2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

2008

2008.01.26  Ülésezett a Sümegi Önkéntes Tűzoltó Köztestület

A Köztestület 2006. december 18-i újjáalakulása előtt bizonytalanság jellemezte a működést. A riasztási stratégiai tervhez több önkormányzat tartozott, mint amennyi tagja volt a köztestületnek, így kevesebben fizettek tagdíjat, mint amennyi a biztonságos működéshez elegendő lett volna, és tartozások (8.288.959. Ft) alakultak ki. (A kistérség 7 települése nem volt tagja a köztestületnek).

Dr. Rédei Zsolt polgármester, a köztestület elnöke már 2007 februárjában megfogalmazta, célszerű lenne, ha a feladatellátáshoz területileg tartozó kistérségi települések mindegyike tagja lenne az Önkéntes Tűzoltó Köztestületnek. Ha az együttműködés nem jön létre, az ellátási színvonal jelentős csökkenése mellett komoly mértékű forráskieséssel is számolni kell.

A jelenlegi helyzetben 23 település tartozik a RST-hez (a kistérségen kívül Sümegcsehi és Kisvásárhely), és a kistérség minden helysége tagja a Köztestületnek is. Így mindenki fizeti a tagdíjat, nincsenek emiatt anyagi kiesések.

A 2008. január 26-i ülésen tárgyalták az éves költségvetést, meghatározták a feladatokat.
– Gáspár Péter Tűzoltóparancsnok febr. 1-től 8 órában látja el feladatait.
– 9 %-os bérfejlesztés történt
– Új technikai eszközökhöz jut a köztestület (A pályázaton nyert új Renault típusú tűzoltóautót az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium képviseletében Dr. Bajnai Gordon miniszter fogja átadni ünnepélyes keretek között Budapesten, a Hősök terén február első felében)
– Nem emelkednek a tagdíjak.
– Megtakarításként az év végére 662 ezer Ft-tal lehet számolni.

A Sümegi Köztestületi Önkéntes Tűzoltóság gazdálkodása stabilizálódott: biztonságos működés finanszírozható az új költségvetéssel, a technikai eszközállomány, és a személyi állomány megbecsülése is javult. Stabil évvel számolhatnak tehát.
Tóth András elmondta az ülésen, örül, hogy feledésbe merültek a régi „zajos” összejövetelek, mivel megerősödött a köztestület a vezetőségét és a személyi állományát tekintve is. Szükség volt egy olyan parancsnokra, aki teljes munkaidőben tudja ellátni feladatát. Üdvözli az elindult változást, a vezetőség és a személyi állomány közt létrejött produktív összhangot.

sumeg.hu


2008.04.25. Autóbaleset a 84-es út sümegi szakaszán:


2008.04.29 Baleset a 84.-es főút helyi szakaszán:


2008.05.31. Tömeges baleset Sümeg külterületén

Sümeg és Sümegprága között ketten haltak meg egy diszkóbalesetben. Egy 35 éves nő vezette az autót, amely az árokba csúszott. A sofőr és a mellette ülő 16 éves sümegi fiú a helyszínen meghalt. A kocsiban rajtuk kívül még három tizenéves ült, egyikük súlyos, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.


2008 06.26. Ámokfutó a 84-es főúton – két halott

Két ember vesztette életét abban a balesetben, amely csütörtök este történt a 84-es főúton.

Az egymással frontálisan összeütköző két autó egyikét egy ámokfutó autós vezette, aki egy Vas megyében okozott baleset helyszínéről megállás nélkül hajtott el, s éppen az őt váró rendőrök elől menekült, amikor Sümeg határában
először egy rendőrautónak csapódott, majd a szemből érkező autónak ütközött – közölte a rendőrség az MTI-vel.

A baleset egyik áldozata maga az ámokfutó, a karambolt okozó 38 éves nemeskeresztúri férfi, a másik áldozat pedig a szemből érkező vétlen autós, egy nyirádi asszony volt, aki szintén a helyszínen vesztette az életét – mondta el a
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese, Bankó Magdolna, aki arról is beszámolt, hogy a szemtanúk elmondása szerint és a helyszínen rögzített nyomok alapján azt valószínűsítik, a férfi szándékosan tért át az úttest
túloldalára.

