2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

2010

Január 3-án, Sümegen a Kövesdomb utca egyik udvarában szemetet, autógumikat és tévékészülékeket égettek. Az utcát és környékét sűrű fekete füst lepte el. A tűz eloltását követően, a Rendőrség bevonásával szabálysértési eljárás indult a lakó ellen.

Január 5-én, Sümegen az Ifjúság utcában egy lakás dolgozószobája égett. A szoba berendezéseinek egy része megsemmisült, a gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt tovább.

Január 10-én hajnalban Csabrendek külterületén egy diszkóból hazafelé tartó kisteherautó árokba hajtott. A helyszínről két fő könnyű sérültet szállítottak el a mentők.

Január 10-én a kora esti órákban Sümegen a Bosnyák utcában kb.5 m2-en tetőszerkezet égett. A tűz oka feltehetően elektromos hiba.

Január 22-én Sümeg Eitner utcában egy személygépkocsi a havas úton megcsúszott, árokba borult. A gépkocsi vezetőjét a mentők a helyszínen ellátták.

Képgaléria:

2010_01

Február 8-án egy dabronci lakóház kéménye, és a mellette lévő födémszerkezet egy része kigyulladt. A tűz nem terjedt át a ház többi részére.

Február 12-én, és 13-án a kialakult hóhelyzet adott sok munkát. Sümeg, Sümegprága, Bazsi, Csabrendek, és Gyepükaján külterületén sok elakadt járművet, illetve a Volán egyes járatait kellett a hóból kimenteni. Sümeg belterületén két esetben kellett a gyalogos forgalmat veszélyeztető jégcsapokat eltávolítani.

Február 23-án Dabronc Dózsa utcában a késő esti órákban egy lakóház oldalfalai kidőltek.

A ház szerencsére lakatlan volt, de a szomszédos épületet veszélyeztette a további omlás, ezért a település polgármestere intézkedett az épület elbontásáról.

Képgaléria:

2010_02

 

Március 4.-én Sümegen az Ifjúság utca egyik kandeláberének műanyag burkolata félig leszakadt, járókelőket és autókat veszélyeztetett.

Március 6.-án a 84-es főúton a horgásztónál egy gázüzemű Audi személygépkocsi kigyulladt. Egy sümegi autós megkezdte az oltását.

A rövidesen megérkező tűzoltóink egy porraloltóval szüntették meg a tüzet, majd áramtalanítás és a gáztartály elzárása után levontatták a főútról.

Ezen az estén került megrendezésre a tűzoltóbál.

Március 08.-án gyakorlat volt a Sümegi Várban

Március 11.-én Bazsi és Zalaszántó között egy Opel szgk. árokba csúszott. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az autót kivontatták az árokból.

Március 12.-én éjjel a csabrendeki Polgármesteri Hivatal tűzjelzője bejelzett. Tűzet nem találtak, téves jelzés volt.

Március 13.-án Egy sümegi lakásban páraelszívó gyulladt ki, a tüzet a lakók eloltották. Az esetet utólagosan jelentettek be.

Március 20.-án éjjel egy Simon I. utcai lakás kéményben a lerakódott korom kapott lángra, egy porral oltóval avatkoztak be. A kémény már sajnos megrepedt a nagy hőterheléstől.

Március 21.-én a Sümegprágai szőlőhegyben kapott lángra 5-600 m2 száraz fű és nádas. A tüzet csak gyalogosan lehetett megközelíteni, így azt csak kéziszerszámokkal tudták eloltani. Még aznap az esti órákban Bodorfa külterületén 600 m2 en nádas égett, egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el.

Március 22.-én Sümegprágán egy fűzfa veszélyes ágait kellett eltávolítani, a keszthelyi létrát is segítségül hívtuk.

Március 26.-án délelőtt Sümegprágai hegyben száraz fű, bozótos, műveletlen szőlőterület égett kb. 1 ha-on. Az oltásban segédkezett 3 fő Sümegprágai önkéntes tűzoltó is.

Március 30.-án Bazsi külterületén száraz fű ;bokros égett 300m2 en.

