2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

2007

2007.10.30. Sümegprága – Szörnyű tragédia helyszíne volt kedden délután a Sümeg és Sümegprága közötti területen lévő homokbánya.

A laza homokfal ráomlott három ott játszó tizenkét éves sümegi gyermekre. A helyszínen lévő negyedik fiú éppen nem tartózkodott a közvetlen közelben, így ő életben maradt. Három társát viszont már csak holtan tudták kiemelni a több teherautónyi leszakadt homok alól.

Az omlás délután három és négy óra körül következett be. A távolabb lévő kisfiú, látva, hogy barátai eltűntek a homok alatt, azonnal segítségért indult kerékpárral. A tragédia helyszínétől mintegy 4-500 méterre lévő sümegprágai útra hajtott, ahol egy arra haladó autót állított meg. A vezető riasztotta a hatóságokat.

A homokbányához nagy erőkkel vonult ki a mentőszolgálat – helikopterek is – a katasztrófavédelem és a rendőrség, valamint több munkagép. A tűzoltók kézi erővel, lapáttal – a szó szoros értelmében – nekiestek az omladéknak, eleinte, néhány percig még bízva abban, hogy esetleg élve szabadíthatják ki a kisfiúkat. Szemmel láthatóan nem kímélték magukat és talán még az sem jutott eszükbe, hogy a fellazult homokfal akár még rájuk is omolhat a mentés közben. A percek múltával egyre kétségbeesettebben merték a homokot a rakodógép elé, a gyerekek túlélés esélye minimálisra csökkent. Aztán megtalálták az egyik fiút, de a mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Talán fél óra telhetett el, amikor a másik gyermeket is kiemelték. Sajnos már ő sem élt. A harmadik fiút viszont még keresték, s közben meg-megcsúszott a löszfal, így a tűzoltók is egyre nehezebb és veszélyesebb körülmények között dolgozhattak.

A helyszínen tartózkodó dr. Zöld János ezredes, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója elmondta, hogy eddigi információi szerint a gyerekek játszottak a helyszínen, amikor bekövetkezett a tragédia. – A talaj itt egyébként is eléggé laza, de az eső mindenképpen tovább lazította, s növelte az omlásveszélyt – mondta. Majd hozzátette, a helyszínen arról tájékoztatták, hogy a homokbányának tűnő, a talajszint alatt tíz-tizenöt méterrel alacsonyabban lévő, kivájt terület hivatalosan rét-legelőként van nyilvántartva, csak régebben innen hordták el a homokot a környékbeliek, így keletkezett a hatalmas, akár homokbányának is mondható gödör.

A harmadik fiút végül több órányi megfeszített munka után, keresőkutya segítségével találták meg éjjel negyed tizenegy körül. Ő sem élte túl a katasztrófát.

A mentés képei ide kattintva megtekinthetőek:,

Visitorcounter