2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Egyéb

2024.06.02. Autótűz Nemeskeresztúron

Személyi sérülés nélküli járműtűz történt Nemeskeresztúr közelében, a 8457-es úton, vasárnap délután.
Egy benzinüzemű Volkswagen személyautó kanyarodott le a 84-es főútról és haladt Nemeskeresztúr felé. Az autó vezetője az elmondása alapján egy másik jármű miatt erősebb fékezésre kényszerült, ezért visszaváltott kettes sebességfokozatba. Gyorsításkor azonban a motor huppogni és rángatni kezdett, ezért a férfi félreállt az út szélére.
A sofőr kinyitotta a motorháztetőt, hogy megnézze, mi lehet a baj, de akkor még semmit nem látott. Viszont érezte, hogy valami rácsöppent a cipőjére az autó aljáról. Kiderült, hogy olvadt műanyag volt.
Néhány másodperc múlva füst tört elő a motortérből, majd lángok csaptak fel. Ekkor megállt egy arra járó terepjáró vezetője, aki oltókészülékkel próbálta megfékezni a lángokat, de akkor már csak lassítani lehetett a tűz terjedését.
Jánosházi és sümegi tűzoltók érkeztek a helyszínre, addigra a VW teljes terjedelmében égett. A tűzoltók egy sugárral eloltották a tüzet és megakadályozták, hogy az az aljnövényzetre is átterjedjen.
Az oltási munkálatok után a tűzoltók levontatták az útról a gépkocsi maradványát, így az jelenleg nem képez forgalmi akadályt. A sofőr hamarosan elszállíttatja a roncsot.
forrás_https://www.nyugat.hu/cikk/kiegett_volkswagen_nemeskeresztur_kozeleben

Bakonyoszlop verseny 20240.6.01.

A Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség 2024. június 1-én Bakonyoszlopon rendezte meg hagyományos önkéntes tűzoltó megyei versenyét.
Idei évben egy lány és egy fiú csapattal képviseltük magunkat.
A Sümegi csapatok tagjai: Bakos Hanna, Bárány Zoé Léna, Meinczinger Hanna, Meinczinger Jázmin, Csincsi Tifani,
Betlen Nándor, Horváth Levente, Léránt Barnabás, Németh Bence, ifj. Marton Szilveszter, Molnár Ákos, Pajor Levente, Polgár László
Eredményeink:
Osztott sugár szerelés:
Gyermek lány
Sümeg II. hely
Gyermek fiú
Sümeg II. hely
800 l/p-es kismotor szerelés:
Gyermek lány
Sümeg II. hely
Gyermek fiú
Sümeg I. hely
1000-1300 l/p-es kismotor szerelés:
Gyermek fiú
Sümeg I. hely

Gratulálunk Fiatalok! Nagyon szép eredmény! A versenyfelkészítést köszönjük Illés Máténak, illetve külön köszönet Császár Zoltán Önkéntesünknek, aki a felkészüléshez szükséges egyéb felszerelést legyártotta. Köszönjük a szivattyút Csabrendek ÖTE!  🙂

Fotók:

05.11. Szent Flórián napi megemlékezés Sümegen

Flórián napi megemlékezés

Szent Flórián, vagyis Florianus az időszámításunk szerinti harmadik század második felében született az ókori Római Birodalom Noricum tartományához tartozó Aelium Cetiumban. Ez a város a mai Sankt Pölten, régi magyar nevén Szent Pöltény óvárosa területén helyezkedett el, ez a mai Alsó-Ausztria szövetségi tartomány fővárosa. Florianus katonaként csatlakozott Noricum tartományi seregéhez és katonai feladatai mellett a tűzoltóság megszervezéséért is felelt.

Diocletianus császár uralkodásának idején, 303 és 304 között keresztényüldözések zajlottak szerte a birodalomban. Ekkor érkezett helytartónak Lauriacum, vagyis a mai Lorch in Enns városába Aquilinus, akinek feladata az új vallást gyakorlók, a keresztények felkutatása volt. A keresztények kiiktatásáról szóló utasítás minden tisztségviselőhöz, így Florianushoz, a helyi katonai egység parancsnokához, centuriojához is eljutott. Az utasítás szerint negyven keresztény bajtársát kellett volna letartóztatnia. A császári rendeletet a százados megtagadta, sőt figyelmeztette az új hitet valló társait a közelgő veszélyre. Katonaként jól tudta, hogy a Római Birodalomban a császári rendeletek megtagadásáért halálbüntetés jár. Florianust, aki maga nem volt keresztény, negyven társával együtt elfogták, megkínozták és bebörtönözték, majd 304. május 4-én kivégezték. Lauriacumban az Enns folyó hídjáról taszították a mélybe társaival együtt, malomkövet kötve a nyakukba.

