2017. október
h k s c p s v
« sze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

2017


 

Kérjük; hogy adója 1 % -ának felajánlásával támogassa a Sümeg Városi
Önkéntes Tűzoltó Egyesületet !
Adószámunk :18917396-1-19


Aktuális

 


08.11-12 Vége a kánikulának: itt a vihar !
Ezen a hétvégén durva viharzóna érkezett az ország nyugati megyéibe és haladt kelet felé. A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére. Kiemelték továbbá, hogy napközben a Dunántúlon több helyen lehetnek zivatarok, sőt, heves zivatarok is, melyeket jégeső, viharos (akár 80-100 kilométer/órás) széllökések és intenzív csapadék kísérhet. (Így is lett. ) A katasztrófavédelem jelentései szerint ebben a régióban, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye összesen 95 településén okozott áramszünetet a vihar, a szél és eső tépázta fák. Vas megyében 43 településen, összesen 10 ezer 845 fogyasztási helyen szünetel vagy szünetelt az ellátás.
Tűzoltóink is kivették részüket a kárelhárításból :

 


Lengyel -magyar tűzoltótábor

Augusztus 06-12.
A tavalyi évi sümegi tábor viszonzásaként idén a Kosciani Önkormányzat látott vendégül a gyermekeket és fiatalokat   Sümegről.

Az elsődleges cél Racot volt ;az ottani gimnáziumban szállásolták el a sümegi diákokat A gyerekekkel természetesen kísérők is utaztak: Molnárné Sipos Klára nyugalmazott ezredes;az ottani lengyelek régi barátja és ismerőse Budapestről, és Könnyid Erika tanárnő Sümegről  , illetve a vendéglátók részéről Karina Chraplak tanárnő.

Az ott tartózkodás minden napján visszaköszönt a tűzoltás; tűzoltóság számos eleme. :)

A magyar vendégek meglátogatták a Rakoniewicei Ttűzoltósági  Múzeumot és az Állami Kosciani Tűzoltóságot , találkoztak  Stare Oborzyskai Ifjúsági Tűzoltók képviselőivel, kipróbálhatták  a helyi ,régi lóvontatású tűzoltókocsit, megnézték a vízimentőket Nowy Dębiecben  és kpróbálták a Racoti Tűzoltók eszközeit;felszereléseit .
Utána megnézték a Racoti Palotát és a közeli ménesgazdaságot A Trzebawi kaland-és élményparkot , voltak Kościanban, Poznańban és Lesznoban. Nem volt idejük a pihenésre …..vitorláztak Nowy Dębiecben, volt sétakocsikázás  Racotban; nem maradhatott ki a mászófal és strandolás Kościanban.
A tábor résztvevőinek minden nagyon tetszett  és a következő évben egy hasonló lengyel – magyar találkozót terveznek .
Képek :https://goo.gl/photos/564B6n11LazrYE2T7

forrás :http://www.gminakoscian.pl/pokaz_aktualnosc/sumeg-08-2017.html
V
EOL  cikk: https://m.veol.hu/sumeg/nemzetkozi-tabor-185183308.12  Sikeres szereplés Lengyelországban

A korábbi években Cichowoban illetve Smigielben megrendezésre kerülő nemzetközi hagyományőrző kocsifecskendő-versenyt ezúttal a Czempin melletti Gluchowoban bonyolították le 25 lengyel és 6 külföldi induló csapattal.( A szervezők tervei szerint ezután a régió különböző települései forgó rendszerben adnak helyet a versenynek).
Az átszervezett rendszerű verseny  nemzetközi mezőnyében első helyezést ért el a sümegi csapat!
Külön jó érzés volt ,hogy Sümeg városvezetése is képviselte településünket; a dísztribünön ott ült Végh László polgármester; Dr Czili Ernő aljegyző; Meszlényi Dezső képviselő és Varga János. Külön érdekessége a történetnek; hogy Meszlényi Dezső az átalakított sümegi csapatban induló versenyzőként is pályára lépett!  :) A négynapos program első napja az utazással telt el; a második nap versennyel;a harmadik napon – vasárnap- a környék nevezetességeit mutatták be házigazdáink ; hétfőn reggel pedig indultunk haza.

Képalbumok itt nézhetők meg :


képek:


08 .19. Sümeg és Tapolca között Skoda borult az árokba-személyi sérülés nélkül:


 

08.19 A 84-es főúton ütközött két jármű. Egy anyukát és csecsemőjét kellett kórházba szállítani.


08.31. Fakidőlés a sümegi Népkertben -személyi sérülés szerencsére nem volt

Ugyanezen a napon az ötvösi kastélynál az aljnövényzet gyulladt meg  :


Egyszemélyes történet : eddig ismeretlen okból az autóval vezetője árokba hajtott és felborult- egy könnyű sérült .