Képgaléria:

2010_03

Április 1-én, Sümegen a Darnay utcában egy lakóház pincéjéből kb 30 m3 vizet kellett kiszivattyúzni.

Április 3-án, Ukk külterületén kb. 300m2 avar égett. Az esti órákban Sümegen egy lakóház kazánházában keletkezett tűz, amit a lakók kiérkezésig eloltottak.

Április 5-én, Bazsi és Sümeg között egy autó árokba csúszott, személyi sérülés nem történt, az autót drótkötél segítségével visszaállítottuk az útra.

Április 13-án, Ukkon az Általános Iskolában tartottunk begyakorló gyakorlatot. Ugyan ezen a napon, Sümegen a Ramassetter iskola pincéjéből kellett kb. 40m3 vizet szivattyúzni.
Április 19-én, hajnalban Sümeg Deák Ferenc utcában a házakból kihordott lomtalanításra szánt szemetet gyújtották fel, ismeretlenek. Április 22-én, a Föld Napja alkalmából szervezett szemétszedés, aktív résztvevői voltunk.
Április 24-én, eladásra került a Tartalék szerünk, ezután Tápiószele ÖTE használatában lesz.
Április 28-án, Testvérvárosok világnapja alkalmából, az Önkormányzati dolgozókkal közösen részt vettünk a Sümeg-Tapolca között rendezett futásban.

Április 29-én. a Weber Hydraulik magyarországi forgalmazója tartott egy bemutatót, ahol megismerhettük a gyártó legújabb hidraulikus mentőszerszámait.

Képgaléria:

2010_04

04.28. Testvérvárosok közötti futóversenyen vettek részt a sümegi tűzoltók, mentők és még sokan mások. A verseny Sümeg és Tapolca között az erdei úton zajlott:

Futóverseny 2010 04 28

Május 01. Nyirádi elágazóban két szgk. és három motoros balesetet szenvedett. Az Audi figyelmetlen vezetője gépkocsijával hátulról nekiütközött a várakozó Suzukinak, így a vétlen szgk. az éppen érkező motorosok elé vágódott. A helyszínről két súlyos és egy életveszélyes sérültet a mentők elszállítottak.
Május 2. zalameggyes külterületén 5 ha-os területenbozótos, nádas,szemét égett. A tüzet kéziszerszámokkal eloltottuk

Május 04. Flórián nap. Megemlékezést tartottunk Szent Flóriánról, védőszentünkről. Az ünnepségen átadásra került egy Steyr tűzoltó autó is, amely a Lenti Tűzoltóságtól került felújítás után Sümegre tartalék szerként. A jó öreg IFA-t váltotta.
Az ünnepségen Dr. Rédei Zsolt polgármester úr, a köztestület elnöke tűzoltókat méltató beszéde után Nagy József kanonok úr megemlékezett védőszentünkről majd felszentelte az új tűzoltó fecskendőt. Szent Flórián szobrának koszorúzása után, a Magyar Tűzoltó Szövetség emlékérmét vehette át három önkéntes tűzoltónk.: Józsa Attila 40 éves szolgálatért, Rénes Róbert 30 éves szolgálatért, Tamás István 25éves szolgálatért.

-Május 07.Nyirespusztra és Nagytárkány között 500m2 en bozótos, száraz fű, szemét égett.

-Az oltásban a Csabrendek ÖTE is részt vett.

-Május 11. A Darvastói Foglalkoztató Intézetben a tűzjelző bejelzett, az egyik lakó sapkát felejtett a lámpán. Az esetet utólagosan jelezték, kár nem keletkezett.
-Május 12. Csata Transz tűzjelzője jelzett, kiérkezés után derült ki, hogy egy kamion kipufogófüstje okozta a jelzést.

-Május 13. Sümeg Tartalék: Steyr. Ezen a napon minden gépkocsivezető sikeres vizsgát tett az új fecskendő üzemeltetéséből.

-Május 16. Éjfél után megérkezett a vihar.(16 és 17-én piros riasztás volt érvényben) Veszprémgalsa, Zalaszegvár, Devecser, Nemeshany külterületén, ill. Sümeg bel, és külterületén, kidőlt fák, leszakadt faágak, megdőlt villanyoszlop adott munkát.