Emlékét Ausztriában, Bajorországban, Lengyelországban és a 15. század óta Magyarországon is őrzik. A tűzoltók mellett a kéményseprők, a pékek, a serfőzők, a kádárok, a fazekasok, a szappanfőzők és egyes helyeken a kovácsok védőszentje. Hozzá imádkoznak aszály és tűz esetén, de ugyanúgy hozzá fohászkodnak az égési sérültek is.

Hogy a számos Flórián legendából mi igaz, az talán már sosem fog kiderülni, azonban a mindennapi beavatkozások között néha a tűzoltóknak is meg kell állniuk, hogy emlékezzenek arra az önfeláldozó segítségnyújtásra és bajtársiasságra, ami választott hivatásuk szellemiségének alapját jelenti.

Sümegen ebben az évben 05.11re tolódott át a megemlékezés, melyet megtisztelt jelenlétével
Sümeg Város  polgármestere, a Tűzoltószövetség Vármegyei elnöke, a környező települési ÖTE-k képviselői
A Tűzoltóságon összegyülekezést követően városi Flórián szobor megkoszorúzásával ünnepelték a
tűzoltók a Flórián -napot.


A koszorúzást követően a Tűzoltóság épületében folytatódott elismerések átadásával, majd kötetlen társasági programmal ,közös ebéddel, beszélgetéssel folytatódott a program.

05.04. Szent Flórián napja

2024.05.04. Május negyedike Szent Flórián, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők védőszentjének napja. Magyarországon hivatalosan 1991 óta ünnepeljük a Tűzoltóság Napját.

 

Az emberfeletti hatalmakhoz, szentekhez fohászkodás egyidős az emberiséggel. Különösen baj, vész esetén kérték segítségüket a vigaszra szorulók elűzni a rosszat, leküzdeni a csapásokat, amikor az emberi erő és akarat már kevésnek bizonyult. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak a „tűz katonájának” kultuszát. Szent Flórián alakjával a világon sok helyen találkozhatunk. Templomokban, házak falába süllyesztve, köztereken áll a római katona szobra, aki rocskából önti a vizet az égő ház tetejére. Tűzoltó elődeink védőszentjükként tisztelték, díszünnepként ülték meg május 4-ét Flórián napját, s a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tisztelegnek alakjának. Élete és halála megmintázza azt az elkötelezett hivatástudatot, melynek alapja a munkába vetett hit és a hagyományokhoz való ragaszkodás. Flórián Diocletianus egyszerű katonája volt, de jelképpé vált: az emberség, önzetlen segíteni akarás és hősies bátorság jelképévé.

Szent Flórián ábrázolásaSzent Flórián ábrázolása

A Flórián legenda

A Flórián-legenda valós alapokon nyugszik. Flórián a szent, történelmi személy, kinek vértanú haláláról szóló történetét a kódexek megőrizték. A Berni Kódex adatait egészíti ki a „Passio St. Florian”, a tulajdonképpeni legenda, ami két kéziratból maradt ránk a IX. század végéről. Florianus Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében. Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Florianus – szinte kilátástalan helyzetből – megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Florianus emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát, s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda:

„Diocletianus és Maximian császárok uralkodása idején üldözték a keresztényeket. Ebben az időben a Noricum-parton Aquilius helytartó kormányzott, aki Lorchba érkezése után nagy buzgalommal látott hozzá a keresztények felkutatásához. Florianus katonái közül is elfogtak negyvenet, kiket hosszú kínzások után tömlöcbe vetettek. Florianus igazságérzete, emberségessége fellázadt Aquilius kegyetlenkedései ellen, börtönbe vetett 40 társa mellé állt, magát is kereszténynek vallva. Ezt megtudva a helytartó felszólította, hogy áldozzon az isteneknek, ezt azonban Florianus megtagadta. Ekkor kegyetlenül megkínozták, majd kínpadra feszítették.

