page1?fbclid=IwAR3ujA6LMoivH5Qq5TcrZS-54dBIaHoSwuJ7JlK7E_H1gpW-IS4gnJP5ZhQ
Az első két rész a délutáni „Polgármester Vándorserlegéért” folyó küzdelmeket mutatta be. A harmadik, illetve majd a negyedik rész az éjszakai ZTK küzdelmekbe enged betekintést. Igazi ZTK hangulat, izgalmak és kiváló szerelések.

Befejező rész. De tényleg, akárhogy sajnáljátok.
Hatalmas nagy köszönet Hóti Józsefnek a fényképekért! Rengeteg remek képet készített, szép emlékei lesznek egy kiváló napnak.
V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 4. rész.

https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309478064/page1?fbclid=IwAR22JBsuGvTrLsOfLH_xJ8K9Kt52KXLV6CM3e9uVxjxAMLyn3Akb9x1nvp4

Visitorcounter