-Május 17. Rigács, Nemeshany, belterületén a Sárvári létra segítségével távolították el a megdőlt fákat, ill. leszakadt faágakat. Bazsi külterületén a Sümeg tartalék avatkozott be egy kidőlt fűzfánál. Az ajkai tűzoltóság területén is be kellett avatkozni, mivel ők Herend térségében dolgoztak. Így Somlójenőre egy megáradt patak miatt, Nyirádra egy árokba dőlt kamion miatt kellett kivonulni.

-Május 18. <> Ramassetter Iskola pincéjében kb.: 40 m3 víz gyűlt össze, szivattyúval eltávolítottuk. Sümegen egy ponyvát fújt a szél a vezetékekre, csáklyával leszedtük.

-Május 19. Az Ady iskola udvarán álló fákról több fennakadt faág veszélyeztette a gyerekeket, létra, fűrész, és csáklya segítségével leszedtük.
-Május 24. Sümegen a buszpályaudvarnál egy megdőlt akácfát kellett kivágni. A gyalogos és autós forgalmat veszélyeztette.Május 26. Ellenőrző gyakorlat volt a Sümegi Postán, a feltételezés szerint a kézbesítő terem égett. A gyakorlatot a megyei katasztrófavédelem szakemberei felügyelték. A gyakorlatot követően a Nyírlaki Szociális Otthonból érkezett jelzés, miszerint két nyárfa megdőlt, lakókat, dolgozókat veszélyeztet. A Keszthelyi létra segítségével a fákat eltávolítottuk.
-Május 28. Az Árpád utcában egy teherautóra szakadt egy kisebb gesztenye ág.

Képgaléria:

2010_05
  • Június.02. Az esti órákban egy lakóautó a Csabrendeki szőlőhegyen lecsúszott a földútról, majd fennakadt egy partoldalon. A borulás megelőzésére hevederrel rögzítve lett az autó. Tűzoltóautóval nem lehetett megközelíteni az esetet így kivontatni csak másnap reggel LKT, ill. terepjáró segítségével sikerült.
  • Június. 8. A Shell benzinkútnál, és a Darvastói Foglalkoztató Intézetben helyismereti gyakorlaton voltunk.
  • Június. 9. Ramassetter iskola pincéjében ismét nagymennyiségű víz volt, szivattyúval beavatkoztunk.
  • Ezen az estén, Bodorfán egy idős férfi holtestét kellett a kútból kiemelni.
  • Június. 10. Zalaerdődön, és Káptalanfán kisgyermekek ismerkedtek a tűzoltóautóval, egy kis locsolással enyhítettek a forróságon. Ezen az éjjelen, Sümegen az Ady E. utca végén 5 m2- en szemét égett.
  • Június. 13. Gógánfánál a vasút mellett avar égett kb. 300 m2- en, a tüzet a Gógánfai polgárőrök a kiérkezésünkig eloltották.
  • Június. 15. Csabrendek határában nagy füstöt láttak. A helyszínre érkezés után kiderült, hogy használaton kívüli méhkaptárokat égetnek el. Az esethez vonultak még a Csabrendeki önkéntesek is.
  • Június. 16. Ukk vasútállomáson bemutatták a nagyfeszültségű vezetékek leszakaszolását. A bemutató tanulsága, amíg a vasút szakemberei nem teszik meg ezt a biztonsági intézkedést; addig nem kezdhetünk meg beavatkozást a vasúti pályán. A bemutatón részt vett a Sümegi Mentőállomás vezetője is. Heves zivatar után jelzés érkezett Sümeg Alkotmány utcából, hogy a lakóházak udvarát víz öntötte el. A vízátereszekben lerakódott nagy mennyiségű hordalékot eltávolítottuk, szabad utat engedve a víznek.
  • Június. 17. este a Darvastói Foglalkoztató Intézetben begyakorló gyakorlaton vettünk részt, ajkai és badacsonytomaji kollégákkal közösen. A feltételezés szerint az egyik lakóépület emeleti szobájában, lefekvés után tűz keletkezett, két lakó benn rekedt. A gyakorlat feltárt néhány szükséges változtatást az intézmény részéről, ill. a rádió rendszerünk / EDR kézi rádiók/ egyik üzemmódban sem volt alkalmas a visszajelzések megbízható továbbítására..
  • Június. 18. A Rendőrség segítséget kért, egy holttestet kellet egy lakóház padlásáról lehozni.
  • Június. 25. éjjel jelzés érkezett, hogy a Sümegi Vár Öregtornyában valami ég. A dolgozók két poroltóval a tüzet eloltották, egy gerenda égett, az izzást a kiérkező kollégák szüntették meg.
  • Június. 26. Megkezdődött a tűzoltótábor, /bővebben később, az egyesület címszó alatt./
  • Június. 28. Nyírespuszta külterületén, bányagödörben szemét égett. A tüzet két vízsugárral oltották el. A munkálatokban a Csabrendeki Önkéntesek is részt vettek.
  • Sümeg Baglyasszél utca egyik udvarán szemét, gaz égett kb. 300 m2-en.
  • Június. 29. Sümegen a 84-es, és a Tóth Tivadar u. kereszteződésében egy szgk. és egy kisteherautó ütközött. Az Opel vezetője beszorult járművébe. Az ajtók és a tető eltávolítása után a sérült kiemelésre került. A mentők ellátás után az ajkai kórházba szállították.