2017.09.09 Lakástűz Sümegen személyi sérülés nélkül


2017.09.10 Személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt Sümeg belterületén.

A jelenlegi adatok szerint eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze két személygépjármű a 84-es számú főút 21. kilométerszelvényében 2017. szeptember 10-én 10 óra 47 perckor. A közlekedési baleset helyszínelése és a műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon 11 óra 29 perctől félpályás útlezárás volt érvényben, a forgalom rendőri irányítás mellett haladt. A személyautóból egy beszorult sérültet a tűzoltók vágtak ki; Őt ellátás után kórházba szállították.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/utinfo/baleseti-hirek/ujra-jarhato-a-84-es-szamu-fout


Vigyázat! Szarvasbőgési idény van!
2017.09.18. 22:22  A 84-es úton autó ütközött vaddal ; személy nem sérült.

Ugyanezen az estén félóra múlva Csabrendeknél újabb vaddal ütközés történt; személyi sérülés szerencsére itt sem volt.


Szovátáról , Koscianból és Stare Oborzyskából látogattak barátaink Sümegre szeptember 22 és 25 között.
A vendéglátó Sümeg Város Önkormányzatat és a Tűzoltóság volt. A vendégek megtekintették és részt vettek az őszi szüreti programsorozatban; illetve bemutattuk nekik a város és a környék nevezetességeit . :)


A megyei napilap is megemlékezett a nyári sikeres lengyelországi szereplésünkről :
https://www.veol.hu/vezeto-hirek/sumeg-tuzoltosag-helyi-kozelet-2134913/


sitelogo_tamogatasok

Testvérvárosi kapcsolat erősítése a civil szervezetek együttműködésével

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt „TESTVÉR-TELEPÜLÉSI PROGRAMOK ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSEK” című pályázati felhívásra benyújtott támogatott projektünk segítségével lehetőségünk volt 2017. szeptember 22- 26 között, Sümeg testvérvárosából, Szovátáról 20 főt fogadni.

A program előzménye, hogy Sümeg és Szováta kapcsolata 20 éves múltra tekint vissza, együttműködéseket ápolunk civil szervezetekkel is. Talán a legerősebb Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szovátai Önkéntes Tűzoltók szakmai kapcsolata, akik több éve rendszeresen találkoznak, közös programokat szerveznek.
A projektünk céljául azt tűztük ki, hogy egy jógyakorlatok átadását célzó közösségi programot szervezzünk, hogy hosszútávon fenntartható élő kapcsolat alakuljon ki a két város között.
Központi témánk a helyi értékek átadása, a Szürethez kapcsolódó hagyományok bemutatása, a borkultúra és gasztronómia megismertetése, a magyar identitás ápolása, tapasztaltcsere, legjobb gyakorlatok átadása, átvétele és ezek mentén közös, határon átívelő pályázatok tervezése volt. Az együttműködéseket szorosabbra fűző programon a szovatai partnerek mellett részt vettek sümegi civil szervezetek is. A szovátai civilek az ön nap során, színes programokon vehettek részt.

Idegenvezetésen megismerték Sümeg kulturális és épített örökségeit a TDM kollégáinak jóvoltából. Részt vettek a Szüreti programunkon, a Himfy Fesztiválon, este történelmi lovagi játékokon és lovagi vacsorán ismerkedtek a helyi történelmi és gasztronómiai értékekkel. Vasárnap délelőtt misén vettek részt, délután a történelmi szőlőültetvényt és látogatták meg a sümegi vár oldalában. A programon Egly Márk borász a Palota Pince üzemeltetője tartott előadást a szőlőültetvényről, a Balaton-felvidéki és Sümeghez kötődő borkultúrához kapcsolódó szokásokról. Ezt követően egy borkóstolóval és sajtkóstolóval egybe kötött vacsorán vehettek részt a Palota Pincében.
A borvacsora előtt, id Tóth Tamás bemutatta a Sümegtej, Tóth Tamás és családja díjnyertes kézműves sajtjait a Ranolder és Panarella sajtokat.
Hétfőn délelőtt megtekinthették a Sümegi várat. Utána meglátogatták a tűzoltóságot, ahol szakmai beszélgetésen, csapatépítő játékokon vettek részt a helyi tűzoltókkal együtt.
További együttműködési lehetőségekről is beszélgettek az itt töltött idő alatt, felmerül Testvérvárosi találkozók szervezése mindkét országban, tűzoltóversenyek, szakmai és továbbképzések szervezése is.

Molnár Gábor, Oszkai Réka


 

 

Visitorcounter