2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

2022

2022.

01.22. Kerítésnek csapódott , majd egy kerti tó melletti kerítésen akadt fenn egy személyautó Sümegen, a 84 -es főút sümegi szakaszán. A helyszínre a sümegi önkormányzati tűzoltóság vonult . A járművet áramtalanították. .
Forrás :.Sümeg város FB oldalda: https://www.facebook.com/search/top?q=s%C3%BCmeg%20v%C3%A1ros


2022.január 30. 19:47

Közel 50 km/h erősségű szelet jelez térségünkre az időkép.hu.
A károkozó szél miatt 17.30-kor érkezett a Sümegi Tűzoltók-hoz a lakossági bejelentés, hogy a temetőben egy fáról letört egy nagy ág.
A tűzoltók a Közszolgálatót segítségét kérték, mert kosaras autóra volt szükségük.
A tűzoltók és a Közszolgálató dolgozói közösen távolították el azt a hatalmas fűzfa ágat, ami a ravatalozó előtti fáról tört le. Az ág az urnafalra esett, de jelentős kár nem keletkezett.
Viola Norbert tájékoztatása szerint másfél órás munkával sikerült eltávolítani az ágat, amit feldaraboltak.
A munkálatok során láthatóvá vált, hogy a fűzfa elszáradt, ezt a közeljövőben Nagy József kanonok úrral egyeztetve ki kell majd vágni a további balesetek elkerülése érdekében.

Köszönjük a Tűzoltóság és a Közszolgáltató dolgozóinak munkáját!

Forrás: Sümeg Város FB


02.11. Baleseti helyszínen sikeres újraélesztés

Életveszélyesen megsérült egy 86 éves osztrák férfi, aki eddig ismeretlen okból belehajtott az előtte lévő autóba a 84-es számú főúton, Sümegnél pénteken. Miután a férfit újraélesztették, mentőhelikopter szállította kórházba, információnk szerint. Máté Alexandra megyei rendőrségi szóvivő azt mondta, úgynevezett utoléréses baleset történt, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére lezárták az utat, a baleset körülményeit vizsgálják. A kárhelyhez riasztva lettek a Sümegi Tűzoltóság is. Noha a bejelentés szerint  sérült nem volt a helyszínen- az élet ezt felülírta. Az egyik autós légzése- keringése leállt. A mentők által megkezdett újraélesztésben részt vettünk mi is; és a beavatkozások sikerrel jártak: a beteg légzése-keringése visszatért.

Forrás:https://www.veol.hu/…/mentohelikopter-szallt-le-sumegnel
Indexképünkön: Helyszíni sikeres újraélesztés után indul a beteggel a sármelléki mentőhelikopter.


Ünnepség a Belügyminisztériumban

2022. március 10.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójának tiszteletére rendezett tárcaünnepségen a katasztrófavédelem több mint húsz munkatársa vehetett át köztársasági elnöki, illetve miniszteri elismerést, előléptetést.

Az ünnepségen Papp Károly belbiztonsági államtitkár mondott köszöntőt, aki beszédében megemlékezett a százhetvennégy évvel ezelőtti tavasz hőseiről és áldozatairól, valamint harcuk világtörténelmi jelentőségéről. Mint fogalmazott, manapság a megszokottól eltérő az ünnep, mégis közel áll a magyarok szívéhez, hiszen március 15-e a polgári Magyarország születésnapja.

Ezt követően dr. Pintér Sándor belügyminiszter elismeréseket adott át a minisztérium, államigazgatási szervek, illetve a rendvédelemben kiemelkedő szakmai munkát végző dolgozóinak, köztük a katasztrófavédelem munkatársainak.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából A Magyar Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozatát adományozta a katasztrófavédelem állományában több mint három és fél évtizede elhivatottan és az erdőtüzek felszámolása terén példaértékű hozzáértéssel végzett szolgálati tevékenysége elismeréséül Babud Jenő tű. ezredesnek, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt katonai tagozatát adományozta a katasztrófavédelem állományában több mint két évtizede odaadóan végzett szolgálati tevékenysége elismeréséül Gyalog László tű. őrnagynak, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Keszthelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettesének, illetve a katasztrófavédelem állományában három és fél évtizede végzett elkötelezett szolgálati tevékenysége elismeréseként Kovács Sándor c. tű. főtörzszászlósnak, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül, Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából soron kívül előléptette tűzoltó ezredessé dr. Ördög Tamás tű. alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Megelőzési és Engedélyezési Szolgálat vezetőjét.