Képgaléria:

2010_06

Július 05. Sümeg külterületén, a Hamuházi földeken száraz fű gaz égett kb. 2000m2-en. Kéziszerszámokkal és egy „D” vízsugárral eloltottuk.
Július 11. Sümeg Táncsics utca végén egy kukoricatábla szélében szemét égett. A kora esti órákban a 84-es főúton a Mogyorósdombnál 5 személygépkocsi ütközött. A sérült gépkocsik áramtalanítását elvégeztük.  A helyszínről három könnyebb sérültet a Sümegi mentősök ellátás után elszállítottak, két könnyű sérült saját felelősségére a helyszínen maradt.
Július 12. Csabrendek külterületén egy kombájn, aratás közben megdőlt. A munkagépet a Csabrendeki önkéntesek segítségével, két drótkötéllel kivontattuk.
Július 13. Káptalanfán egy Dózsa utcai lakóház bejárata közeléből /kb. 40 cm-es/ lódarázs fészket kellett eltávolítanunk.
Július 18. Sümegen a Kossuth utcai idősek otthona előtt egy gesztenyefa ága leszakadt, sajnos az egész fát ki kellett vágnunk, mert további veszélyt jelentett a járókelőkre, és a forgalomra.
Július 21. Sümegen a Petőfi utcában egy lakóház pincéjéből kellett kiszivattyúzni kb. 40-50. m3 vizet.
Július 24. Sümegen, a Mogyorós dombon, nagy területen/ kb. 3 ha-on/ száraz fű égett, a közeli faházakat veszélyeztette. Feltehetően a közelben leszakadt magasfeszültségű vezeték okozta a tüzet. Az oltásban a Badacsonytomaji kollégák siettek segítségünkre.
2010 0724 Zalagyömörő településen összekötöttük a kellemest a hasznossal:
A mentőkkel együtt mentési gyakorlattal/bemutatóval színesítettük meg a falunapi programokat.
A bemutatót egy kis falatozás követte 🙂

Július 27. Gógánfa és Szalapa között egy fa dőlt az útra, azt teljesen elzárta. Motorfűrésszel beavatkoztunk.
Aznap éjszaka Csabrendek –Nyírespuszta közelében kábelt égettek. Egy vízsugárral beavatkoztunk. A rendőrség eljárást kezdeményezett az égetők ellen.

