2017. december
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

2017


 

Kérjük; hogy adója 1 % -ának felajánlásával támogassa a Sümeg Városi
Önkéntes Tűzoltó Egyesületet !
Adószámunk :18917396-1-19


Aktuális

 


08.11-12 Vége a kánikulának: itt a vihar !
Ezen a hétvégén durva viharzóna érkezett az ország nyugati megyéibe és haladt kelet felé. A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére. Kiemelték továbbá, hogy napközben a Dunántúlon több helyen lehetnek zivatarok, sőt, heves zivatarok is, melyeket jégeső, viharos (akár 80-100 kilométer/órás) széllökések és intenzív csapadék kísérhet. (Így is lett. ) A katasztrófavédelem jelentései szerint ebben a régióban, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye összesen 95 településén okozott áramszünetet a vihar, a szél és eső tépázta fák. Vas megyében 43 településen, összesen 10 ezer 845 fogyasztási helyen szünetel vagy szünetelt az ellátás.
Tűzoltóink is kivették részüket a kárelhárításból :

 


Lengyel -magyar tűzoltótábor

Augusztus 06-12.
A tavalyi évi sümegi tábor viszonzásaként idén a Kosciani Önkormányzat látott vendégül a gyermekeket és fiatalokat   Sümegről.

Az elsődleges cél Racot volt ;az ottani gimnáziumban szállásolták el a sümegi diákokat A gyerekekkel természetesen kísérők is utaztak: Molnárné Sipos Klára nyugalmazott ezredes;az ottani lengyelek régi barátja és ismerőse Budapestről, és Könnyid Erika tanárnő Sümegről  , illetve a vendéglátók részéről Karina Chraplak tanárnő.

Az ott tartózkodás minden napján visszaköszönt a tűzoltás; tűzoltóság számos eleme. :)

A magyar vendégek meglátogatták a Rakoniewicei Ttűzoltósági  Múzeumot és az Állami Kosciani Tűzoltóságot , találkoztak  Stare Oborzyskai Ifjúsági Tűzoltók képviselőivel, kipróbálhatták  a helyi ,régi lóvontatású tűzoltókocsit, megnézték a vízimentőket Nowy Dębiecben  és kpróbálták a Racoti Tűzoltók eszközeit;felszereléseit .
Utána megnézték a Racoti Palotát és a közeli ménesgazdaságot A Trzebawi kaland-és élményparkot , voltak Kościanban, Poznańban és Lesznoban. Nem volt idejük a pihenésre …..vitorláztak Nowy Dębiecben, volt sétakocsikázás  Racotban; nem maradhatott ki a mászófal és strandolás Kościanban.
A tábor résztvevőinek minden nagyon tetszett  és a következő évben egy hasonló lengyel – magyar találkozót terveznek .
Képek :https://goo.gl/photos/564B6n11LazrYE2T7

forrás :http://www.gminakoscian.pl/pokaz_aktualnosc/sumeg-08-2017.html
V
EOL  cikk: https://m.veol.hu/sumeg/nemzetkozi-tabor-185183308.12  Sikeres szereplés Lengyelországban

A korábbi években Cichowoban illetve Smigielben megrendezésre kerülő nemzetközi hagyományőrző kocsifecskendő-versenyt ezúttal a Czempin melletti Gluchowoban bonyolították le 25 lengyel és 6 külföldi induló csapattal.( A szervezők tervei szerint ezután a régió különböző települései forgó rendszerben adnak helyet a versenynek).
Az átszervezett rendszerű verseny  nemzetközi mezőnyében első helyezést ért el a sümegi csapat!
Külön jó érzés volt ,hogy Sümeg városvezetése is képviselte településünket; a dísztribünön ott ült Végh László polgármester; Dr Czili Ernő aljegyző; Meszlényi Dezső képviselő és Varga János. Külön érdekessége a történetnek; hogy Meszlényi Dezső az átalakított sümegi csapatban induló versenyzőként is pályára lépett!  :) A négynapos program első napja az utazással telt el; a második nap versennyel;a harmadik napon – vasárnap- a környék nevezetességeit mutatták be házigazdáink ; hétfőn reggel pedig indultunk haza.

Képalbumok itt nézhetők meg :


képek:


08 .19. Sümeg és Tapolca között Skoda borult az árokba-személyi sérülés nélkül:


 

08.19 A 84-es főúton ütközött két jármű. Egy anyukát és csecsemőjét kellett kórházba szállítani.


08.31. Fakidőlés a sümegi Népkertben -személyi sérülés szerencsére nem volt

Ugyanezen a napon az ötvösi kastélynál az aljnövényzet gyulladt meg  :


Egyszemélyes történet : eddig ismeretlen okból az autóval vezetője árokba hajtott és felborult- egy könnyű sérült .


