2023. szeptember
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Aktuális

2023


01,14. Tűz ütött ki egy sümegi pincében
Egy farakás és papírhulladék égett Sümegen, egy Simon István utcai garázs pincéjében. A város őnkormányzati tűzoltói a lángokat egy vízsugárral  rövid idő alatt eloltoták. Az egység az utómunkálatokat is elvégezte : kiszellőzetette  az épületet és kihordták onnan az égett fadarabokat is
forrás:https://www.facebook.com/search/top?q=s%C3%BCmeg%20t%C5%B1z


01.22 Hóesés és mellékhatásai
Voltak a,akiket váratlnul ért a januári hóesés.. több autó csúszottárokba Sümeg körzetében; ezek műszaki  mentését végeztük .
https://drive.google.com/drive/folders/1r-CLmxlXekYZ3_h1iBDLWZIkg8Nun9J5?usp=share_link
Kapcsolódó hír : https://www.veol.hu/helyi-kek-hirek/2023/01/arokba-csapodott-egy-gepkocsi-sumeg-hataraban


01.28. Új gépjármű a sümegi tűzoltóknak

A Városi civil alap ötmillió forintos támogatásának és a helyiek összefogásának köszönhetően új, kilenc személyes gépjárművet vehetett át szombaton a Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A kisbusz kulcsait Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő adta ünnepélyes külsőségek között Illés Máté ÖTE parancsnoknak.
A szombat esti átadó ünnepségen Navracsics Tibor úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy mindig öröm olyan eseményen részt venni, amelyen egy új fejlesztés, épület, vagy adott esetben, egy új gépjármű gyarapítja az adott közösséget. – Márpedig a sümegi tűzoltó egyesület egy igazi közösség, olyan, amely a városban és környékén élők biztonságát szolgálja, emberi életek és vagyonok megvédése által. Azt, amit mi civilek a hétköznapi életben adottságnak és biztonságnak veszünk, azt önök garantálják akkor is, amikor váratlan veszéllyel kerülünk szembe – hangsúlyozta a miniszter, aki egyben a helyiek önzetlen támogatását példásnak nevezte.
Végh László polgármester a sümegi tűzoltóság közösségteremtő erejét emelte ki beszédében. Úgy vélte, hogy abból a sok jóból, amit a tűzoltók nyújtanak a lakosság számára, abból a támogatók most adtak, visszaadtak valamennyit. Annyit, amennyi még hiányzott a kisbusz megvásárlásához. Molnár Gábor a Sümegi ÖTE elnöke röviden összefoglalta az előzményeket, s külön köszönetet mondott a pályázati támogatásért és a sümegiek önzetlen segítségéért, akik nélkül a gépjármű beszerzése nem történhetett volna meg. Az ünnepség végén Nagy József kanonok áldotta meg a kisbuszt.
Molnár  Gábor FB üzenete:”Sziasztok Kedves Kollégák, Tagtársak! Szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, hogy tegnapi rendezvényünk ilyen jól sikerült. Úgy gondolom, hogy közös munkánk eredményeinek elismerése volt ez a miniszteri látogatás, ennek a pályázatnak a sikere is. Ismét elértük egy célunkat, és ez jól mutatja, hogy együtt sokmindent véghez tudunk vinni. Köszönöm szépen mindenkinek! 🚒👍Folytatjuk…”
Navracsics Tibor FB üzenete : „Hálásak vagyunk érte, hogy a sümegi tűzoltók komoly figyelmet fordítanak a fiatalok oktatására és a város civil fórumain is képviseltetik magukat mindennapi munkájuk mellett. Külön köszönet azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik az elnyert pályázat összegén felül hozzájárultak a frissen átadott kisbusz megvásárlásához.”

képek forrása: VEOL;  ZONA TV


02.04.Veszprém megyét sem kímélte a brutális szélvihar a hétvégén

Összesen hetvennél is több alkalommal vonult ki a tűzoltóság a viharos széllökések nyomán kialakult problémák miatt a hétvégén Veszprém megyében – olvasható a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatásában.

