2019. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Monthly Archives: szeptember 2019

Sümeg Ö.T.E. 130 éves jubileum

Az önkéntes tűzoltók jubileumi születésnapja és a franciaországi Ligny-en-Barrois-ből kapott tűzoltó autó megérkezése szolgált arra, hogy a testvértelepülési delegációkkal együtt ünnepeljenek a szüreti programhoz kapcsolódóan a város tűzoltói.

Néhány hónappal ezelőtti a hír, hogy a sümegi tűzoltók francia bajtársaiktól ajándékba kaptak egy tűzoltóautót, melyet elsősorban a hegyi mentések során tudnak majd használni. Hosszú és rögös volt az út, melynek révén hazajutott a gépjármű, sokak áldozatos munkája és nem kis anyagi ráfordítás vált szükségessé, de a végeredmény az, hogy már a sümegi szervezetet erősíti az autó.

A Kisfaludy Szüret programjaihoz kapcsolódóan a Hétvezér téren ünnepélyes keretek között a nagyközönség is megcsodálhatta az ajándékba kapott, teljesen működőképes gépjárművet.

Végh László polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy erre az ünnepre mindenképpen úgy szerettek volna sort keríteni, hogy a németországi és lengyel testvérvárosi küldöttségek is jelen legyenek. Határokon átívelő barátság köti össze a szervezeteket, a testvérvárosi kapcsolatok fő fenntartói is elsősorban a tűzoltók. Mi sem igazolja ezt jobban, mint a táborozások és a folyamatosan megszervezett versenyek. Köszönetét fejezte ki a város tűzoltóinak, az önkénteseknek egyaránt a város biztonsága érdekében végzett tevékenységükért.

Dányi Béla dandártábornok azt hangsúlyozta a jeles ünnepen, hogy a 130 év egy szervezet életében hatalmas szám, olyan út, amely azt igazolja, Sümegen magas a biztonság iránti vágy, s ezt mi sem igazolja jobban, mint a vár.  Elmondta, több forrásból támogatja a magyar kormány pályázat útján az önkéntes szervezeteket, amelyet tűzoltótechnikai eszközök fejlesztésére, működési költségekre, képzésekre fordítanak. Mindemellett nagy jelentősége van annak, hogy baráti segítség is érkezett Franciaországból a gépjármű formájában.

Molnár Gábor, az egyesület elnöke köszönetét fejezte ki mindenkinek, akik segítették az autó hazahozatala körüli teendőket, valamint a kerek évforduló ünnepélyessé tételét, nem utolsósorban pedig a bajtársak áldozatos munkáját. Emléktárgyat nyújtott át Franyó Dánielnek, Gyalog Lászlónak, Hujber Dánielnek, Illés Máténak, Klippel Ákosnak, Sebestyénné Erdélyi Zsuzsannának, Stefanics Norbertnek és Stefanics Róbertnek.

Az új célkitűzés is megszületett, miszerint az új autónak garázst is kell építeni. Bízva elhivatottságukban és együttműködési képességeikben, minden bizonnyal meg is tudják valósítani.

Sümegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 130. éves Jubileumi tűzoltó nap

Szeptember 28-án Sümegen; a Hét Vezér téren ünnepélyes keretek között átadásra került a franciaországi Ligny En Barroisból ajándékként kapott tűzoltóautó.
Az autó franciaországi átadása márciusban volt; júliusban érkezett Sümegre ( “lábon”  jött!!).
Megérkezése után kezdetét vette a honosítási eljárás, műszaki vizsga, forgalombahelyezési procedúrák annak minden stációjával; a mi esteünkben még némivel több kört is le kellett futni a bürokrácia útvesztőiben.
A Renault tűzoltóautóautó végül is frissen műszakizva, rendszámmal lepapírozva került a Sümeg ÖTE használatába. Az átadó ünnepélyen részt vett és beszédet mondott Végh László , városunk polgármestere; aki a testvérvárosi kapcsolatok hasznosságának példájaként említette az autó esetét.. Beszédet mondtott  továbbá Dányi Béla tű. dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója , aki köszöntötte az állományt a helyi ÖTE  fenállásának 130 éves jubileumának alkalmából.
A testvértelepülések képviseletében megjelent  külhoni polgármesterek;Aichtal részéről Lorenz Krus; míg Koscian képviseletébn Andrzej Przybila fejezte ki jókívánságait a tűzoltóknak . Az  átadót a White Stones Brass Band zenéje tette még ünnepibbé. Az ünnepélyes átadót követően a tűzoltóságon látták vendégül a megjelent tűzoltókat és vendégeiket.

egyéb képek : https://photos.app.goo.gl/ez952DKy7kNSzYLRA


 

Visitorcounter