2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Flórián -napi megemlékezés

Szent Flórián, vagyis Florianus az időszámításunk szerinti harmadik század második felében született az ókori Római Birodalom Noricum tartományához tartozó Aelium Cetiumban. Ez a város a mai Sankt Pölten, régi magyar nevén Szent Pöltény óvárosa területén helyezkedett el, ez a mai Alsó-Ausztria szövetségi tartomány fővárosa. Florianus katonaként csatlakozott Noricum tartományi seregéhez és katonai feladatai mellett a tűzoltóság megszervezéséért is felelt.

Diocletianus császár uralkodásának idején, 303 és 304 között keresztényüldözések zajlottak szerte a birodalomban. Ekkor érkezett helytartónak Lauriacum, vagyis a mai Lorch in Enns városába Aquilinus, akinek feladata az új vallást gyakorlók, a keresztények felkutatása volt. A keresztények kiiktatásáról szóló utasítás minden tisztségviselőhöz, így Florianushoz, a helyi katonai egység parancsnokához, centuriojához is eljutott. Az utasítás szerint negyven keresztény bajtársát kellett volna letartóztatnia. A császári rendeletet a százados megtagadta, sőt figyelmeztette az új hitet valló társait a közelgő veszélyre. Katonaként jól tudta, hogy a Római Birodalomban a császári rendeletek megtagadásáért halálbüntetés jár. Florianust, aki maga nem volt keresztény, negyven társával együtt elfogták, megkínozták és bebörtönözték, majd 304. május 4-én kivégezték. Lauriacumban az Enns folyó hídjáról taszították a mélybe társaival együtt, malomkövet kötve a nyakukba.

Emlékét Ausztriában, Bajorországban, Lengyelországban és a 15. század óta Magyarországon is őrzik. A tűzoltók mellett a kéményseprők, a pékek, a serfőzők, a kádárok, a fazekasok, a szappanfőzők és egyes helyeken a kovácsok védőszentje. Hozzá imádkoznak aszály és tűz esetén, de ugyanúgy hozzá fohászkodnak az égési sérültek is.

Hogy a számos Flórián legendából mi igaz, az talán már sosem fog kiderülni, azonban a mindennapi beavatkozások között néha a tűzoltóknak is meg kell állniuk, hogy emlékezzenek arra az önfeláldozó segítségnyújtásra és bajtársiasságra, ami választott hivatásuk szellemiségének alapját jelenti.

Sümegen ebben az évben is a városi Flórián szobor megkoszorúzásával ünnepelték a tűzoltók a Flórián -napot. A koszorúzást követően a Tűzoltóság épületében folytatódott elismerések átadásával :

  • Klippel László 10
  • Stefanics Róbert 10
  • Gáspár Péter 25
  • Illés Tamás 30
  • Kocsis Ferenc 60 éves ÖTE -tagságát ismerték el kis ünnepség keretében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Visitorcounter