2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Aichtal 2017

2017 .03.24. – Grötzingen Tűzoltóságának  150 éves jubileuma

Testvérvárosunk; Aichtal Grötzingeni városrészének tűzoltósága idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját.
Az ünnepi emlékülésen városunkat Kiss Csilla Magdolna; Bogdán Zoltán és Piszter Csaba képviselte.

Pénteken, március 24-én Grötzingen az önkéntes tűzoltóság 150. születésnapját  ünnepelte.
A rendezvény a Grötzingeni sportcsarnokban zajlott.
A vendégek érkeztek többek között a Karlsruhe melletti Grötzingenből, valamint a partnervárosokból; így a francia Ligny-en-Barroisból és Sümegről.
Lorenz Krus polgármester üdvözölte elsőként a közönséget. Rámutatott, hogy a tűzoltóságok az elmúlt 150 évben már jelentősen átalakultak – azonban ami megváltoztathatatlan maradt mindig, az az  önkéntesség elve.
Hálás vagyok, hogy voltak emberek 150 évvel ezelőtt -és ma is- akik önként állnak a köz szolgálatában ;
akik készek felelősséget és sok lemondást vállalni mindezért. Ez fontos a társadalom és a közösségek szempontjából.-mondotta a város pologármestere.
„Ez teszi őket példaképekké. A sok gyakorlat nagyon időigényes és az persze az idealizmus is része ennek
az önkéntességnek- például mint a hajlandóság a saját szabadidő feláldozására; megbízhatónak lenni a társak számára- éjjel-nappal.”
Lorenz Krus kiemelte a bajtársiasság jelentőségét ; mint követésre érdemes elemet .
„Ezek a hihetetlen mennyiségű érdemek alapvetően megfizethetetlenek.”- mondta beszédében
A polgármester méltatta a  tűzoltók sokrétű csoportjait: az ifjúsági tűzoltókat, a zenekart, és az idős korosztály munkáját egy nagy bókkal köszönte meg.

A Esslingeni kerületi hivatal vezetője, Dr. Marion Leuze-Mohr és Bernd Müller;  a megyei tűzoltók egyesületi elnöke is beszédet mondott: dicsérte a 150 éves elkötelezettséget .
„A mentések jó cselekedetek, amik szükségesek a világ számára – mondta, a járási hivatal nevében  megköszönve a munka iránti motivációt és lelkesedést; kívánva annak fenntartását.
A jubileum mottóját –  Jochen Wezel, az Aichtali önkéntes tűzoltók volt parancsnoka fogalmazta meg  idézve Erwin Koch mondatait  -a tűzoltókat a szomszédhoz hasonlítva:
„Az ideális szomszéd láthatatlan és hallhatatlan.
De bármikor ott van mikor tényleg szükség van rá. ”


2017.07.29/30  Aichtali  Városi ünnepség

Már a 34. alkalommal tartotta a Aichtal a városi ünnepségét  július utolsó hétvégéjén.
A szervezők Grötzinger jelentős évfordulót ünnepeltek idén: a Grötzingeni  Önkéntes Tűzoltóság ünnepelte 150 éves  fennállását.

A megnyitón – szombaton- 15:30 órától  az önkéntes tűzoltók  zenekara játszott, majd a kötelező Grötzingen- hordót  ütötte csapra Lorenz Kruß polgármester.  A megnyitón helyi parlamenti képviselők Nils Schmid (SPD) és Renata Alt (FDP), Matthias Gastel  is jelen volt; csakúgy mint a testvérvárosok : Ligny-en-Barrois (Franciaország) és Sümeg Város  vezetősége illetve a Sümegi Tűzoltóság küldöttsége..

Vasárnap ökumenikus istentiszteletet tartottak Szent  Flórián  tiszteletére; ezen a misén a Franciaországból érkezett vendégek együtt énekeltek  az aichtali templomi kórussal.  Mivel ez volt a Szent Flórián – istentisztelet ; ezért a prédikáció illeszkedett a tűzoltóság témaköréhez.
Flórián a római sereg tisztje volt; aki keresztény hitre  tért . Diocletianus  császár uralma alatt, 303-ban újra kitört az keresztényüldözés. Amikor Flórián tudomást szerzett arról, hogy az Enns-parti Laurecaumban fogságba ejtettek 40 keresztényt, a foglyok segítségére sietett. A városba érkezés előtt nyíltan megvallotta keresztény mivoltát, ezért elfogták és bíróság elé állították. Egykori katonatársai vitték a bíró elé. Büntetésként megbotozták, majd arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Ennsbe dobják. Az ítéletet 304-ben hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt.

Holttestét egy Valéria nevű özvegy temette el. Sírja felett templomot építettek, amelyet a bencések, majd a lateráni kanonok gondozott. Sírja körül mára híres kegyhely épült ki. Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában ;és Lengyelországban  terjedt el, gyakori még Szlovénia és Horvátország  területén, ahol ma is szokás főként a vidéki tűzoltószertárak épületét Szent Flórián festménnyel ellátni. Árvizek és tűzvészek ellen védő szentként tisztelik.
Az istentisztelet után lehetőség volt vásárolni a bolhapiacon, a múzeumlátogatásra;vagy a helyi könyvtárban vásárolni könyveket . A gyerekeknek  arcfestés ; lufi-hajtogató, és játszótér állt rendelkezésre ;nem beszélve a városi egyesületek étel-ital sátrairól. A sümegi bemutatósátorban Egly Márk borait kínálták a helyi lakóknak; illetve Tóth Tamás Ranolder-sajtját kóstolhatták az érdeklődő helyi lakosok .Volt még ezenkívül  tűzoltóautók kiállítása Aichtalból és környékéről ;illetve gyakorlati és technikai bemutatók is zajlottak: a junior tűzoltók szerelési gyakorlatát köztes önmentési gyakorlat követte az egyik ház harmadik emeletéről…A sok látogatót még egy közbejött zápor sem tudta hazazavarni; késő estig tartottak a programok.
A sümegi csapat hétfőn reggel búcsúzott  el a házigazdáktól ;és indult haza.
Fotók itt :

 

 

Visitorcounter