Képgaléria:

2010_07

Augusztus 01. A június 29. i baleset sérültjétől kaptunk egy levelet, melyben megköszönte a mentésben résztvevők munkáját. Ez a pár sor neki nem került semmibe; viszont nekünk jól esett. Köszönjük! Reméljük, hogy legközelebb nem ilyen körülmények közt találkozunk.
Augusztus 02.
Sümegen a lámpás kereszteződés közelében egy műszaki hibás kamion egy sávot elfoglalt, a forgalmat akadályozta. Egy indító kábel segítségével a kamiont sikerült beindítani.
Augusztus 05. A Mihályfa felé vezető úton egy fa dőlt ki az útra az erdőből, a forgalmat akadályozta, láncfűrésszel beavatkoztunk.
Augusztus 10.
Sümegen az Arany János utcában egy családi ház kertjében az ott lakó gyerekek hintája mellett a földben egy kb. 70cm-es darázsfészek volt. Védőfelszerelésben a fészket eltávolítottuk, darázsirtóval végleg meggyőztük a darazsakat: nem szép ijesztgetni a gyerekeket.
Augusztus 14. Zalagyömörőben a Sümegi mentősökkel és a Csabrendeki önkéntesekkel közösen egy mentési bemutatón vettünk részt.
Augusztus 20. éjjel jelzés érkezett Ötvöspusztáról, hogy egy Istállóban szalmabálák égnek. Jelzéskor „II Kiemelt” fokozattal indultunk el, rajtunk kívül még Keszthely1, Keszthely víz, Sárvár1, Sárvár vízszállító vonult a kárhelyre.A helyszínen több mint 700 db szalmabála égett az egykori istállóban. A hatékony oltást gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy zárt térben égtek a bálák így nem lehetett hozzáférni a tűzhöz, csak néhány utólagosan kibontott nyíláson keresztül. Miután már kockázatossá vált a bálák kimentése és nem lehetett megóvni azokat, a szolgálatparancsnok döntött, hagyják leégni. Ezután meg kellett várni, míg el nem ég annyira, hogy megközelíthető legyen. 21.-én és 22.-én felügyeltük az égést, míg 23.-án reggelre érdemes volt nekiállni eloltani a tüzet. Az oltáshoz felhasznált víz mennyisége kb. 250 m3.A munkálatokban részt vettek: Keszthelyi, Sárvári, Pápai egységek, ezúton is köszönjük segítségüket.
A tűz keletkezésének oka vizsgálat alatt van.

Augusztus 21. A Gógánfai falunapon a Sümegi mentősökkel közösen egy mentési bemutatón vettünk részt.
Augusztus 25. Sümegen, az Öreghegyen nagy füstöt láttak. A kiérkező egységnek nem kellett beavatkozni, a kertben gazt égettek felügyelet mellett. Az eset téves jelzés volt.
Augusztus 26. Begyakorló gyakorlaton vettünk rész a Doboz Kft. Telephelyén.
Augusztus 30. A Ramassetter iskola pincéjében összegyűlt kb. 50m3 vizet kellett kiszivattyúzni.
Augusztus 31.
Sümegen a Sarvaly utcában, egy lakóház nappalijában kb. 0,5 cm!!!! víz állt és segítséget kértek. Beavatkozni nem tudtunk. / nem volt nálunk felmosó szett./

Képgaléria:

