2022. szeptember
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Aktuális

2022.

01.22. Kerítésnek csapódott , majd egy kerti tó melletti kerítésen akadt fenn egy személyautó Sümegen, a 84 -es főút sümegi szakaszán. A helyszínre a sümegi önkormányzati tűzoltóság vonult . A járművet áramtalanították. .
Forrás :.Sümeg város FB oldalda: https://www.facebook.com/search/top?q=s%C3%BCmeg%20v%C3%A1ros


2022.január 30. 19:47

Közel 50 km/h erősségű szelet jelez térségünkre az időkép.hu.
A károkozó szél miatt 17.30-kor érkezett a Sümegi Tűzoltók-hoz a lakossági bejelentés, hogy a temetőben egy fáról letört egy nagy ág.
A tűzoltók a Közszolgálatót segítségét kérték, mert kosaras autóra volt szükségük.
A tűzoltók és a Közszolgálató dolgozói közösen távolították el azt a hatalmas fűzfa ágat, ami a ravatalozó előtti fáról tört le. Az ág az urnafalra esett, de jelentős kár nem keletkezett.
Viola Norbert tájékoztatása szerint másfél órás munkával sikerült eltávolítani az ágat, amit feldaraboltak.
A munkálatok során láthatóvá vált, hogy a fűzfa elszáradt, ezt a közeljövőben Nagy József kanonok úrral egyeztetve ki kell majd vágni a további balesetek elkerülése érdekében.

Köszönjük a Tűzoltóság és a Közszolgáltató dolgozóinak munkáját!

Forrás: Sümeg Város FB


02.11. Baleseti helyszínen sikeres újraélesztés

Életveszélyesen megsérült egy 86 éves osztrák férfi, aki eddig ismeretlen okból belehajtott az előtte lévő autóba a 84-es számú főúton, Sümegnél pénteken. Miután a férfit újraélesztették, mentőhelikopter szállította kórházba, információnk szerint. Máté Alexandra megyei rendőrségi szóvivő azt mondta, úgynevezett utoléréses baleset történt, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére lezárták az utat, a baleset körülményeit vizsgálják. A kárhelyhez riasztva lettek a Sümegi Tűzoltóság is. Noha a bejelentés szerint  sérült nem volt a helyszínen- az élet ezt felülírta. Az egyik autós légzése- keringése leállt. A mentők által megkezdett újraélesztésben részt vettünk mi is; és a beavatkozások sikerrel jártak: a beteg légzése-keringése visszatért.

Forrás:https://www.veol.hu/…/mentohelikopter-szallt-le-sumegnel
Indexképünkön: Helyszíni sikeres újraélesztés után indul a beteggel a sármelléki mentőhelikopter.


Ünnepség a Belügyminisztériumban

2022. március 10.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójának tiszteletére rendezett tárcaünnepségen a katasztrófavédelem több mint húsz munkatársa vehetett át köztársasági elnöki, illetve miniszteri elismerést, előléptetést.

Az ünnepségen Papp Károly belbiztonsági államtitkár mondott köszöntőt, aki beszédében megemlékezett a százhetvennégy évvel ezelőtti tavasz hőseiről és áldozatairól, valamint harcuk világtörténelmi jelentőségéről. Mint fogalmazott, manapság a megszokottól eltérő az ünnep, mégis közel áll a magyarok szívéhez, hiszen március 15-e a polgári Magyarország születésnapja.

Ezt követően dr. Pintér Sándor belügyminiszter elismeréseket adott át a minisztérium, államigazgatási szervek, illetve a rendvédelemben kiemelkedő szakmai munkát végző dolgozóinak, köztük a katasztrófavédelem munkatársainak.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából A Magyar Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozatát adományozta a katasztrófavédelem állományában több mint három és fél évtizede elhivatottan és az erdőtüzek felszámolása terén példaértékű hozzáértéssel végzett szolgálati tevékenysége elismeréséül Babud Jenő tű. ezredesnek, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt katonai tagozatát adományozta a katasztrófavédelem állományában több mint két évtizede odaadóan végzett szolgálati tevékenysége elismeréséül Gyalog László tű. őrnagynak, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Keszthelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettesének, illetve a katasztrófavédelem állományában három és fél évtizede végzett elkötelezett szolgálati tevékenysége elismeréseként Kovács Sándor c. tű. főtörzszászlósnak, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül, Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából soron kívül előléptette tűzoltó ezredessé dr. Ördög Tamás tű. alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Megelőzési és Engedélyezési Szolgálat vezetőjét.