Szent Flórián ábrázolása

„Istennek dicsőség egymásnak segítség”

Végül megszületett az ítélet és a császár parancsára 304. május 4-én malomkővel a nyakában az Enns folyóba vetették. A hóhér, aki bedobta megvakult, a folyó megijedt és a holttestet egy kiálló sziklára sodorta, ahol egy sas kiterjesztett, keresztet formáló szárnyakkal őrizte. Majd a szent megjelent egy asszonynak és megmutatta a helyet, ahol a holtteste található. A jelenés után az asszony befogta az igavonó állatokat, az Enns folyóhoz hajtott és megtalálta a holttestet, amit a pogánytól való félelmében szalmával és lombbal takart le. Az úton az igavonó állatok úgy kifáradtak, hogy egy lépést sem mentek tovább. Akkor az asszony fohászkodására egy forrás fakadt a földből, amely még ma is ad vizet. A felfrissült állatok továbbmentek, majd megálltak azon a helyen, amit a szent megjelölt. Sietve és titokban temették őt el. A sírnál számos csoda történt; gonosz szellemeket űztek ki emberekből, betegek gyógyultak meg és találtak enyhülést. Mindez történt a Noricum-part közelében Lauriacumban, Diocletianus és Maximian uralkodása idején, amikor Aquilinus volt a helytartó.”

Flórián sírja fölé a IX. században oltárt emeltek, majd kolostort építettek. Mert folyóban halt mártírhalált, a középkorban az árvizek elleni védőszentként is tisztelték. A legkorábbi magyarországi Flórián ábrázolás a XV. századból ismeretes a török hódoltság megszűntével a betelepült németek révén. Később az egyre szaporodó, egész falvakat, városokat elpusztító tűzvészek nyomán egyre több kép, szobor vagy kápolna készült, szentmiséket tartottak, harangoztak, sőt néhol böjtöltek a tiszteletére. A „tüzes” mesterségek – pékek, kéményseprők, kovácsok – képviselői választották külön védnökük gyanánt. Szent Flórián ünnepét országszerte többfelé megünnepelték az önkéntes tűzoltóegyletek tagjai: istentisztelet, díszőrség felvonulása, nagy parádé emelte ki eme ünnep jelentőségét.

forrás:Lánglovagok.hu

Elismerés

2024.05.03
A Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója a „2023. év Veszprém Vármegye Önkormányzati Tűzoltósága” kitüntető címet adományozta a Sümegi Önkormányzati Tűzoltóság részére

20240426 Közlekedésbiztonsági nap az iskolában

Közlekedésbiztonsági nap volt a Sümegi Általános Iskolában. Ennek keretében rendőrők, tűzoltók mutatták be eszközeiket az érdeklődő gyerekeknek.
A képekért köszönet Németh Tímeának!

Defibrillátorok átadása

Sümeg Város Tűzoltósága  pályázatot adott be a Pro Filii Alapítvány átal kiírt defibrillátor-vásárlás támogatására.
A pályázat pozitív elbírálásban részesült; és 03.27-én ünnepélyes keretek között átadásra került a Sümegi Tűzoltóságon a Pro Filii Alapítvány által kiírt pályázatra történt sikeres jelentkezés alapján elnyert összegből beszerzésre került két darab INNOMED típusú félautomata defibrillátor. Az átadáson a megjelenteket köszöntötte  Molnár Gábor ÖTE-elnök és SümegVáros Polgármestere; Végh László.
A készülékeket bemutatta az INNOMED termékmenedzsere; Balla Attila, és Bakos Gergő ; Mentőállomás-vezető
A jelen tervek alapján Az egyik a tűzoltóautóra kerül a másik a Hotel Kapitányba kerül kihelyezésre így javítva az itt élők és a városunkba látogatók egészségügyi biztonságát!
Egy további készülék is beszerzésre került Sümegen , amely a Kisfaludy Gimnáziumba került.
Hatalmas gratuláció és köszönet érte a Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek!
Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a sikerhez!

Ha jó idő, akkor szabadtéri tüzek

2024. március 22. 08:12
Tűz ütött ki egy melléképületben Sümegen, a Tapolcai utcában. A lángok érintették a melléképület melletti garázs tetőszerkezetét, a lakóház melléképületre néző ablaka megrepedt, egy műanyag szellőző megolvadt. A lángokat a település hivatásos tűzoltói két oldalról vízsugárral oltották el. A melléképület és a benne tárolt berendezési tárgyak megsemmisültek, három nyúl is elpusztult. Személyi sérülés nem történt.

Visitorcounter