A belügyminiszter kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette

Kovács Dániel polgárőrt, a Ságvári Polgárőr Egyesület elnökét, Duduka Péter r. törzsőrmestert, a Siófoki Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Járőr- és Őrszolgálati Alosztály járőrvezetőjét és Kiss Gyula r. őrmestert, a Siófoki Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Körzeti Megbízotti Alosztály mb. körzeti megbízottját, akik egy égő épületből a saját testi épségüket is veszélyeztetve segítettek kijutni az ott lakó embernek, miközben a ház teljes terjedelmében égett és az ingatlanban robbanásveszélyes gázpalack is volt.

Kiss Krisztián László c. tű. törzszászlóst, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, aki egy égő melléképületből kivitt két darab felforrósodott, de még fel nem robbant propánbutángáz-palackot, megelőzve ezzel, hogy azok felrobbanjanak.

Bácsi Gábor c. tű. főtörzsőrmestert és Tari Zoltán c. tű. főtörzsőrmestert, a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóit, akik egy égő melléképületből önként vállalták, hogy kihoznak egy felhevült acetilénpalackot, amelyet folyamatos hűtés és sugárfedezet mellett szállítottak biztonságos helyre a TEK mesterlövészeinek megérkezéséig.

Bordás András c. tű. főtörzsőrmestert, Kriván Ádám c. tű. főtörzsőrmestert, Répási Róbert c. tű. főtörzsőrmestert és Kiss Máté tű. őrmestert, a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóit, akik egy égő autószerelő-műhelyből a veszélyes gázpalackokat kimentve és a gépjárműveket eloltva megakadályozták, hogy azok felrobbanjanak, és nagyobb káresemény következzen be.

Simon Sándor tű. századost, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztjét, aki egy lakóépülethez épített, teljes terjedelmében égő kazánház oltása közben létra segítségével felhatolt a kazánház tetejére és porral oltóval eloltotta a kazánházat és a tetőszerkezetet pusztító lángokat.

Ballószegi Miklós c. tű. főtörzsőrmestert és Kubicza Attila c. tű. főtörzsőrmestert, a XI. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Budafoki Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóit, akik egy családi ház égő garázsából robbanásveszélyes mértékben felhevült acetilén gázpalackot hoztak ki, a kilövésig folyamatosan hűtötték, megelőzve ezzel, hogy felrobbanjon.

Borbás György c. tű. törzsőrmestert, a II. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Budavári Katasztrófavédelmi Őrs beosztott tűzoltóját, aki egy égő lakásból kimenekítette az ott tartózkodó idős embert, majd több órán keresztül, több légzőpalackot is elhasználva dolgozott a tűzeset felszámolásának végéig.

Mátyás Dénes Rudolf c. tű. törzsőrmestert, a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét és Gergő Péter c. tű. zászlóst, a Szigetszentmiklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát, akik egy égő wellness-hotel emeletéről kimenekítettek egy félig eszméletlen állapotban lévő nőt gyermekével együtt, akik a nagy füst miatt nem tudtak kijutni onnan.

Kozma Attila tű. őrmestert és Kristóf Imre c. tű. főtörzsőrmestert, a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóit, valamint Szabó Miklós c. tű. főtörzsőrmestert, a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét, akik egy felrobbant vasbeton szerkezetű fermentortartály belsejébe leereszkedve felkutatták, majd mentőkötél segítségével kiemeltek három férfit, akiknek az életét a gyors beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni.

Bodnár József tű. hadnagyot, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát és Nagy Gábor Tibor c. tű. főtörzsőrmestert, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, akik egy kigyulladt és sűrű füsttel telítődött panelházból hatvan embert menekítettek ki, köztük két idős, mozgásában korlátozott nőt is.

Szabó Richárd Sándor tű. őrmestert, a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, aki egy égő hotel második emeleti szobájából kimenekített egy idős házaspárt. Időközben a második emeleti folyosó padlószőnyege is kigyulladt, a tüzet kézi tűzoltó készülékkel eloltotta, biztosítva ezzel a menekülési útvonalat.