Pápán és térségében tizenhat alkalommal riasztották a viharos szél okozta károk miatt a pápai hivatásos tűzoltókat vasárnap. Jellemzően fák dőltek rá útra, vagy épületet veszélyeztettek. A letört ágakat és a kidőlt fákat motoros láncfűrésszel darabolták fel a tűzoltók Pápa, Pápakovácsi, Egyházaskesző és Farkasgyepű térségében. A viharos erejű légmozgás számos ingatlan tetejét is megbontotta Pápán, cserepek és bádogfedés lazult meg, ezeket a tűzoltók eltávolították, ahol pedig lehetett, ott biztonságosan rögzítették. Nyárádon egy ház tűzfalát is kidöntötte a szél, az épület lakhatatlanná vált. Lakóját, aki nem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedés keretében rokonoknál helyezték el. Pápán egy Korvin utcai lakóház kéményét a szél ledöntötte, a törmelék beszakította a tetőt. Az egység visszabontotta a veszélyes részt.

Veszprémben és környékén huszonegy alkalommal riasztották a megyeszékhely hivatásos egységeit és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot. Herenden, ahol egy reklámtáblát döntött meg a szél, a helyi önkéntes egység is segítette a munkálatokat. Három fa is személyautóra dőlt Veszprémben, egyikben sem sérült meg senki. Kilenc épület tetejét kezdte meg a szél, Berhidán az iskola tetőzetét sem kímélte. Szigetelés és napelem sem tudott ellenállni a heves széllökéseknek, a veszélyes elemeket visszabontották a tűzoltók. Lámpaoszlopot is megdöntött a szél az egyik töltőállomásnál, és egy építési területet körülvevő kerítést is megszaggatott. Öt esetben kellett veszélyesen megdőlt fát eltávolítani. Egyik helyszínen személyi sérülés történt. Este fél nyolcig valamennyi veszprémi egység úton volt.

Ajkán és a környező településeken öt megdőlt fához, lehasadt faághoz vonultak az ajkai hivatásos egységek. Devecserben két megdőlt fa feldarabolásában a helyi önkéntesek segítették munkájukat. Ajkán két villanyoszlop is megdőlt és egy esetben pedig egy épület bádoglemez borítása nem tudott ellenállni a heves széllökéseknek.

Balatonfűzfő hivatásos egysége tíz beavatkozást végzett. Balatonalmádiban, Felsőörsön, Balatonkenesén, Királyszentistvánon és Balatonakarattyán is kidőlt fákhoz és meglazult cserepekhez riasztották őket. Két esetben megdőlt villanyoszlop adott munkát, egy helyszínen egy termetes fa dőlt egy villanyvezetékre, három településen pedig tetőcserepeket vitt magával a szél.

Délután a pétfürdői hivatásos tűzoltólaktanyában kétszer szólalt meg a riasztási hang. Berhidán egy családi házon lazította meg a cserepeket a szél, Jásdon pedig villanyvezetékre dőlt egy fa.

A badacsonytomaji hivatásos tűzoltók Tapolca és Kisapáti között az útra dőlt fát daraboltak fel.

Négy vonulást igénylő esete volt a zirci önkormányzati tűzoltóknak tegnap. Mindegyik esetben kidőlt fákat kellett feldarabolniuk, ebből háromszor a 82-es főút forgalmát akadályozták a növények, Lókúton pedig a gyalogosokra volt veszélyes a megdőlt fa.

Három kidőlt fa adott munkát a balatonfüredi önkormányzati egységnek. Balatonfüreden egy Mogyoró utcai ingatlan tetején lévő bitumenzsindelyt bontotta meg a szél, Királyszentistvánon pedig egy megdőlt villanyoszlop veszélyeztette a forgalmat.

A sümegi temetőben egy fűzfa egy síremlékre dőlt, ezt a helyi önkormányzati tűzoltók darabolták fel, miközben tartalék egységükkel Zalameggyesen egy útra dőlt fát távolítottak el. Dabroncon ugyancsak egy úttestre dőlt fa adott munkát a sümegi önkormányzati egységnek.

https://drive.google.com/file/d/16Ko2DvwwInoIU5assvcoKwQhTUqIDZ6W/view?usp=sharing
https://balaton.hu/veszprem-megyet-sem-kimelte-a-brutalis-szelvihar-a-hetvegen/

https://veszprem.katasztrofavedelem.hu/25825/hirek/273013/folyamatosan-dolgoznak-a-tuzoltok-a-viharos-szel-okozta-karok-felszamolasan


A Sümeg  és Csabrendek közötti erdei útszakaszon szarvascsorda rohant át az úttesten. Egy arra haladó személyautó ütközött egy szavasssal . A műszaki mentésre a sümegi tűzoltók vonultak ki, Az autót vezető személy szerencsére „megúszta” a balesetet- az  autó nem;és az állat is elpusztult .