2017.09.09 Lakástűz Sümegen személyi sérülés nélkül


2017.09.10 Személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt Sümeg belterületén.

A jelenlegi adatok szerint eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze két személygépjármű a 84-es számú főút 21. kilométerszelvényében 2017. szeptember 10-én 10 óra 47 perckor. A közlekedési baleset helyszínelése és a műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon 11 óra 29 perctől félpályás útlezárás volt érvényben, a forgalom rendőri irányítás mellett haladt. A személyautóból egy beszorult sérültet a tűzoltók vágtak ki; Őt ellátás után kórházba szállították.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/utinfo/baleseti-hirek/ujra-jarhato-a-84-es-szamu-fout


Vigyázat! Szarvasbőgési idény van!
2017.09.18. 22:22  A 84-es úton autó ütközött vaddal ; személy nem sérült.

Ugyanezen az estén félóra múlva Csabrendeknél újabb vaddal ütközés történt; személyi sérülés szerencsére itt sem volt.


Szovátáról , Koscianból és Stare Oborzyskából látogattak barátaink Sümegre szeptember 22 és 25 között.
A vendéglátó Sümeg Város Önkormányzatat és a Tűzoltóság volt. A vendégek megtekintették és részt vettek az őszi szüreti programsorozatban; illetve bemutattuk nekik a város és a környék nevezetességeit . :)


A megyei napilap is megemlékezett a nyári sikeres lengyelországi szereplésünkről :
https://www.veol.hu/vezeto-hirek/sumeg-tuzoltosag-helyi-kozelet-2134913/


sitelogo_tamogatasok

Testvérvárosi kapcsolat erősítése a civil szervezetek együttműködésével

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt „TESTVÉR-TELEPÜLÉSI PROGRAMOK ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSEK” című pályázati felhívásra benyújtott támogatott projektünk segítségével lehetőségünk volt 2017. szeptember 22- 26 között, Sümeg testvérvárosából, Szovátáról 20 főt fogadni.

A program előzménye, hogy Sümeg és Szováta kapcsolata 20 éves múltra tekint vissza, együttműködéseket ápolunk civil szervezetekkel is. Talán a legerősebb Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szovátai Önkéntes Tűzoltók szakmai kapcsolata, akik több éve rendszeresen találkoznak, közös programokat szerveznek.
A projektünk céljául azt tűztük ki, hogy egy jógyakorlatok átadását célzó közösségi programot szervezzünk, hogy hosszútávon fenntartható élő kapcsolat alakuljon ki a két város között.
Központi témánk a helyi értékek átadása, a Szürethez kapcsolódó hagyományok bemutatása, a borkultúra és gasztronómia megismertetése, a magyar identitás ápolása, tapasztaltcsere, legjobb gyakorlatok átadása, átvétele és ezek mentén közös, határon átívelő pályázatok tervezése volt. Az együttműködéseket szorosabbra fűző programon a szovatai partnerek mellett részt vettek sümegi civil szervezetek is. A szovátai civilek az ön nap során, színes programokon vehettek részt.

Idegenvezetésen megismerték Sümeg kulturális és épített örökségeit a TDM kollégáinak jóvoltából. Részt vettek a Szüreti programunkon, a Himfy Fesztiválon, este történelmi lovagi játékokon és lovagi vacsorán ismerkedtek a helyi történelmi és gasztronómiai értékekkel. Vasárnap délelőtt misén vettek részt, délután a történelmi szőlőültetvényt és látogatták meg a sümegi vár oldalában. A programon Egly Márk borász a Palota Pince üzemeltetője tartott előadást a szőlőültetvényről, a Balaton-felvidéki és Sümeghez kötődő borkultúrához kapcsolódó szokásokról. Ezt követően egy borkóstolóval és sajtkóstolóval egybe kötött vacsorán vehettek részt a Palota Pincében.
A borvacsora előtt, id Tóth Tamás bemutatta a Sümegtej, Tóth Tamás és családja díjnyertes kézműves sajtjait a Ranolder és Panarella sajtokat.
Hétfőn délelőtt megtekinthették a Sümegi várat. Utána meglátogatták a tűzoltóságot, ahol szakmai beszélgetésen, csapatépítő játékokon vettek részt a helyi tűzoltókkal együtt.
További együttműködési lehetőségekről is beszélgettek az itt töltött idő alatt, felmerül Testvérvárosi találkozók szervezése mindkét országban, tűzoltóversenyek, szakmai és továbbképzések szervezése is.

Molnár Gábor, Oszkai Réka


Parancsnoki ellenőrző gyakorlat veszélyes üzemben.


Elhunyt Mandics Antal

1952-2017

Önkéntes Barátunktól Fájdalommal Búcsúzunk.

gyaszvers1-tile

Közel két évtizede erősítette csapatunkat, mindig vidáman, előretekintve kereste a lehetőségeket.

Tapasztalataira, ötleteire mindig számíthattunk.
Cselekedeteit az embereken segíteni akarás jellemezte, dolgozott mentősként is.
Neki köszönhetjük Sümeg első műszaki mentőszerének beszerzését.

Számtalan közös káreset felszámolása, jó és rossz élménye fűz össze minket, közösségi programjaink meghatározó egyénisége volt. Mondásai szállóigévé váltak körünkben.

Személyedben egy nagyon jó ember távozott közülünk.

Isten veled TÓNI!

Találkozunk az „örök tűz” mellett!

Sümegi Tűzoltó Családod


 

Visitorcounter