Gyalog Lászlónak innen is gratulálunk !! 🙂


forrás https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/262083/unnepseg-a-belugyminiszteriumban?fbclid=IwAR0h1GRwwCqXGaiMDGZrQ5uo9XhYZj5Ty5t5l2-gW44f-0F05mh-Pba3vZA


03.26. Ráfutásos baleset történt Sümeg külterületén a 84-es főúton .  A fékező kisbuszt későn észlelte a mögötte haladó személyautó vezetője és belökte az árokba. Helyszínre vonult a rendőrség és a sümegi tűzoltóság is.  Szerencsére csak könnyű sérülések történtek ; így  -bár mindkét sümegi mentőegység kinn volt a helyszínen- csak egy könnyű sérültet kellett kórházba szállítani.


04.22. HALÁLOS KIMENETELŰ KÖZLEKEDÉSI BALESET TÖRTÉNT VESZPRÉM MEGYÉBEN
Gyalogost gázolt el egy tehergépjármű a 84-es főút 21. kilométer-szelvényében, Sümeg belterületén.
A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta a Sümegi Szó-t, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 2022. április 22-én 10 óra 3 perckor eddig tisztázatlan körülmények között egy kamion gyalogost gázolt el.
A férfi az ütközés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen az életét vesztette. A rendőrök a helyszínelés időtartamára lezárták az érintett útszakaszt és a település utcáin át terelik a forgalmat.
❌FRISSÍTÉS!
Mint megtudtuk az áldozat egy pápai lakosú férfi, akit korábban Sümegen, a pszichiátriai osztályon kezeltek. Információink szerint az eset kapcsán erősen fennáll az öngyilkosság szándéka is.
forrás: Sümegi Szó FB

Május 4-e a tűzoltók napja, valamint Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe. E jeles nap alkalmából Végh László polgármester városunk önkormányzata, Marton Szilveszter tűzoltóparancsnok és Molnár Gábor ÖTE elnök a Sümegcsehi; Zalagyömörői, Csabrendeki tűzoltók képviselőivel koszorúkat helyeztek el a védőszentről elnevezett téren álló szobornál.

A megemlékezést a tűzoltóságon gyűlés követte. Ezen átadásra kerültek jubileulmi elismerések; majd közös ebéd következett kötetlen beszélgetésekkel.


05.08 SZABÓ LAJOS Örökös Tűzoltó Bajtársunk elhunyt 🙁
Szabó Lajos (1951-2022) 1965 óta-14 éves kora óta- volt önkéntes tűzoltó. Más területen is segített, ötvenszeres véradó, valamint alapítója és rendszeresen szolgálatot ellátó tagja volt a sümegi polgárőr egyesületnek.


05.24. Helybeli óvodások jártak a Sümegi Tűzoltóságon 🙂


05.26.  Elbúcsúztunk Szabó Lajostól


  06.18  Önkéntes mentőszervezetek versenyeztek az ajkai parkerdőben

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság június tizennyolcadikán rendezett versenyt a megyei, járási és települési szinten működő önkéntes szervezetek között.

Mint arról a Katasztrófavédelem honlapján beszámolt, az Igazgatóság minden évben nagy hangsúlyt fektet a megyei, járási és települési szinten működő önkéntes szervezetek bevonására, a Nemzeti Minősítési Rendszer szerinti minősítésükre, illetve a beavatkozásokban való szerepvállalásuk kiterjesztésére és fejlesztésére. A járványhelyzet szigorításainak lecsengését követően június tizennyolcadikán rendezett verseny keretében idén újra lehetőség adódott a szervezetek közötti baráti- és munkakapcsolatok kialakítására, elmélyítésére.

Az Ajka-Sárcsikúton zajlott vetélkedőn ezúttal négy szervezet bizonyíthatta felkészültségét. A remek időjárási körülmények kedveztek a megmérettetés lebonyolításának, a megyei és járási mentőcsoportok csapatai hat versenyszámban tesztelték szakmai tudásukat és ügyességüket. A versenyszámok között alapvető vízkárelhárítás, zagyszivattyú-szerelés, sérültszállítás, elsősegélynyújtás, homokzsákos ügyességi feladat és veszélyesáru-szállító jármű balesetének elméleti elemzése szerepelt.

A végeredmény szoros versenyben a következőképpen alakult:

1. helyezett a Pápai Járási Griff Önkéntes Mentőcsoport csapata
2. helyezett a Sümegi Járási Fehérkő Önkéntes Mentőcsoport csapata
3. helyezett a Veszprémi Járási Séd Önkéntes Mentőcsoport csapata lett.