2023.02.10. Télűzés Sümegen- hát persze ,hogy ott voltunk:


képek:


04.02. Nyergesvontató fordult keresztbe Bazsi és Zalaszántó között

 A katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint rakomány nélküli nyergesvontató fordult keresztbe a Bazsi és Zalaszántó közötti mellékúton vasárnap reggel nyolc óra után. a balesethez az elsőként a sümegi önkormányzati tűzoltók érkeztek ki és megkezdték a műszaki mentést, amibe később bekapcsolódtak a keszthelyi hatásos tűzoltók is. A kamion üzemanyagtartály a balesetkor megsérült, emiatt az úttestre nagy mennyiségű gázolaj folyt ki, ennek feltakarítását megkezdték a közútkezelő munkatársai.04.16 A mai nap sem telt el mentés nélkül avagy Betyáros mentőakció

Tizenegy méter mély kútból mentették ki a csabrendeki kuvaszt.Megriadt a kóbor kutyáktól és menekülés közben kiszáradt kútba esett vasárnap egy kuvasz Csabrendeken, az Árpád utcában. A kutya kútba esett, hála Istennek sérülés nélkül megúszta.A sümegi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók dugólétra, kéziszerszámok és hevederek segítségével felhozták a Betyár névre hallgató négylábút a tizenegy méter mély kútból – . Az állatnak nem esett baja.

veol-hír    
Veszprém vm. Kat.véd.


Új igazgató a vármegyei katasztrófavédelem élén

Ünnepélyes állománygyűlés keretében iktatták be április huszonnyolcadikán a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új igazgatóját. A szervezetet május elsejétől az eddigi igazgatóhelyettes, dr. Csillag István tűzoltó ezredes irányítja.

Dr. Csillag István a leköszönő igazgató, Dányi Béla Endre tűzoltó dandártábornokot váltja az igazgatói székben, ő 2023. április 30-án a szolgálat felső korhatárának elérésével nyugállományba vonul.

A veszprémi Vármegyeháza Szent István termében tartott ünnepélyes állománygyűlésen Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálatának vezetője ismertette Pintér Sándor belügyminiszter határozatait a kinevezésről. Eszerint dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a katasztrófavédelem állományában végzett több évtizedes kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréseként, nyugállományba vonulása alkalmából Hadik András szablya miniszteri emléktárgyat adományozott Dányi Bélának, és május 1-jei hatállyal kinevezte dr. Csillag István tűzoltó ezredest.

Portálunknak sikerült elérnie egy rövid interjú erejéig az új igazgatót, akinek nem ismeretlen a veszprémi laktanya sem, hiszen öt éve már itt szolgál, eddig helyettesként, amit most igazgatói székre váltott. Dr. Csillag István most is kiemelte, hogy Dányi Béla egy jól működő szervezetet hagyott hátra, ő pedig ezt a folytonosságot szeretné megtartani, ugyanakkor van néhány pont, ahol szeretné még inkább megújítani, fejleszteni a katasztrófavédelem munkáját a térségben. Ennek egy célja van, ahogy az új igazgató megfogalmazta: az itt élő emberek és ide érkező turisták a hét minden napján biztonságban érezhessék magukat.

A saját ars poeticájáról úgy nyilatkozott, szeretné megtartani a mostani összekovácsolódott csapatot, miközben részleteiben megvizsgálni azt is, hol vannak azok a sarokpontok, amin javítani lehet.

Ami az állományt illeti, pontosabban a tűzoltói életpályamodell népszerűségét a fiatalok körében, Csillag István azt mondta, először a mostani állomány megtartására kell helyezni a fókuszt, utána nyilvánvaló cél, hogy kineveljék a jövő tűzoltógenerációját, hiszen, ahogy mondta, ők sem az iskolapadból kerültek ide egyből.

A mostani csapatról elmondta, mind szakmailag, mind emberileg a kiválóságot képviselik, ráadásul Veszprém vármegyében az országos átlag fölötti a tűzoltólaktanyák állományának feltöltöttsége.
forrás_Új igazgató a vármegyei katasztrófavédelem élén
képek https://photos.app.goo.gl/ecoA7fF9G7ZQuko46


Május negyedike Szent Flórián, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők patrónusának napja. Ebből az alkalomból a hagyományoknak megfelelően ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság védőszentjéről. A Vármegyeháza Szent István termében tartott rendezvényen elismerést vehettek át a katasztrófavédelem arra érdemes tagjai. Marton szilveszter az” ÉV TŰZOLTÓJA” elismerésben részesült
.