A belügyminiszter kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette

Kovács Dániel polgárőrt, a Ságvári Polgárőr Egyesület elnökét, Duduka Péter r. törzsőrmestert, a Siófoki Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Járőr- és Őrszolgálati Alosztály járőrvezetőjét és Kiss Gyula r. őrmestert, a Siófoki Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Körzeti Megbízotti Alosztály mb. körzeti megbízottját, akik egy égő épületből a saját testi épségüket is veszélyeztetve segítettek kijutni az ott lakó embernek, miközben a ház teljes terjedelmében égett és az ingatlanban robbanásveszélyes gázpalack is volt.

Kiss Krisztián László c. tű. törzszászlóst, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, aki egy égő melléképületből kivitt két darab felforrósodott, de még fel nem robbant propánbutángáz-palackot, megelőzve ezzel, hogy azok felrobbanjanak.

Bácsi Gábor c. tű. főtörzsőrmestert és Tari Zoltán c. tű. főtörzsőrmestert, a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóit, akik egy égő melléképületből önként vállalták, hogy kihoznak egy felhevült acetilénpalackot, amelyet folyamatos hűtés és sugárfedezet mellett szállítottak biztonságos helyre a TEK mesterlövészeinek megérkezéséig.

Bordás András c. tű. főtörzsőrmestert, Kriván Ádám c. tű. főtörzsőrmestert, Répási Róbert c. tű. főtörzsőrmestert és Kiss Máté tű. őrmestert, a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóit, akik egy égő autószerelő-műhelyből a veszélyes gázpalackokat kimentve és a gépjárműveket eloltva megakadályozták, hogy azok felrobbanjanak, és nagyobb káresemény következzen be.

Simon Sándor tű. századost, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztjét, aki egy lakóépülethez épített, teljes terjedelmében égő kazánház oltása közben létra segítségével felhatolt a kazánház tetejére és porral oltóval eloltotta a kazánházat és a tetőszerkezetet pusztító lángokat.

Ballószegi Miklós c. tű. főtörzsőrmestert és Kubicza Attila c. tű. főtörzsőrmestert, a XI. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóit, akik egy családi ház égő garázsából robbanásveszélyes mértékben felhevült acetilén gázpalackot hoztak ki, a kilövésig folyamatosan hűtötték, megelőzve ezzel, hogy felrobbanjon.

Borbás György c. tű. törzsőrmestert, a II. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Budavári Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóját, aki egy égő lakásból kimenekítette az ott tartózkodó idős embert, majd több órán keresztül, több légzőpalackot is elhasználva dolgozott a tűzeset felszámolásának végéig.

Mátyás Dénes Rudolf c. tű. törzsőrmestert, a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét és Gergő Péter c. tű. zászlóst, a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát, akik egy égő wellness-hotel emeletéről kimenekítettek egy félig eszméletlen állapotban lévő nőt gyermekével együtt, akik a nagy füst miatt nem tudtak kijutni onnan.

Kozma Attila tű. őrmestert és Kristóf Imre c. tű. főtörzsőrmestert, a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóit, valamint Szabó Miklós c. tű. főtörzsőrmestert, a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét, akik egy felrobbant vasbeton szerkezetű fermentortartály belsejébe leereszkedve felkutatták, majd mentőkötél segítségével kiemeltek három férfit, akiknek az életét a gyors beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni.

Bodnár József tű. hadnagyot, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát és Nagy Gábor Tibor c. tű. főtörzsőrmestert, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, akik egy kigyulladt és sűrű füsttel telítődött panelházból hatvan embert menekítettek ki, köztük két idős, mozgásában korlátozott nőt is.

Szabó Richárd Sándor tű. őrmestert, a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, aki egy égő hotel második emeleti szobájából kimenekített egy idős házaspárt. Időközben a második emeleti folyosó padlószőnyege is kigyulladt, a tüzet kézi tűzoltó készülékkel eloltotta, biztosítva ezzel a menekülési útvonalat.

Gyalog Lászlónak innen is gratulálunk !! 🙂


forrás https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/262083/unnepseg-a-belugyminiszteriumban?fbclid=IwAR0h1GRwwCqXGaiMDGZrQ5uo9XhYZj5Ty5t5l2-gW44f-0F05mh-Pba3vZA


03.26. Ráfutásos baleset történt Sümeg külterületén a 84-es főúton .  A fékező kisbuszt későn észlelte a mögötte haladó személyautó vezetője és belökte az árokba. Helyszínre vonult a rendőrség és a sümegi tűzoltóság is.  Szerencsére csak könnyű sérülések történtek ; így  -bár mindkét sümegi mentőegység kinn volt a helyszínen- csak egy könnyű sérültet kellett kórházba szállítani.


