2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Testvérvárosi kapcsolat erősítése a civil szervezetek együttműködésével

sitelogo_tamogatasok
Testvérvárosi kapcsolat erősítése a civil szervezetek együttműködésével

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt „TESTVÉR-TELEPÜLÉSI PROGRAMOK ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSEK” című pályázati felhívásra benyújtott támogatott projektünk segítségével lehetőségünk volt 2017. szeptember 22- 26 között, Sümeg testvérvárosából, Szovátáról 20 főt fogadni.

A program előzménye, hogy Sümeg és Szováta kapcsolata 20 éves múltra tekint vissza, együttműködéseket ápolunk civil szervezetekkel is. Talán a legerősebb Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szovátai Önkéntes Tűzoltók szakmai kapcsolata, akik több éve rendszeresen találkoznak, közös programokat szerveznek.
A projektünk céljául azt tűztük ki, hogy egy jógyakorlatok átadását célzó közösségi programot szervezzünk, hogy hosszútávon fenntartható élő kapcsolat alakuljon ki a két város között.
Központi témánk a helyi értékek átadása, a Szürethez kapcsolódó hagyományok bemutatása, a borkultúra és gasztronómia megismertetése, a magyar identitás ápolása, tapasztaltcsere, legjobb gyakorlatok átadása, átvétele és ezek mentén közös, határon átívelő pályázatok tervezése volt. Az együttműködéseket szorosabbra fűző programon a szovatai partnerek mellett részt vettek sümegi civil szervezetek is. A szovátai civilek az ön nap során, színes programokon vehettek részt.

Idegenvezetésen megismerték Sümeg kulturális és épített örökségeit a TDM kollégáinak jóvoltából. Részt vettek a Szüreti programunkon, a Himfy Fesztiválon, este történelmi lovagi játékokon és lovagi vacsorán ismerkedtek a helyi történelmi és gasztronómiai értékekkel. Vasárnap délelőtt misén vettek részt, délután a történelmi szőlőültetvényt és látogatták meg a sümegi vár oldalában. A programon Egly Márk borász a Palota Pince üzemeltetője tartott előadást a szőlőültetvényről, a Balaton-felvidéki és Sümeghez kötődő borkultúrához kapcsolódó szokásokról. Ezt követően egy borkóstolóval és sajtkóstolóval egybe kötött vacsorán vehettek részt a Palota Pincében.
A borvacsora előtt, id Tóth Tamás bemutatta a Sümegtej, Tóth Tamás és családja díjnyertes kézműves sajtjait a Ranolder és Panarella sajtokat.
Hétfőn délelőtt megtekinthették a Sümegi várat. Utána meglátogatták a tűzoltóságot, ahol szakmai beszélgetésen, csapatépítő játékokon vettek részt a helyi tűzoltókkal együtt.
További együttműködési lehetőségekről is beszélgettek az itt töltött idő alatt, felmerül Testvérvárosi találkozók szervezése mindkét országban, tűzoltóversenyek, szakmai és továbbképzések szervezése is.

Molnár Gábor, Oszkai Réka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Visitorcounter