2010_08

09.02. A Darvastói Foglalkoztató Intézetnél egy száraz nyárfa megdőlt, és a lakókat és épületet veszélyeztetett.Aznap még a Mihályfai út és az ipari út kereszteződésénél 6m2 –en. avar nádas égett.
09.09. A sümegi Vár öregtornya ég egy személy bent rekedt, szerencsére ez csak egy váratlan gyakorlat volt. A megyei katasztrófavédelem szakemberei tettek próbára minket. A gyakorlaton Keszthelyi Badacsonytomaji és Ajkai egységek is részt vettek valamint a mentőszolgálat is be lett vonva. A várhegy sajátos terepviszonyaiból eredően a feladat végrehajtása nehézségekbe ütközik, de úgy tűnik a lehetséges megoldások drágának bizonyulnak. Így marad a régiben minden ?!
09.16. A gyepükajáni Lo-ri-pack KFT. tűzjelzője jelzett. A kiérkező egység tűzre-füstre utaló jelet nem talált, az esetet téves jelzésnek minősítettük.
09.19. Sümegen egy Kossuth utcai kapualjban kommunális hulladék égett kb. 2 m2-en, egy „D” sugárral eloltottuk a tüzet. A közelben lévő gázvezeték szerencsére nem sérült.
09.20. Sümegen a Ramassetter iskola pincéjében ismételten nagy mennyiségű víz gyűlt össze, 2db. Honda szivattyúval beavatkoztunk. Erre a napra jutott még egy szivattyúzás. Sümegprágán a Rákóczi utca egyik pincéjében volt kb. 15 m3 víz.
09.23. Sümeg Petőfi utcában egy kb. 5×6 m es pincében kb. 40 cm víz állt. Röviddel ez után pedig az Árpád utcában az óvoda pincéjéből kellett egy csőtörés miatt kb. 10 m3 vizet kiszivattyúzni.
Még ezen a napon egy előre tervezett ellenőrző gyakorlat volt a Flórián Üzletházban. A feltételezés szerint a papírraktár égett.
09.24. A Dabronci Iskola tűzjelzője jelzett. A kiérkező egység tűzre-füstre utaló jelet nem talált, az esetet téves jelzés volt.
09.26. Sümegen a Ramassetter utcában egy személygépkocsi villanyoszlopnak ütközött, felborult. A vezetője feltehetően ittas volt, a Mentők az Ajkai kórházba szállították. A villanyoszlop erősen megrongálódott, az E-on az oszlop kijavítását megkezdte.
09.27. Menetrendszerinti szivattyúzás történt a Ramassetter iskola pincéjében; kb.80 m3víz gyűlt össze ismételten.

Képgaléria:

2010_09

Október 04. Sümegi Tűzoltóság is riasztást kapott a Devecseri iszapáradat mentési munkálataihoz. Szabadnapos, és önkéntes kollégákkal elindultunk a helyszínre hat fővel, Sümeg tartalékkal / STEYR/.Vonulás közben próbáltunk valamelyest felkészülni mi is vár majd ránk a kiérkezéskor, de erre nem lehetett. Ez minden képzeletet felülmúlt. Bizonyára mindenki látott képeket, videókat a médiában, de az nem adja vissza azt a szörnyűséges állapotot, ami Devecserben fogadott minket. Azonnal bekapcsolódtunk a mentésbe, néhány embert nekünk is sikerült kimenteni a vörös áradatból.Munkánkat nehezítette, hogy nem tudtuk, nem láttuk hova lépünk, utólag derült ki centiméterekre jártunk attól, hogy teljesen”megmártózzunk”a vörös lében. Ekkor már tudtuk, erősen lúgos az ár.Mikor úgy tűnt, már lassan mindenkinek sikerült kijutnia, újabb feladatot kaptunk. Elindultunk az egyik ajkai egységgel végigjárni a Torna patak menti falvakat. Ezeken a településeken homokzsákokkal, munkagépekkel felkészülve „várták” az áradatot.Kisberzseny után 1-2 km-re egy uszadékból képződött „gátat” kellett szétbontani, hogy ne duzzassza vissza a megáradt Torna patakot. Ezzel sikerült megelőzni, hogy az érintett településeken nagyobb kárt okozzon a vörös iszap.Október 5-8-ig. A következő napokban is részt vettünk a katasztrófa felszámolásában. Először a lúgos folyadékot kellett kiszivattyúzni a házakból, pincékből, udvarokból, hogy a megmaradt értékek mentése is megtörténhessen. A működésképtelenné vált gépkocsikat kellett összegyűjteni, valamint a gázpalackok mentesítésében is részt vettünk.Szörnyű volt látni az emberek szemében a fájdalmat, az elkeseredettséget, a bizonytalanságot, viszont jó érzés volt hogy az emberek kérés nélkül jöttek segíteni egymáson.