Gratulálunk minden, a versenyen részt vett önkéntes mentőszervezetnek és további munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Fotók: Vízi Ottó tűzoltó alezredes és Szente Róbert tűzoltó főhadnagy


07.22. Baleset Sümeg belterületén. Az Árpád utcában parkolóból indult el egy autós;közben ütközött egy mellé odaérkező másik személygépkocsival. A balasethez riasztva lettek a sümegi tűzoltók is; akik feszítő-vágó segítségével szabadították ki a sérültet autójából;a mentők pedig ellátás után egy személyt szállítottak kórházba.


07.30 Sümeg Jakab-napok


08.04.Árokba hajtott és kidöntött egy oszlopot egy személyautó a Sümeg és Bazsi közötti útszakaszon csütörtökön kora délelőtt. A balesethez a sümegi önkormányzati tűzoltók vonultak ki, akik áramtalanították a járművet – adta hírül a katasztrófavédelem.
Az érintett útszakaszon félpályán haladt a forgalom.


Lengyelországban jártunk 08.12-15

A Sümegi Tűzoltóság csapata testvérvrosunkban, Koscianban járt; és részt vett a két év Covid-szünet után ismét megrendezésre kerülő hagyományőrző tűzoltóversenyen;illetve a kapcsolódó rendezvényeken. A csapat tagjai Molnár Gábor; Stefanics Róbert; Maros Zoltán; Maros Zoltánné; Császár Zoltán;Csombó József;Illés Máté és Illés-Zsemlye Patrícia voltak.
A programok röviden: első nap este érkezéskor vacsora, majd integrációs programok. Második nap délelőtt a Racotban a volt Elnöki Palota megtekintése;majd a 2021-ben felújított Racoti Tűzoltóság épületét mutatták be vedéglátóink. Szombat délután „Nemzetek konyhája“ program zajlott;ahol is a környékbeli lengyel települések , valamint az ideérkezett magyar, cseh, német, szlovák csapatok adtak ízelítőt saját ételeikből. Sümeg kétféle menüvel indult: tárcsán sült pácolt hús; illetve pörkölt volt az étel. Italként cseresznyepálinka; és különféle borok voltak kóstolhatóak. Volt ezenkívül játékos sportvetélkedő a főzőbrigádoknak, illetve vacsora után zene & tánc.
Vasárnapi program:
XX. Országos -és XVII.Nemzetközi hagyományőrző kocsifecskedő verseny ; Racot
Pontosan 32 csapat versenyzett augusztus 14-én vasárnap Racotban a XVII Európa és XX Országos lóvontatású kocsifecskendőversenyen. Főleg Wielkopolskai és Alsó-sziléziai vajdaságból érkezett tűzoltókkal találkozhattunk. . Racotban az európai rangsorhoz illő versenyeként a csehországi, magyarországi, szlovákiai és németországi tűzoltókat éés felszrekéseiket is megcsodálhattak az idelátogatók
A Bielewoi, Biezyni, Nietazkówi és Robaczynai gyermek tűzoltó csapatok mentőműsora nagy látványosság volt az összegyűlteknek, amelyre a verseny szüneteiben került sor.
Az Apolinarski Group látványos lovaskaszkadőr műsora is nagy sikert aratott.

A lebonyolított versenyszámok után- azaz a csapat bemutatása és az akadálypálya leküzdése a gyakorlatokkal együtt az erdemények a következők voltak:
k
ülföldi csapatok kategóriájában:
1. hely – FF Kallinchen Stadt Zossen (Németország)
   2. hely – Sümeg (Magyarország),
3. hely DHZ Kaplna (Szlovákia)

 serdülők kategóriában
I – OSP Dąbrowa,
    II helyezett OSP Topola Mała
   III helyezett – OSP Grójec Wielki
női csapatok kategóriájában:
1. hely – KDP Dąbrowa
2hely.– KDP Grębów
3.hely. – KDP Tuchorza
férfi csapatok kategóriájában:
1 hely – OSP Dabrowa
2. hely – OSP Topola Mała
3. hely – OSP Grójec Wielki

A versenynap a Klatovy és Roztoky u Jilemnice falvakból származó cseh gőzfecskedők bemutatójával zárult.