04.22. HALÁLOS KIMENETELŰ KÖZLEKEDÉSI BALESET TÖRTÉNT VESZPRÉM MEGYÉBEN
Gyalogost gázolt el egy tehergépjármű a 84-es főút 21. kilométer-szelvényében, Sümeg belterületén.
A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta a Sümegi Szó-t, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 2022. április 22-én 10 óra 3 perckor eddig tisztázatlan körülmények között egy kamion gyalogost gázolt el.
A férfi az ütközés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette. A rendőrök a helyszínelés időtartamára lezárták az érintett útszakaszt és a település utcáin át terelik a forgalmat.
❌FRISSÍTÉS!
Mint megtudtuk az áldozat egy pápai lakosú férfi, akit korábban Sümegen, a pszichiátriai osztályon kezeltek. Információink szerint az eset kapcsán erősen fennáll az öngyilkosság szándéka is.
forrás: Sümegi Szó FB

Május 4-e a tűzoltók napja, valamint Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe. E jeles nap alkalmából Végh László polgármester városunk önkormányzata, Marton Szilveszter tűzoltóparancsnok és Molnár Gábor ÖTE elnök a Sümegcsehi; Zalagyömörői, Csabrendeki tűzoltók képviselőivel koszorúkat helyeztek el a védőszentről elnevezett téren álló szobornál.

A megemlékezést a tűzoltóságon gyűlés követte. Ezen átadásra kerültek jubileulmi elismerések; majd közös ebéd következett kötetlen beszélgetésekkel.


05.08 SZABÓ LAJOS Örökös Tűzoltó Bajtársunk elhunyt 🙁 
Szabó Lajos (1951-2022) 1965 óta-14 éves kora óta- volt önkéntes tűzoltó. Más területen is segített, ötvenszeres véradó, valamint alapítója és rendszeresen szolgálatot ellátó tagja volt a sümegi polgárőr egyesületnek.


0524. Helybeli óvodások jártak a Sümegi Tűzoltóságon 🙂


05.26.  Elbúcsúztunk Szabó Lajostól


  06.18  Önkéntes mentőszervezetek versenyeztek az ajkai parkerdőben

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság június tizennyolcadikán rendezett versenyt a megyei, járási és települési szinten működő önkéntes szervezetek között.

Mint arról a Katasztrófavédelem honlapján beszámolt, az Igazgatóság minden évben nagy hangsúlyt fektet a megyei, járási és települési szinten működő önkéntes szervezetek bevonására, a Nemzeti Minősítési Rendszer szerinti minősítésükre, illetve a beavatkozásokban való szerepvállalásuk kiterjesztésére és fejlesztésére. A járványhelyzet szigorításainak lecsengését követően június tizennyolcadikán rendezett verseny keretében idén újra lehetőség adódott a szervezetek közötti baráti- és munkakapcsolatok kialakítására, elmélyítésére.

Az Ajka-Sárcsikúton zajlott vetélkedőn ezúttal négy szervezet bizonyíthatta felkészültségét. A remek időjárási körülmények kedveztek a megmérettetés lebonyolításának, a megyei és járási mentőcsoportok csapatai hat versenyszámban tesztelték szakmai tudásukat és ügyességüket. A versenyszámok között alapvető vízkárelhárítás, zagyszivattyú-szerelés, sérültszállítás, elsősegélynyújtás, homokzsákos ügyességi feladat és veszélyesáru-szállító jármű balesetének elméleti elemzése szerepelt.

A végeredmény szoros versenyben a következőképpen alakult:

1. helyezett a Pápai Járási Griff Önkéntes Mentőcsoport csapata
2. helyezett a Sümegi Járási Fehérkő Önkéntes Mentőcsoport csapata
3. helyezett a Veszprémi Járási Séd Önkéntes Mentőcsoport csapata lett.

Gratulálunk minden, a versenyen részt vett önkéntes mentőszervezetnek és további munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Fotók: Vízi Ottó tűzoltó alezredes és Szente Róbert tűzoltó főhadnagy


07.22. Baleset Sümeg belterületén. Az Árpád utcában parkolóból indult el egy autós;közben ütközött egy mellé odaérkező másik személygépkocsival. A balasethez riasztva lettek a sümegi tűzoltók is; akik feszítő-vágó segítségével szabadították ki a sérültet autójából;a mentők pedig ellátás után egy személyt szállítottak kórházba.


