2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

04.29. Tótvázsonyban jártunk

 

Megkezdte működését Veszprém megye első önállóan beavatkozó egyesülete.
Első önálló vonulására riasztotta a szirénaszó a tótvázsonyi önkéntes tűzoltókat, akik a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén az első olyan önkéntes tűzoltó egyesület, amely önállóan is beavatkozhat. Az önkéntes tűzoltók április 29-én, ünnepélyes keretek között kezdték meg az önálló munkát, amelynek keretén belül Tótvázsony település mentő tűzvédelmét biztosítják a jövőben.

Az ezernégyszáz lelket számláló településen majd’ húsz évre nyúlik vissza a szervezett tűzoltás története. 1997-ben egy komoly tűzesetet követően kezdődött a helyi tűzoltók toborzása, majd 1998. március 1-jén tizenkét önkéntessel megalakult az egyesület. 2002-ben a német testvértelepülés, Dobel ajándékozott egy jól felszerelt gépjárműfecskendőt az önkénteseknek. Az önkormányzat és a megyei tűzoltószövetség támogatásainak, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázatoknak köszönhetően az eszközpark folyamatosan bővül. Az egyesület a „SÉD” járási mentőcsoport alapító tagja. A csapat jelenleg tizenkilenc tagot számlál, tizenheten vállaltak szaktevékenységet. Ők tűzoltó alaptanfolyammal és tűzoltótechnikai jogosítvánnyal rendelkeznek, öt önkéntes jogosult tűzoltás vezetésére. A rendszerbeállító gyakorlatot március 24-én, tizennégy fővel sikeresen végrehajtották.

A Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület létjogosultságát bizonyítja, hogy tagjai a tavalyi év során összesen tizenöt káreset elhárításában vettek részt, ebből négy tűzeset, tizenegy pedig műszaki mentés volt. Ezzel az előélettel döntöttek úgy az önkéntes tűzoltók, hogy kategóriát lépnek és önállóan beavatkozóvá válnak.

Az április 29-én megtartott útnak indító ünnepségen Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelősége tűzoltósági főosztályának vezetője is részt vett. Köszöntőjében felidézte az egyesület eddigi tevékenységét, azt, hogy jövőre lesz húsz éve annak, hogy Tótvázsonyban önkénteseket toboroztak. Az azóta eltelt időszakban, fogalmazott az ezredes, az egyesület tagjai nemcsak a környéken, hanem országos eseményeknél is bizonyították elhivatottságukat, tettrekészségüket, ott voltak a vörösiszap-katasztrófánál és a nagy árvizeknél is, így a Duna három évvel ezelőtti áradásánál is. Az önálló beavatkozásra való jog elnyerésével a csapat szintet ugrik, mondta Fülep Zoltán. Emlékeztetett arra, hogy a vonatkozó jogszabály 2013-as elfogadása óta a tótvázsonyi önkéntesek lesznek a harminckettedikek a sorban, akiket ünnepélyes keretek között indítanak útnak. A főosztályvezető szólt annak fontosságáról, hogy a településen helyben van a tűzoltói segítség, az egyesület tagjai azon kívül, hogy önállóan számolnak fel káresetet, támogatni tudják a hivatásos és az önkormányzati tűzoltók munkáját is. Végezetül az ezredes köszönetet mondott az egyesületnek nyújtott támogatásokért, reményét fejezte ki, hogy a folyamat nem torpan meg, ahogy a főigazgatóság is folyamatosan támogatja az önkénteseket a számukra kiírt pályázatokon keresztül.

Horváth Zoltán, az egyesület parancsnoka megköszönte azt a központi és önkormányzati támogatást, amely lehetővé tette, hogy idáig juthassanak. Szintén megköszönte a németországi Aschaffenburg város tűzoltóinak segítségét, akik 18 évvel ezelőtt segítettek elindítani a magyar település önkéntes tűzoltó egyesületét. A parancsnok mind a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, mind a BM OKF-nek köszönetet mondott. Részben azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogatták az egyesület szakmai törekvéseit, részben pedig azért, hogy méltónak találták a tótvázsonyi egyesületet arra, hogy elsőként válhasson önálló beavatkozási joggal bíró önkéntes tűzoltósággá Veszprém megyében. Köszönetet mondott a parancsnok az önkéntes tűzoltók családtagjainak és a hozzátartozóknak is, akik segítették az önkéntesek munkáját. Erre a támogatásra most valószínűleg még nagyobb szükség lesz – tette hozzá Horváth Zoltán. A szakmai vezető kijelentette: látva a csapat jelenlegi technikai és személyi színvonalát, méltán mondható, hogy nagykorúvá váltak.

Sipos Ferenc, Tótvázsony polgármestere szintén köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az egyesület elindulását és fejlődését, mely nem csupán Tótvázsony lakosainak nyújt majd nagyobb biztonságot, hanem a tágabb környék lakosainak is. Kijelentette: erejükhöz és lehetőségeikhez mérten eddig is megadtak minden lehetséges önkormányzati támogatást az önkéntes tűzoltóknak, s erre a továbbiakban is számíthat az önkéntes tűzoltóság.

Az egyesület aschaffenburgi testvér-tűzoltóságának képviselője is köszöntötte az újonnan önállóan beavatkozó önkéntesnek avatott tűzoltókat. A német tűzoltóktól pedig egy gépjárműfecskendőt kaptak ajándékba a tótvázsonyiak.

A beiktató ünnepséget követően a vendégek  kulturális műsort tekintettek meg. A rendezvény záró elemeként a sümegi hagyományőrző tűzoltók, hagyományőrző ruhákban, korabeli tűzoltóeszközökkel elfojtottak egy e célra meggyújtott jelképes kis tüzet. Sümeget képviselte: Bogdán Zoltán; Gyalog László; Szabó Balázs; Császár Zoltán; Maros Zoltán.

Fotóink: https://goo.gl/photos/f8PaxtdQu1DZcNsJ7


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Visitorcounter