2022.09-16-19 Szovátai barátaink Sümegen voltak

Kedves Bajtársak!

Az elmúlt hétvégén vendégül láttuk Szovátai barátainkat.
Úgy gondolom, hogy egy jól sikerült találkozót hoztunk össze. Érzésem szerint Ők is jól érezték magukat. Tegnap valamivel éjfél előtt sikeresen, egyben hazaérkeztek,és még egyszer köszöntek szépen mindent.
Szeretném én is nagyon szépen megköszönni mindenkinek hogy jól érezhették magukat Sümegen. Ez megint egy jó példa volt arra, hogy ha közösen összefogva valamit elhatározunk azt meg is valósítjuk.

Köszönöm szépen az Ő nevükben mindenkinek, aki akár a legkisebb mértékben is hozzájárult ehhez.

Molnár Gábor  ÖTE- elnök


09.18Melléképület égett Ukkon. A Kossuth utcában keletkezett a tűz. Az ajkai hivatásos és a sümegi önkormányzati tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat.


09.27  Jelzett és ezzel életet mentett a szén-monoxid-érzékelő az Árpád utcában, Sümegen. A helyi önkormányzati tűzoltók mérései ki tudták mutatni a gyilkos gáz jelenlétét a gázüzemű vízmelegítő közelében és a lakás többi részében is, ezért átszellőztették az ingatlant. A gázszolgáltató szakemberei elzárták a berendezést. A házban volt egyéb fűtési mód, ezért lakosságvédelmi intézkedés nem történt. A ház lakójának nem esett baja.
A sümegi ingatlanban volt megfelelően működő CO-jelző készülék, ezért nem történt tragédia. Azokban az ingatlanokban, ahol nyílt égésterű készüléket használnak vízmelegítésre, vagy fűtésre, fokozottan fennáll a veszélye a szén-monoxid-mérgezésnek akkor, ha nincsen megfelelő jelzőkészülék.
A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, nagy koncentrációban akár egy percen belül is ölhet. Néhány ezer forintos befektetés életet ment. A katasztrófavédelem honlapján olvasóink is tájékozódhatnak a minősített készülékekről.


10.01. Két év járványszünet után ismét megrendezésre került a Sümegi Tűzoltóság jótékonysági bálja:


10.05- 10.25 közöttCsabrendek külterületén eltűnt idős személy keresésében vettek részt többen az ÖTE tagjai közül-


10.14-17 Szovátán jártunk
A covid  járvány két év szünete után október 14-17 között „Tökfesztivált” szerveztek Szovátán. A háromnapos rendezvény főszereplői a tök; a hagyományok őrzése, a gasztronómia voltak, de nem maradhatott el a különböző szervek bemutatkozása sem a város rendezvényein. Volt mentési , rendőrségi bemutató és túzoltóautők felvonulása is. Szováta Város és Tűzoltósága meghívására Sümeg Város is képviseltette magát. Magyarországról ezenkívül Szováta másik testvértelepülése; Mezőberény képviseltette magát. A gazdag programkínálat minden korosztályt megszólitott;  a kicsiknek sétánydíszítés és tökfaragás;a felnőtteknek szinpadi rendezvények , veteránjármű-kiállítás és vetélkedők természetjárás ; az idősebbeknek népzene, kézműves kiállítás és vásár, sétakocsikázás, és sétavonatozás, az esti koncertek pedig megkoronázták a napi programokat.
Nagyszerű hétvége volt; köszönet és gratuláció a szervezőknek! 🙂🚒👏👏
/forrás -.Szováta Város  & Sóvidék TV)


10.24. Nyírespusztai ház udvarán égett egy kisbusz

Teljes terjedelmében égett egy kisbusz Csabrendek területén, Nyírespusztán, egy családi ház udvarán. Az ajkai hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a sümegi önkormányzati tűzoltók kezdték meg az oltást. Az egységek két vízsugárral rövid idő alatt eloltották a lángokat. Az utómunkálatok során átvizsgálták a benzin-gáz üzemű jármű gáztartályát, melyet a tűz nem érintett, és visszahűtötték az autót. Személyi sérülés nem történt. (Fotók: Sümeg ÖTP


10.25. Két autó ütközött Csabrendek térségében

Jobbra akart kanyarodni egy Volkswagen Polo típusú autó a 84-es főúton Sümegnél, amikor belement egy Opel Astra, közölte Nagy Judit megyei rendőrségi szóvivő.A járművekben nem sérült meg senki, de az utat lezárták a helyszínelés idejére, a rendőrök a forgalmat elterelik a környékre.
A baleset a 84-es főút 25-ös kilométerénél, Csabrendek térségében történt, az ütközés következtében az egyik gépkocsi az árokba csapódott – tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. A sümegi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket. A mentők is a helyszínre érkeztek. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.