07.30 Sümeg Jakab-napok


08.04.Árokba hajtott és kidöntött egy oszlopot egy személyautó a Sümeg és Bazsi közötti útszakaszon csütörtökön kora délelőtt. A balesethez a sümegi önkormányzati tűzoltók vonultak ki, akik áramtalanították a járművet – adta hírül a katasztrófavédelem.
Az érintett útszakaszon félpályán haladt a forgalom.


Lengyelországban jártunk 08.12-15

A Sümegi Tűzoltóság csapata testvérvárosunkban, Koscianban járt; és részt vett a két év Covid-szünet után ismét megrendezésre kerülő hagyományőrző tűzoltóversenyen; illetve a kapcsolódó rendezvényeken. A csapat tagjai Molnár Gábor; Stefanics Róbert; Maros Zoltán; Maros Zoltánné; Császár Zoltán; Csombó József; Illés Máté és Illés-Zsemlye Patrícia voltak.
A programok röviden: első nap este érkezéskor vacsora, majd integrációs programok. Második nap délelőtt a Racotban a volt Elnöki Palota megtekintése; majd a 2021-ben felújított Racoti Tűzoltóság épületét mutatták be vendéglátóink. Szombat délután „Nemzetek konyhája“ program zajlott; ahol is a környékbeli lengyel települések , valamint az ideérkezett magyar, cseh, német, szlovák csapatok adtak ízelítőt saját ételeikből. Sümeg kétféle menüvel indult: tárcsán sült pácolt hús; illetve pörkölt volt az étel. Italként cseresznyepálinka; és különféle borok voltak kóstolhatóak. Volt ezenkívül játékos sportvetélkedő a főzőbrigádoknak, illetve vacsora után zene & tánc.
Vasárnap i program:
XX. Országos -és XVII. Nemzetközi hagyományőrző kocsifecskendő verseny ; Racot

Pontosan 32 csapat versenyzett augusztus 14-én vasárnap Racotban a XVII Európa és XX Országoslóvontatású kocsifecskendőversenyen. Főleg Wielkopolskai és Alsó-sziléziai vajdaságból érkezett tűzoltókkal találkozhattunk. . Racotban az európai rangsorhoz illő versenyeként a csehországi, magyarországi, szlovákiai és németországi tűzoltókat és felszeléseiket is megcsodálhattak az idelátogatók
A Bielewoi, Biezyni, Nietazkówi és Robaczynai gyermek tűzoltó csapatok mentőműsora nagy látványosság volt az összegyűlteknek, amelyre a verseny szüneteiben került sor.
Az Apolinarski Group látványos lovaskaszkadőr műsora is nagy sikert aratott.

A lebonyolított versenyszámok után- azaz a csapat bemutatása és az akadálypálya leküzdése a gyakorlatokkal együtt az eredmények a következők voltak:
külföldi csapatok kategóriájában:

1. hely – FF Kallinchen Stadt Zossen (Németország),

2. hely – Sümeg (Magyarország), Sümegi Tűzoltók

3.. hely – DHZ Kaplna (Szlovákia)

a serdülők kategóriában

I – OSP Dąbrowa,

II helyezett – Osp Topola Mała

III helyezett – OSP Grójec Wielki

női csapatok kategóriájában:

1. hely – KDP Dąbrowa

2hely.– KDP Grębów

3.hely. – KDP Tuchorza

  férfi csapatok kategóriájában:

1 hely – OSP Dabrowa

2. hely – Osp Topola Mała

3. hely – OSP Grójec Wielki
A versenynap a Klatovy és Roztoky u Jilemnice falvakból származó cseh gőzfecskendők bemutatójával zárult.


2022.09-16-19 Szovátai barátaink Sümegen voltak

Kedves Bajtársak!

Az elmúlt hétvégén vendégül láttuk Szovátai barátainkat.
Úgy gondolom, hogy egy jól sikerült találkozót hoztunk össze. Érzésem szerint Ők is jól érezték magukat. Tegnap valamivel éjfél előtt sikeresen, egyben hazaérkeztek,és még egyszer köszöntek szépen mindent.
Szeretném én is nagyon szépen megköszönni mindenkinek hogy jól érezhették magukat Sümegen. Ez megint egy jó példa volt arra, hogy ha közösen összefogva valamit elhatározunk azt meg is valósítjuk.

Köszönöm szépen az Ő nevükben mindenkinek, aki akár a legkisebb mértékben is hozzájárult ehhez.

Molnár Gábor  ÖTE- elnök


09.18Melléképület égett Ukkon. A Kossuth utcában keletkezett a tűz. Az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat.


ccccc

 


Visitorcounter