A mai Flórián napon, a Flórián szobor megkoszorúzása után, az alábbi tűzoltók kaptak elismerést :
Önkéntes Tűzoltók :
Igaz Sándor a Veszprém megyei Tűzoltó Szövetség elnöke adta át
X. éves szolgálati érmet kapott:
Maros Zoltán, Stefanics Norbert, Klippel Dávid.
XXV. éves szolgálati érmet kapott :
Tóth Attila,
XXX. Éves szolgálati érmet kapott:
Gáspár Péter.
Önkormányzati Tűzoltóság dolgozói:
2022 évi eredményes munkájáért emléktárgyat kapott:
Stefanics Róbert, Tóth András, Varga Ádám.
2022 év sumegi tűzoltója cimet Illés Máté a Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Parancsnoka, Az önkormányzati tűzoltóság tűzoltója vehette át Végh László polgármester úrtol.
Marton Szilveszter a sümegi Önkormányzati Tűzoltóság Parancsnoka. Megyei Flórián napon Veszprémben kapta meg az év önkormányzati tűzoltója elismerő címet, melyet dr. Csillag István ezredes úrtól vehetett át.
Gratulálunk városunk tűzoltóinak. Köszönjük a munkátokat!

A kitüntetésen készült fotókat köszönjük Meszlényi Dezsőnek!

   


05.24. Tűz a Baglyashegyen

https://photos.app.goo.gl/2nx8qWe6erAzehhk7


06.03 .A Devecser Város Önkéntes Tűzoltóegyesülete fennállásának 150. évfordulója alkalmából szervezett Veszprém Vármegyei tűzoltóversenyen vett részt Sümeg tűzoltósága a tegnapi napon, itt tűzoltóságunk három csapattal indult osztott sugár ;illetve 800 L/perces kismotorfecskendő versenyszámokban. Ifjúsági Lány kategóriában lányaink mindkét versenyszámban aranyéremmel tértek haza, míg az Ifjúsági Fiúk a dobogó 3-ik fokára állhattak szintén mindkét kategóriában. A felnőtt férfiak pedig kismotorfecskendő szerelésben bronzérmesek lettek.

Köszönjük a csabrendeki tűzoltó bajtársaknak, hogy felajánlották kismotorfecskendőjüket (mikor a technika ördöge közbeszólt, a mi szivattyúnknak) a lányok és fiúk az övükével mentek, a felnőtt férfiak megküzdöttek a sajátunkkal.
Versenyzőink mellett a versenybírák oldalát is két fővel erősítettük!
Büszkék lehetünk fiatal utánpótlásainkra, ügyesen helyt álltak!
fotók: https://drive.google.com/drive/folders/1A-5hWGBAl1auGdVpcNUesSbn4_67e1Vr?usp=sharing


2023.06.19. 20:11

Tűzeset Nemeshanyban
A tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat.
Egy negyven négyzetméteres melléképület égett teljes terjedelmében Nemeshanyban, a Petőfi utcában. Az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, három vízsugárral előbb körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. Az épület összedőlt a tűz következtében, az egységek elbontják a maradványokat a balesetveszély elhárítása érdekében.
Helyszín: Nemeshany, Petőfi utca
https://drive.google.com/drive/folders/1fKJns81VLg_MasosfyV0eTnUlu89-9nQ?usp=sharing


2023. június 27. 13:32 Éjszakai futam a Zala Tűzoltó Kupán

Különleges állomáson van túl a Zala Tűzoltó Kupa idei kiírása, hiszen ezúttal Csabrendeken gyűltek össze az önkéntesek, hogy éjszaka adjanak számot tudásukról. Az első helyet ezúttal is az alsópáhoki csapat szerezte meg, akik nem csak a férfiaknál, hanem a nőknél is a dobogó legfelsőbb fokára állhattak.

A férfiak kategóriájában ezúttal nyolc egyesület 10 csapata állt rajthoz. Az első helyet ezúttal is – akárcsak az első két fordulóban – az Alsópáhok ÖTE csapata szerezte meg, megelőzve a Lakhegy ÖTE, és a házigazda Csabrendek ÖTPE együttesét.