11.25. Halálos baleset történt Sümegcsehi és Döbröce között
Információink szerint egy 49 éves döbröcei férfi Mercedes Vito típus gépkocsival Sümegcsehi irányából Döbröce felé tartott, amikor letért az útról, és bekövetkezett a baleset. Az autó vezetője kizuhant a járműből, ami ráborult. A műszaki mentésre a sümegi önkormányzati tűzoltók vonultak ki és emelték le a gépkocsit a sofőrről, aki a helyszínen az életét veszítette. Utasa könnyű sérüléseket szenvedett, a férfit a mentők elszállították kivizsgálásra.
Forrás:Sümegi Szó_ZAOL

12.17. Advent 2022

Kisfaludy Sándor Művelődési Központ:

„JÓTÉKONYSÁGI ADVENTI FORGATAG

Az advent a karácsonyt megelőző készülődés időszaka. Ilyenkor jobban odafigyelünk egymásra, nagyobb szeretettel fordulunk egymás felé. Ez az időszak a segíteni akarás, jótékony cselekedetek időszaka is. A sümegiek – minden évben – a karácsonyt megelőző szombaton, Jótékonysági Adventi Forgatagon fognak össze és támogatnak egy nemes ügyet. Idén az adományok a rezsi árak emelkedése miatt nehéz helyzetbe kerülő sümegiek támogatására gyűlt. Egy adag sült gesztenye, szeretettel készített karácsonyi dísz, egy-egy szelet sütemény, egy-egy pohár szívvel készített forró tea és forralt bor, egy szelet zsíros kenyér megvásárlásával ezt a célt támogattuk. A résztvevő intézmények képviselőinek, civil szervezeteknek, fellépőknek köszönjük az önzetlen segítséget, a kedves vásárlóknak pedig a támogatást. Békés, szeretetteljes ünnepeket kívánunk mindenkinek!🎄

A sümegi tűzoltók  idén is részt vettek a karácsonyi adventi programon.


12.28  Átvették a megítélt támogatásokat a tűzoltóságok

December huszonnyolcadikán vették át a 2022-ben pályázatot benyújtott Veszprém megyei önkormányzati tűzoltóságok és önkéntes tűzoltó egyesületek a központi költségvetésből elnyert támogatást. Ennek egy része pénzbeli, más része természetbeni támogatás. Előbbit november végéig elutalták a tűzoltóságoknak, a felszereléseket, eszközöket a mai napon kapták meg a megye három kirendeltségén.

Az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok a pályázaton EDR-rádiókat, védőeszközöket, légzőkészülékhez tartalék álarcot, tartalék kompozit palackot, benzinmotoros zagyszivattyút, búvárszivattyút, mászóövet, bevetési védőruhát, védőcsizmát, védőkesztyűt, védősisakot, illetve tűzoltó-technikai eszközöket, kéziszerszámokat, porral oltót, habbal oltót, kapacsot, csáklyát, mentőkötelet, csapszegvágót, forgalomirányító lámpát, elsősegély-felszerelést nyertek el.

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére. Előbbiek esetében a rendelkezésre álló 225 millió forintos keretre az ország összes önkormányzati tűzoltósága pályázatot nyújtott be. Az önkéntesek támogatására rendelkezésre álló forrásra hatszáznégy egyesülettől érkezett pályázat. Veszprém megye szervezeteinek és önkormányzati tűzoltóságainak összesen több mint 15 millió forint pénzbeni, közel 8 millió forint természetbeni támogatást ítéltek oda.

A Veszprém megyéből pályázott húsz önkéntes szervezet és három ─ sümegi, zirci és balatonfüredi ─ önkormányzati tűzoltóság természetbeni támogatásával még tovább erősödött megye gyors reagáló és beavatkozó képessége.

https://veszprem.katasztrofavedelem.hu/25825/hirek/271826/atvettek-a-megitelt-tamogatasokat-a-tuzoltosagokVisitorcounter