A vétlen autóban utasként helyet foglaló férfi és egy kétéves kisgyermek súlyos sérüléseket szenvedett, őket kórházba szállították – tájékoztatott az ügyeletes. A karambol közvetlen előzménye az volt, hogy az ámokfutó Sümeget elhagyva belefutott a főút ellenőrző pontjain felállt rendőrökbe, majd a rendőri jelzést és felszólítást figyelmen kívül hagyva próbált továbbhajtani -tette hozzá.

A férfire azért vártak a rendőrök, mert az ámokfutó autós csütörtökön kora este még Vas megyében egy balesetet okozott, amelynek helyszínéről megállás nélkül hajtott el. Ott személyi sérülés nem történt, de a vasi rendőrök rögtön értesítették a sümegi kollégáikat, miután a menekülő férfi áthajtott Veszprém megyébe, Sümeg irányába a 84-es főúton. Az autó már Tapolcáig is eljutott, amikor visszafordult, s megint Sümeg felé vette az irányt – számolt be az üldözött férfi mozgásáról az ügyeletes. A 84-es főutat Sümeg és Zalagyömörő között a rendőrség teljes szélességben lezárta, a forgalmat más útvonalra terelte – közölte a sajtóügyeletes, hozzátéve, hogy az útzárt csütörtök éjfélig már bizonyosan nem oldják fel.

TV2 riport erről :
http://tv2.hu/neoplayer/tv2/play/106654/http:@@@@stream2.tv2.hu@@bydate@@20081003@@14432.flv/embed/640/musoraink/tenyek

 


11.07.  Új kapukat kapott a sümegi tűzoltóság

Sümeg – Ünnepélyes külsőségek között adták át a sümegi tűzoltólaktanya új garázskapuit az Önkéntes Tűzoltó Köztestület legutóbbi összejövetelén.
Jelentős érdeklődés kísérte az eseményt a városban. A megjelenteket  dr. Rédei Zsolt polgármester, a köztestület elnöke köszöntötte.  Beszédében elmondta, az új garázskapukra főként az év elején pályázaton nyert tűzoltóautó miatt volt szükség. A legkorszerűbb technikával felszerelt garázsajtók költségeit a köztestület stabil gazdálkodásával fedezni tudta, de több helyi vállalkozó is hozzájárult a sikerhez.  Dr. Lauer János  tűzoltóezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kiemelte, hogy a sümegi tűzoltók hivatásukhoz való hozzáállása és környezetükkel szembeni elvárása is példaértékű, így a lehetősége függvényében minden segítséget, támogatást megérdemelnek.
Gáspár Péter  tűzoltóparancsnok lapunk kérdésére elmondta,  sokan segítettek a beruházás elvégzésében.
– Maga a két kapu megvásárlása  a megyei önkormányzat támogatásával valósulhatott meg, de a beszerelés, a falak átalakítása,   a festés már a helyiek összefogásának, segítőszándékának köszönhető. Volt, aki eszközzel, anyaggal járult hozzá a a fejlesztéshez, míg mások a munkájukkal segítettek minket.   Jó érzés tudni, hogy megbecsülnek minket, értékelik a tűzoltók munkáját a sümegi lakosok.  Jelenleg még  Bernáth Ferenc dolgozik, ő a tűzoltóság és a város címerét festi a szépen rendbehozott homlokzatra – mondta  Gáspár Péter.   Az új garázskapuk a januárban kapott nagyértékű tűzoltóautó miatt váltak szükségesséDr.

Azon túl, hogy megszépült a tűzoltóság honlokzata, a belső tér is előnyére változott, világosabb lett. A falon egy új ablakot nyitottak, és  a két garázskapun is méretes ablakok helyezkednek el. Így bentre is jut fény, nem kell állandóan a villanyt használni.
Forrás: http://szijarto.blog.hu/2008/11/07/uj_kapukat_kapott_a_sumegi_tuzoltosag


12.17. Elsősegély – gyakorlás a sümegi mentőállomáson:


 

Visitorcounter