A további sorrend:

4. Nagyfödémes 5. Zalagyömörő ÖTE I. 6. Jánossomorja ÖTE 7. Csabrendek ÖTPE II. 8. Zalagyömörő ÖTE II. 9. Herend ÖTE 10. Miháld

A hölgyeknél szintén Alsópáhok örülhetett, akik a házigazdákat előzték meg. Az ifjúsági kategóriában Lakhegy Miháldot megelőzve gyűjtötte be az első helyet. A következő, egyben utolsó fordulót Miháldon rendezik július 15-én.

A Csabrendeki tűzoltóverseny:
V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 1. rész.
Hóti József az egész nap folyamán ott volt velünk, készítette a szebbnél szebb, izgalmasabbnál izgalmasabb képeket. Rengeteget fényképezett. Ez a sorozat a négyből az első.
https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309455164/page1?fbclid=IwAR2ad90p-JdRNSaw4zew-HUuHZhZTMByty8KNFXlAUlUuQ5yudbDdJVUKUI

V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 2. rész.
A délutáni kismotorfecskendő (vagy nagymotor?) szerelés képei. Az album végére már sötétedik…
https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309461583/page1?fbclid=IwAR3t7ZzB0i1Hioi9jADPVTvQjvvPNnJuFb8l98OWLfNRk4H4W1135x3EzKc

V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 3. rész.
https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309478358/page1?fbclid=IwAR3ujA6LMoivH5Qq5TcrZS-54dBIaHoSwuJ7JlK7E_H1gpW-IS4gnJP5ZhQ
Az első két rész a délutáni „Polgármester Vándorserlegéért” folyó küzdelmeket mutatta be. A harmadik, illetve majd a negyedik rész az éjszakai ZTK küzdelmekbe enged betekintést. Igazi ZTK hangulat, izgalmak és kiváló szerelések.

Befejező rész. De tényleg, akárhogy sajnáljátok.
Hatalmas nagy köszönet Hóti Józsefnek a fényképekért! Rengeteg remek képet készített, szép emlékei lesznek egy kiváló napnak.
V. Zala Tűzoltó Kupa, Csabrendek, Hóti József képei 4. rész.

https://www.flickr.com/photos/135416042@N04/albums/72177720309478064/page1?fbclid=IwAR22JBsuGvTrLsOfLH_xJ8K9Kt52KXLV6CM3e9uVxjxAMLyn3Akb9x1nvp4


07.22.Szent Jakab-napi főzőverseny:


0811-14 Lengyelországban jártunk

Sűrű, mozgalmas hétvégén vagyunk túl..
Testvértelepülésünk meghívására utaztunk ki Lengyelországba Racotba.
A pénteki ismerkedést szombati városnézés követte:
Bemutatták a frissen felújított Czempini Kulturális Központot; és a Stare Oborzyskai Sportcentrumot.
Ebéd után Nowy Debiecben a „Nemzetek Konyhája” program keretében a helyi és külföldi települések sütöttek/főztek . Mi egy igen jól sikerült pörköltöt készítettünk; a bogrács alját is fényesre tunkolták a vendégek. 😃
Vasárnap hagyományőrző tűzoltóversenyen voltunk; ahol egy badacsonytomaji kollégával -Molnár Péterrel- kiegészülve a negyedik helyet szereztük meg.
Még egyszer innen is köszönjük mindazok segítségét; támogatását, munkáját; akik nélkül ez nem jöhetett volna létre:
-Sümeg Város Polgármesteri Hivatala
-Sör László
-Beszedics Attila
-Remete József
-Oszkai Réka

-végül pedig a csapattagok, akik a munkájukat adták hozzá:Stefanics Róbert , Maros Zoltánné, Németh Zsolt, Kalmár Bianka, Viola Norbert, Molnár Péter, Maros Zoltán.

Képek linkjei:

 

 


08.25.  Traktorral karambolozott egy autó a 84-esen, Nemeskeresztúrnál

Egy mezőgazdasági vontató és egy személyautó ütközött össze a 84-es főút 36-os kilométerszelvényénél, Nemeskeresztúr térségében. A sümegi önkormányzati és a jánosházai önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, áramtalanították az autót. A balesethez a társhatóságok is megérkeztek, félpályás útlezárás mellett dolgoznak.


Visitorcounter