Képgaléria:

2010_10

10.01. A Rigácsi Kröpfel telepen voltunk helyismereti gyakorlaton. A gabonaszárítónál esetlegesen bekövetkező tűz oltásának lehetőségeit vettük számba.
10.04. A Devecseri iszapkatasztrófáról néhány mondatban előző írásunkban olvashatnak. Aznap délután egy utólagos jelzést kaptunk Csabrendekről, ahol egy fürdőszobában feltehetően elektromos tűz miatt egy törölköző elégett, kisebb kár keletkezett.
10.07. Sümeg –Tapolca között egy teherautó árokba csúszott, rakománya részben leborult. Drótkötéllel kivontattuk az árokból.
10.12. A Ramassetter iskola pincéjében ismételten nagy mennyiségű víz gyűlt össze. A már megszokott módon beavatkoztunk.
10.13. A kora esti órákban egy Trabant szgk. a Bazaltbányai vasúti átjáróban a síneken ragadt. A „trabit” kézi erővel a sínekről letoltuk.
10.16. Csabrendek és Sümeg között kb. 100 m2 területen avar, nádas égett. A tüzet kéziszerszámokkal oltottuk el, a munkálatokban a Csabrendek ÖTE is részt vett.
10.21. A Káptalanfai Általános iskolában begyakorló gyakorlat volt. Az informatika teremben „keletkezett tűz” miatt a gyerekeket a pedagógusok tűz riadótervnek megfelelően az udvarra kísérték.
10.29. A Darvastói bekötőúton egy Suzuki szgk. árokba borult. Jármű áramtalanítása után a tulajdonos gondoskodott a jármű kiemeléséről és elszállításáról.
2010 10 31 -én a sümegi ÖTE meghívására városunkban járt testvérvárosunk; Aichtal küldöttsége. A hétvégi program során bemutattuk nekik a várost és nevezetességeit. megtekintették a helyi Tűzoltóság és a mentőszolgálat épületeit;eszközeit, felszerelésüket. A sűrű program egy Somló-hegyi vacsorával zárult. Ez nem máshol; mint Molnár Levente- Tüskevár polgármesterének családi pincészetében történt;kellemes hangulatban..
Képgaléria:https://picasaweb.google.com/115728337911064741321/AichtaliVendegek20101030?authuser=0&feat=directlink


11.07. Sümeg Fehérkő utcában egy szgk. árokba csúszott, drótkötéllel kivontattuk.
11.09. A megszokott feladat: Ramassetter iskola pincéjében nagy mennyiségű víz volt, amit kiszivattyúztunk.
11.11. Utólagos jelzést kaptunk. Csabrendeken egy villanyóraszekrényben keletkezett tüzet a lakók poroltóval eloltották Káptalanfa külterületén egy elakadt, eltévedt autóst kerestünk este. Devecserből visszafordított budapesti autós a 8-as útra szeretett volna eljutni ám túlzottan bízott a GPS készülékében, ami egy földúton át akarta eljuttatni Szentimrefalva felé. Nem sikerült! 3-4 km re Káptalanfától elakadt egy szántóföldön. Kölcsönös hang és fényjelzésekkel találtuk meg15-20 perc keresés után. Eközben kaptunk egy újabb jelzést: Ötvös puszta külterületén egy kukoricát szállító kamion árokba csúszott. a Zalaegerszegi daru segítségét kértük a kamion mentéséhez.
11.17. A Dabronci általános iskola tűzjelzője bejelzett. A vonulás megkezdését követő percben értesítettek: a jelzés téves.  Bazsi külterületén egy kamion árokba csúszott, a fél útpályát elzárja. Ismét az Egerszeg daru segítségét kellett kérni.
11.18.Sümegen a 84-es út lámpás kereszteződésnél egy cukorrépát szállító nyerges vontató oldalára borult, rakománya az útra ömlött. Személyi sérülés nem történt. A pótkocsiba maradt répát egy kis munkagép segítségével kimerték, majd az Egerszeg bázis daru segítségével lett talpra állítva. A mentés idejére a főút le lett zárva.
11.20. Csabrendeken a Magyar utcában egy lakóház szobájában keletkezett tűz. Szerencsére a lakó idejében észrevette és értesített minket. Egy „D” sugárral eloltottuk a tüzet. A keletkezett kár nem jelentős.
11.21. Csabrendeken az Árpád utcában két szgk. ütközött. A sérült autókat/ Mercedes, Opel/ áramtalanítottuk. A mentők két sérültet ellátás után kórházba szállítottak.
11.24. Ramassetter iskola pincéje, sok víz….. szivattyú.
11.25. Sümegcsehiben az iskolában jártunk, a gyerekek megismerkedhettek a tűzoltó autóval és felszerelésével.
11.26. Jelzést kaptunk miszerint Bazsi előtt három szgk. ütközött. Kiérkezéskor ütközésnek nyoma sem volt, az egyik út szélén álló autóban lett rosszul valaki. Téves jelzés.
11.27. Hajnalban egy Németországból hazafelé tartó használtcikk- kereskedő a 84- úton megcsúszott a havas úton és árokba borult kisteherautójával. Drótkötéllel kivontattuk.
Képgaléria:

2010_11

12.01. Bazsi belterületén egy kamion keresztbe fordult, út közben egy autóbuszt is menteni kellett, mert elakadt a havas úton. Csak ezután tudták útjukat fojtatni. A kamiont drótkötél segítségével irányba állították. Sümegen a lámpás kereszteződésnél egy újabb kamion akadt el, hosszú kocsisor alakult ki a főúton. Drótkötéllel elvontattuk az útból. Sümegen a Bosnyák utcában egy autóbusz lecsúszott az útról, hogy a közeli kerítésben és a buszban ne keletkezzen kár ; egy erőgép segítsége is kellett a mentéshez.
12.02. Zalagyömörőnél a főúton egy Volvo szgk. a havas latyakos úton előzés közben megcsúszott és az árokba borult, szerencsére személyi sérülés nem történt. Sümeg- Bazsi között egy kamion az útról lecsúszott, egy erőgép segítségével vissza lett vontatva az útra.
12.03. Sümeg- Bazsi között egy autóbusz a hóban elakadt, az utasok segítségével a buszt kitoltuk a hóból.  Rigácsnál a 84-es úton egy tejszállító árokba csúszott, vonórúddal kivontattuk. Ötvöspuszta külterületén egy útra dőlt nyárfa akadályozta a forgalmat. Láncfűrésszel beavatkoztunk. Még aznap éjfél előtt Sümegen a lámpás kereszteződésnél egy kamion keresztbe fordult, drótkötéllel avatkoztunk be.
12.05. Sümegcsehi Petőfi utca végén egy autóbusz kő támfalnak csúszott, egy csörlős erőgép segítségével lett kimentve szorult helyzetéből.
12.07. Zalagyömörő Petőfi utcában házakat víz veszélyeztet. A Gondolat tó vízszintje a sok csapadék miatt megemelkedett és kiöntött. A védekezést szivattyúzással és homokzsákokkal kezdtük meg. A munkálatokba részt vettek a helyi önkéntesek és a Sümeg1-es, és a Sg. tartalék , valamint a sümegi PV. iroda vezetője is.
12.09.Sümegen a Petőfi utcai Óvodánál az erős szél a tetőt megbontotta, kb. 1 m2 en. A tetőt kijavítottuk. Gógánfa külterületén egy 20-25 cm átmérőjű fa dőlt az útra. Láncfűrésszel beavatkoztunk.
12.17. Sümegen a Simon I. utcában egy Lakóház kéményében lerakódott korom égett. A kéményseprő a kéményt átvizsgálta, fűtésre alkalmasnak találta. Rigácson a Kröpfel telepen szárító égett a késő esti órákban. A szezon utolsó adag kukoricájának szárítása közben gyulladt meg az elakadt kukorica. Az oltás 1 „C” sugárral történt. Az esthez II. es fokozatban vonult még Ajka 1-es. A Keszthely 1-es vissza lett fordítva. A vonulást, és a munkálatokat a téli zord időjárás nehezítette.
12.23. Sümeg-Tapolca között szgk. árokba borult a helyszínt a bejelentő nem tudta behatárolni ezért mindkét irányból elindult a segítség. Szerencsére komolyabb sérülés nem történt. Az eset tapolcai területhez tartozott.
Képgaléria:

2010_12

 


 

Visitorcounter